Pluimveehouderij

Foto & video 5328 x bekeken 53 reacties

Spoormans gaat voor volledige controle

De bouw van twee vermeerderingsstallen past volledig binnen de strategie van Groep Spoormans: de volledige controle vanaf de opfok van de ouderdieren tot de levering van de eendagskuikens. Hierin verschilt Spoormans van de meeste andere broederijen in België en Nederland. De keuze voor eigen voeders en formuleringen zijn hierbij cruciaal. Spoormans heeft ongeveer 400.000 vleeskuikenouderdieren in België, Nederland en Frankrijk, waarvan een derde op eigen bedrijven.

Foto

 • Aan de Leeuwerfstraat 55 inArendonk heeft Spoormans twee nieuwe vermeerderingsstallen volgens het ‘ouderdierenconcept voor de toekomst’ gebouwd. Op dit bedrijf zijn twee oude stallen gesloopt en vervangen door twee nieuwe vermeerderingsstallen. Op termijn worden twee andere stallen ook vervangen.Op vrijdag 7 september hield Spoormans, onderdeel van de Groep Aveve, hier een open dag. De twee identieke stallen van elk 14 bij 80 meter bieden plaats aan 10.000 moederdieren. Van links naar rechts: Wouter Vankeirsbilck, manager Spoormans, Dennis Verwaest, bedrijfsleider, Jelle Mes, partner van Dennis en Bart Vermeieren, manager opfok en vermeerdering Spoormans. Foto’s en tekst: Monique van Loon-van Duijnhoven, AgriContent

 • Beide stallen zijn uitgerust met lengteventilatie. De lucht komt binnen via Tulderhof-ventielen. De Roxell-voer- en -drinklijnen zijn oplierbaar. “We hebben gekozen voor twee identieke stallen zodat we eventueel (voer-)proeven kunnen uitvoeren.10.000 dieren is ook een mooie groepsgrootte”, licht Wouter Vankeirsbilck toe. Spoormans heeft gekozen voor het nieuwe Roxell-legnest Koozii met een bewegende achterwand alsuitdrijfsysteem. “Een nest met goede bereikbaarheid, voldoende capaciteit en een heel geleidelijke overgang van de eierband naar het nest.”

 • De put onder de beun is 50 cm diep. De beunopstap is 25 cm zodat de hennen gemakkelijk de beun op gaanwat eventuele grondeieren kan helpen voorkomen.

 • Het Roxell Bridomat-voersysteem voor de hennen. Het voer wordt snel en gelijkmatig over het gehele circuit verdeeld. De hoge snelheid van de spiraal (30 meter per minuut) verhindert het eten tijdens voertransport. De Fixgrill verhindert dat de hanen mee-eten.

 • Spoormans heeft voor de Booster-hanenvoerpan van Roxell gekozen. “Deze hanenlijnen zijn stabiel en het voer blijft mooi centraal in de pan. Bovendien treedt er weinig vermorsing op en zijn er voldoende eetplaatsen voor de hanen”, legt Wouter Vankeirsbilck uit. De hanen krijgen apart hanenvoer waarmee de gewichten van de hanen beter zijn te sturen.

 • De ventilatoren in de achtergevel. Aan de buitenkant is een stofbak geïnstalleerd. “Lengteventilatie met een centrale uitlaat is een bewuste keuze en laat een eventuele behandeling toe”, licht Bart Vermeiren toe. Heteluchtkanonnen zorgen voor de verwarming.

 • Een luchtmengkast stuurt de buitenlucht direct over de mest voor droging. “Een ammoniakarm systeem, daarmee voldoen we aan de Belgische eisen”, aldus Bart Vermeiren.

 • Buiten staan vier silo’s voor hennenvoer. De silo vooraan, met nummer 41, is voor het hanenvoer. Achter silo 45 staat de weger en daarna volgt de dagsilo. In de namiddag wordt de dagsilo weer gevuld voor de volgende dag.

 • Aan de voorzijde is een aparte kijkruimte aangebouwd. “Altijd goed om bezoekers een en ander te laten zien; open communicatie en transparantie zijn belangrijk bij ons”, vertelt Bart Vermeiren.

 • De kijkruimte is mooi opgezet. Links zien bezoekers de centrale gang met eierbanden en rechts de kippen in de stal. Deze stallen liggen op loopafstand van de broederij, dus er komen regelmatig bezoekers kijken.

