Pluimveehouderij

Foto & video 3045 x bekeken laatste update:20 apr 2012

Legbatterijkippen maken plaats voor opfokhennen

Door het Europese verbod op het houden van kippen in legbatterijen was Mari van den Berg in Sint-Oedenrode (N.-Br.) genoodzaakt zijn stalinrichting aan te passen. Dat deed hij. De pluimveehouder stapte bovendien over op het houden van opfokhennen.

Foto

 • Dit is het pluimveebedrijf van Mari van den Berg (42) in Sint-Oedenrode (N.-Br.). Zijn vader Toon (71) begon hier in 1978 met het houden van legkippen, toen nog in één stal. Foto’s: Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma

 • Mari van den Berg nam het leghennenbedrijf in 1990 over. De twee stallen – beide 60 meter lang en 12 meter breed (binnenwerkse maten) – werden toen ook verhoogd. Zo kon Van den Berg de legbatterijen zes etages hoog plaatsen. De opzetcapaciteit groeide daardoor naar 55.000 legkippen.

 • Op deze foto is goed te zien dat de stalmuren ooit werden verhoogd. Het kleurverschil van de stenen is duidelijk zichtbaar.

 • De inrichting van de twee leghennenstallen is in het tweede deel van 2011 weggehaald. Van den Berg gaat verder met opfokhennen. Hij koos voor het Jump Start-systeem van Vencomatic. In beide stallen is plaats voor 25.000 opfokhennetjes, 50.000 in totaal.

 • Deze foto is gemaakt in de andere stal. De voer- en waterlijnen zijn hier omhoog gelierd. Het systeem telt vijf nippellijnen en twee dubbele voerlijnen. Een ploeg Polen is drie weken bezig geweest om het opfoksysteem in beide stallen te installeren. Van den Berg is goed te spreken over hun inzet en de geleverde kwaliteit.

 • Het vroegere eierlokaal bevindt zich in de ruimte tussen beide stallen. Achter het eierlokaal is een stuk aangebouwd. Op het platte dak van dit aangebouwde tussenstuk staan de twee warmtewisselaars.

 • Op de achtergrond is de werktuigenloods met shovel te zien. Naast de pluimveetak zit Mari van den Berg ook in het grondverzetwerk.

 • De geconditioneerde lucht van de warmtewisselaars komt in de voorzijde de stallen binnen.

 • Via steunventilatoren wordt de lucht door de stallen verplaatst.

 • Mari van den Berg maakte ook een nieuwe hygiënesluis. De warmtewisselaars staan hierboven.

 • Via een raam in het voerlokaal kunnen bezoekers de opfokhennetjes bekijken. Die komen op 2 mei de stallen bevolken. De beestjes komen van Verbeek Broederij en Opfok.

 • Op vrijdag 20 april is er een open dag op het bedrijf van Mari van den Berg. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Zijtaartseweg 17 in Sint-Oedenrode.

Of registreer je om te kunnen reageren.