Pluimveehouderij

Foto & video 3358 x bekeken

Beweegbare voerlijnen met mestbeluchting

Peter van de Pas bouwde in Kessel (L.) een nieuwe stal voor 7.000 vleeskalkoenen. Uniek in de stal zijn de beweegbare voerlijnen met mestbeluchting.

Foto

 • Peter (47) en Carin van de Pas (45) hebben in het Limburgse Kessel een kalkoenenbedrijf met 7.500 vierkante meter staloppervlak. De zesde stal op het bedrijf, met 2.500 vierkante meter staloppervlak, wordt binnenkort in gebruik genomen. Van de Pas houdt straks 32.000 kalkoenen. De ondernemer houdt ook nog 900 vleesvarkens. Met deze tak gaat Van de Pas niet verder. Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is het bedrijf van Van de Pas. De ondernemer houdt hier sinds 1982 kalkoenen. Het houden van kalkoenen viel buiten de Interimwet uit 1982. Met deze wet werd de explosieve stijging van het aantal nieuwe varkens- en kippenbedrijven aan banden gelegd. „Zo ben ik er ingerold”, zegt Peter van de Pas.

 • Dit is de nieuwe stal van Van de Pas. Het bouwwerk is 100 meter lang en 25 meter breed. Wat opvalt zijn de lage zijwanden met een ruime luchtinlaat van 2 meter hoog. „Dit soort stallen zie je heel veel in Duitsland. Ik heb eigenlijk een Duitse stal in Nederland gebouwd”, zegt Van de Pas, die de laatste jaren veel Duitse stallen zag.

 • Met twee voerlijnen – met waterpannen aan weerskanten – is de stal sober ingericht. Van de Pas raamt de bouwkosten van de stal op €225 per vierkante meter staloppervlak, wat neerkomt op ruim €560.000.

 • Uniek zijn de beweegbare voerlijnen met mestbeluchting. Deze beluchtingsbuis moet ervoor zorgen dat de mest en het strooisel zo veel mogelijk droog blijft. „Kalkoenen doen hun behoefte in de buurt van de voer- en waterlijnen, vandaar de keuze voor deze beluchtingsbuis boven de voerlijn”, vertelt Van de Pas.

 • Beide voerlijnen in de stal zijn in de breedte verplaatsbaar. Van de Pas kan beide lijnen 6 meter verschuiven (in de richting van de stalwanden). Met dit handigheidje hoopt de ondernemer op een zo droog mogelijke vloer. „Dit moet natte plekken tegengaan. Wij hebben weinig tot geen problemen met voetzolen. Dat wil ik zo houden”, zegt Van de Pas. De mest gaat naar de verbrandingscentrale in Moerdijk. Het percentage droge stof is 55 tot 60. „Dat is aan de lage kant, maar ze willen graag kalkoenenmest hebben”, vertelt Van de Pas.

 • Wanneer de voerlijnen in de breedte worden verplaatst, blijven ze op dezelfde hoogte hangen. Het kostte de installateurs de nodige moeite om het systeem optimaal te laten werken.

 • Wanneer Van de Pas de voerlijnen automatisch verplaatst, kan hij vanuit het voerlokaal zien wat er gebeurt.

 • Via de luchtinlaat in de zijwanden van de stal komt veel daglicht binnen. Van de Pas vindt het mooi dat zijn dieren naar buiten kunnen kijken. „Kalkoenen kunnen goed tegen de kou. Tegen trekkende lucht zijn ze minder goed bestand. Met mechanische ventilatie hebben de dieren meer last van trekkende lucht”, zegt Van de Pas.

 • Deze ventilatoren worden ingezet op warme zomerdagen.

 • In de stal hangen twee van deze Fancom-heaters.

 • De ondernemer gaat straks tarwe bijvoeren aan zijn kalkoenen. De tarwe gaat via een vijzel naar de nieuwe voerweger.

 • Zaterdag 21 april is er een open dag op het bedrijf van Van de Pas. De ondernemer vindt het belangrijk om aan zijn omgeving te laten zien wat hij doet. „Transparantie is belangrijk. Wij kunnen niet zonder het draagvlak van burgers”, stelt de ondernemer. Via camerabeelden kunnen bezoekers van de open dag deze kuikens door de stal zien scharrelen. De dieren zijn hier bijna een week oud.

 • Nederland is geen kalkoenenland, zo vertelt Van de Pas. „Nederlanders eten per jaar zo’n 1,5 kilo kalkoen. In Duitsland is dat zo’n 7 kilo. Het eten van kalkoen is daar ingeburgerd.” In Nederland zijn nog zo’n 50 kalkoenenhouders. De dieren van deze Nederlandse bedrijven worden allemaal in Duitsland geslacht. „De afzet gebeurt via de BAV, dat staat voor Bevordering Afzet Vleeskalkoenen. Daar zijn bijna alle Nederlandse kalkoenenbedrijven bij aangesloten.”

 • De nieuwe afmeststal is gebouwd voor 7.000 dieren. De slachtleeftijd van hennen is 16 weken. De dieren wegen dan zo’n 11 kilo. Hanen worden na 20 weken geslacht. Deze dieren wegen dan 20 kilo. De eendagskuikens komen van broederij Coolen in Heythuysen (L.). De eieren van deze broederij komen weer uit Duitsland. „Het laatste vermeerderingsbedrijf in Nederland is vorig jaar gestopt”, vertelt Van de Pas.

 • Deze dieren zijn nagenoeg slachtrijp. Daags na de open dag worden ze weggeladen. Na moeilijke jaren in 2002 (financieel gezien), 2003 (vogelpest) en 2004 (sluiting Nederlandse slachterij) zijn de Nederlandse kalkoenenbedrijven de laatste jaren in wat rustiger vaarwater terechtgekomen. De vleesafzet is daarbij geen probleem. „Duitsland is wat kalkoenenvlees betreft nog niet zelfvoorzienend”, vertelt Van de Pas.

 • Na de sluiting van de Nederlandse slachterij in 2004 gaan alle dieren naar Duitsland. De werkwijze van de Nederlandse kalkoenenhouders veranderde daardoor. „Wij waren gewend om hanen tot 17/18 kilo te mesten. In Duitsland wilden ze zwaardere dieren. Nu moesten we door tot 20/21 kilo. Dat vroeg om een ander management”, vertelt Van de Pas, die zijn rondeschema diende aan te passen.

 • Hier nog een detail van de opvallende voerlijnen met mestbeluchting. Doordat de slachtleeftijd van hanen en hennen verschilt, werken kalkoenenhouders met meerdere leeftijden op het bedrijf. Van de Pas: „We hebben maar drie rondes per jaar. Warme zomerdagen zijn net als op veel vleeskuikenbedrijven ook op kalkoenenbedrijven kritische dagen. De impact van een slechte ronde is bij ons echter veel groter. Vanwege het geringe aantal rondes duurt het veel langer voordat we een slechte ronde hebben terugverdiend.”

 • „Kalkoenenvlees is mager. Het is te vergelijken met kippenvlees, al hoef je het niet zo lang te braden. Ik vind het lekker vlees. Ik eet het zelf ook vaak”, vertelt Van de Pas.

 • Wie het bedrijf en de nieuwe stal van Peter en Carin van de Pas met eigen ogen wil zien, is zaterdag 21 april welkom aan de Keizersbaan 14 in Kessel (L.). Kalkoenenhouders zijn welkom tussen 10.00 en 12.00 uur. Overige belangstellenden zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.