 • Spoormans plaatste een Anolytech Live Animal Unit bij het bedrijf. “Op de broederij werken we sinds februari 2012 met dit systeem en dat bevalt prima. Weinig onderhoud en goede resultaten”, beaamt Gudo Mollen, broedmeester, tevreden. Spoormans werkt met het programma Hygiëne+: het totaalconcept van drinkwater tot eendagskuiken met aandacht voor mens, dier en milieu. Op het vermeerderingsbedrijf wordende broedeieren en het drinkwater ontsmet. “Op termijn wellicht ook de eierbanden”,aldus Wouter Vankeirsbilck.

 • Spoormans plaatste een Prinzen-eierinpakker en -sorteerder/weger met een sideshift en trolleyloader. De sideshift geeft een extra controlemoment en een kortere looplijn. Eén persoon kan de broedeieren verwerken.

 • Achter de twee stallen staat een aparte hanenstal. Daar worden de hanen vanaf het opfokbedrijf opgevangen en opgefokt tot ze traprijp zijn. “Een forse investering die zich moet vertalen in betere hanen en daardoor betere bevruchtingen”, stelt Bart Vermeiren.

 • De inrichting van de hanenstal: identiek aan de legstal met een kleine beun en daarboven de drink- en voerlijnen. Spoormans koos voor de Spark-cup: open water met weinig verspilling.

 • Om 15.00 en 16.30 uur hadden de bezoekers van de open dag op 7 september de mogelijkheid om aan te sluiten bij een geleide rondleiding. Fabrikanten en adviseurs lichtten de bouw en inventaris toe. Vleeskuikenhouders uit België, Nederland en Frankrijk bezochten in de voormiddag de broederij en daarna het vermeerderingsbedrijf. Een mooie gelegenheid om (weer) kennis te maken met de kernwaarden van Spoormans: kwaliteit, innovatie, transparantie en open communicatie.

Monique van Loon - van Duijnhoven

Laatste reacties

 • B bob

  Spoormans is het spoor echt kwijt ! Wie gaat op dit moment nog vol trots verder met het bouwen van een volledig achterhaalde stal terwijl er zo enorm veel ondernemers moeten stoppen in verband met de afnemende vraag naar reguliere eieren, de stijgende voederprijzen en de massaal opkomende import vanuit Oost Europa ?

 • joannes

  B bob het gaat om vleeskuiken ouder dieren! De eieren kunnen in een vracht wagen naar de Oekraine voor de broederij aldaar! Misschien spoort Spoormans wel! Het precisie werk in NL,BE,FR en voldoende ruimte voor export. De kwestie plof kippen is bij hen eenvoudig. De klant vraagt en zij kunnen leveren neem ik even voor het gemak aan. Een gespecialiseerde operator voldoet wanneer er vraag is! Ouderdieren laten scharrelen lijkt me te risicovol voor inloop van allerlei vervelende kwalen. Ze hebben in ieder geval een sexleven dat is ook wat!

 • aver

  B bob, Spoormans investeert in de toekomst om telkens een vooruitgang te bekomen en de marktpositie te verstevigen. Net zoals andere broeierijen, gaan ze de concurrentiestrijd aan... zonder zwart te willen kijken. Want zonder investeringen valt hier alles stil, dus eigenlijk kan je zoiets enkel positief noemen...

 • Sylke

  Voor vleeskuikens, (lees plofkippen) nadert het eindstation

 • mazzel1

  Bobke heeft ook hier weer eens geen verstand van. Broedeieren gaan idd de andere kant op. Vermeerderingsdieren houden vraagt veel vakmanschap en accuraat werken en dat is iets wat de Nederlandse pluimveehouders zonder meer hebben. Hebben de moederdieren van jouw kippen in Texas dan wel uitloop? Lijkt me sterk. Welk ras is dat dan?

 • B bob

  Ik ben bang dat ze in oost Europa ook wel weten hoe ze grootouder/ moederdieren moeten houden Joannes. Wat betreft de risico's van een onoverdekte uitloop zijn we het eens maar het sexleven van de de hennen is minder romantisch als het lijkt aangezien het meer een groepsverkrachting is als de nieuwe lichting hanen de stal in gejaagd word.
  Aver, de concurrentiestrijd zal op oneerlijke gronden geslecht worden .

 • aver

  oneerlijke gronden, net zoals in de varkenssector, elektronicasector, automobielsector en meer? Laat ons nu eens eerlijk zijn en beseffen dat we zonder innovatie de concurrentiestrijd zeker verliezen. En inderdaad, ze zullen in o-Europa ook wel leren moederdieren opkweken. Maar dat kan van veel gezegd worden... Dan liever kijken naar een bedrijf dat toch nog investeert in vooruitgang en kwalitatief resultaat, dan machteloos staan kijken vanaf de zijlijn...

 • Tomtom1912

  ik ben met b bob eens

 • B bob

  Pech1, Blijf jij maar rustig denken dat jij hier de enige bent met kennis van zaken. Indien jij gewoon een loonslaaf van de bank bent heb je volgens mij geen recht van spreken en zijn jouw reactie's alleen maar op afgunst gebasseerd
  De Grootouderdieren en moederdieren van ons eigen Barnevelders houden we binnen de Familie op verschillende lokatie's in de buurt van Dallas om sabotage te voorkomen ( de buren weten niet eens dat het Biologische dieren zijn ) . Hier is geen vogel met een schadelijk pathogeen te bekennen dus hebben wij geen overdekte uitloop naast onze serrestallen.
  In Europa is het wel verstandig om een grote wintergarden te creeren.

 • mazzel1

  Barnevelders??? Nu val je echt door de mand Bobke! Haha

 • B bob

  Investeren in vooruitgang doe je momenteel niet erg doordacht als je niet naar de actuele marktontwikkelingen blijft kijken Aver. Dat er niet eens getracht is om de stal volgens de beterleven eisen te bouwen is eigenlijk zelf kortzichtig te noemen ! Dan kun je alleen maar falen in de strijd tegen de lage lonen en kosten landen waar de ondernemers geen last hebben van ingewikkelde regelgeving en hun mest eenvoudig over de akkers kunnen uitrijden.
  In hoevere werkt Spoormans eigenlijk met eigen vermogen? Het is natuurlijk erg eenvoudig en risicoloos om met durfkapitaal te werken van onnozele beleggers.

 • Khalid en zijn maten

  Bbob woont in het land waar het barst van de plof kinderen en de plof mama's en papa's,als ik hem was zou ik me daar maar zorgen om gaan maken,want dat is toch de afzetmarkt van onze Bobby..

 • B bob

  pech1, je bent echt koortachtig aan het zoeken naar niets en hebt wederom geen benul van zaken.
  Toen ik vertrok naar the states was de Barnevelder nog gewoon een Boerderijdier en ik ben daar serieus mee gaan fokken . Die waardeloze rassen waar jullie mee moeten werken raak ik niet aan want aan dat vlees zit nagenoeg geen smaak.

 • B bob

  Waarom zou ik me zorgen maken over het trailerscum en de rednecks die als olifanten rondwaggelen in the States Khalid ? Ik hou me alleen bezig met het welzijn van de intelligende ondernemers ( slecht een paar % van de totale bevolking ) die zorgen voor het laatste beetje welvaart hier . Deze Ondernemers houden lichaam en geest gezond door te voorkomen dat er chemisch afval en pathogenen in hun gestel komen . Daardoor is hun werklust ongekent en geven ze veel mensen de kans op een goed bestaan .

 • Khalid en zijn maten

  B.bob heb jij destijds ook een bakfiets meegenomen,want als je zo verantwoord bezig bent met dieren moet jij jezelf natuurlijk ook verantwoord voortbewegen ,en dus niet in zo'n dikke Amerikaanse plof auto met 6 of 8 cilinders je bio producten afleveren bij je afnemers....

 • B bob

  Khalid, Ik vervoer eigenlijk persoonlijk volledig niets aangezien ik zelf de voeder productie regel ( wel met grote dieselvoertuigen ) en de producten via de distributor naar de stad gaan . Ik woon in een earthship ( google ) en wek zelf al de nodige groene energie op dus doe ik erg mijn best op een zo klein mogelijke CO2 voetafdruk achter te laten . Ik ben echter ook maar een vervuiler net als elk mens en dier !

 • Ross

  B bob kip zonder kop ga lekker door met je hobby en val andere mensen niet lastig met je praatjes. Praatjes vullen geen gatjes en o ja prachtig bedrijf van Spoormans. Kippen komen aan niets te kort dus begin niet weer aan die onzin verhalen.

 • Bison

  B Bob,dat jij je eigen er nog naar over maakt hoe de kippen en varkens en alle andere boeren in Europa mekaar over de rand duwen door alsmaar groter te willen zijn met hun 'Winner takes all' mentality.
  In het het eind zijn ze toch een strijd aan het vechten die ze niet kunnen winnen.
  De gemiddelde consument lacht zich inmiddels rot al zien die ook niet dat ze d'r eigen graf aan het graven zijn. Die arme sloebers zitten nu zelf opeengepakt in hun flatjes met een ruif(balkonnetje) voor hun neus als konijnen in opelkaargestapelde kooien.

 • B bob

  mevrouw ro(ss)vato vergeet voor het gemak dat de dieren geen natuurlijk daglicht krijgen en in een afschuwelijke kille fabriek rond moeten lopen. Ik vind dit bedrijf een mooie caravanstalling !

 • B bob

  Ther are a lot of SHEEPLE around Bison that's true!

 • Ross

  Ja jou kippen die buiten lopen lekker hoor: wormbestrijding, AI, Blackhead, Dioxine enz. goed bezig Bobke. Lekker romantisch!!!

 • B bob

  De zwakke Europese rassen hebben misschien snel last van wormen ( gebruik ik knoflook voor ) en de vogels verpreiden alle dierziekten bij jullie maar daar heb ik geen last van . Ik zit extreem ver van de petrochemische industrie dus dioxine/pacs/pcb vinden we hier minimaal in het Milieu.

 • w1888

  @B bob, heeft boerderij.nl geen belangstelling voor een reportage op jouwn bedrijf, lijkt me aardig uniek zo te horen... Vooral in de States.

 • drikhend

  Volgens B bob kunnen we maar beter oost Europees vlees en eieren kopen . Deze zijn goedkoper te produceren en dus goedkoper voor de consument . Maar ik vraag mij af als je als B bob al twijfels over Nederlands product hebt . Hoe durf je dan te zeggen importeer maar uit Oost Blok . Mijn twijfels worden alleen maar groter hoe verder het product van huis gefokt, gemest of gekweekt wordt . En dan denk ik nog niet aan de verwerking . En De Barnevelder is volgens mij een legkip en geen slachtkip .

 • B bob

  In verband met de kans op sabotage ben ik gestopt met mensen ontvangen op ons familiebedrijf W1888 . Via de beheerder van deze site is mijn E-mail op te vragen en kan ik Jou wel naar een van mijn nog in Nederland werkende familieleden door sturen . Die werken op dezelfde wijze en hebben minder last van de reguliere sector en de chemische industrie.
  Ik hou Barnevelders die gekruist zijn met een ander ras en voornamelijk voor de eiereren Na een vrij lange periode gaan ze naar de slacht dirkhend.

 • leo,s vriend

  Bob,je noemt sabotage. Daar schrik ik van,hoe zit dat?

 • B bob

  Ik ben gewoon een luis in de pels van de chemische industrie en er is in het verleden een paar x een vliegtuig met bestrijdingsmiddelen over mijn Biologische gewas gevlogen nadat ik een conflict had gehad met een van hun verkopers. Ook brande tot 2 x toe een stal af na brandstichting. De daders pakte ik zelf met hulp van mijn bloedhonden en ze bekende dat ze ingehuurd waren door een van de chemical brothers.
  Hierna vertrok ik naar en anders streek en doe ik net alsof ik gewoon regulier ben en heb al 12 jaar ( afkloppen ) geen ellende meer gehad.

 • W Geverink

  Kom op Bob niet zo dramatisch. Als je net zo veel verstand hebt van electrische installaties als van kippen dan is het vast kortsluiting geweest.

 • Ross

  mooie reactie`s B bob kip zonder kop.
  Geeft toch wel aan dat je een vervelend en niet eerlijk mannetje bent.
  Wat een droomwereld sabotage/verhuizen naar een andere streek/net doen of je normaal doet(zal helaas niet lukken LOL).
  Komt toch wel zielig over Bobke.

 • B bob

  Ik pakte de brandstichters zelf en jij denk dat een electrische installatie die ik niet heb in mijn stallen de oorzaak kan zijn geweest ? W grevelink denkt dat je de hoge school moet bezoeken om een goede veehouder te kunnen zijn maar ik heb het vak gewoon van mijn pa geleerd en de ambachtschool doorlopen. Voorlopig heb ik nagenoeg geen uitval en leggen de kippen hele gezonde eieren doordat ik gewoon de darmfuctie van de Dieren op pijl hou met pre/probiotica en voldoende sporenelementen in het voeder dat ik volledige zelf produceer.
  W gr. heeft natuurlijk wel alle kennis in pacht maar voorlopig proef ik alleen maar afgunst in zijn reactie's ( terecht ).

 • B bob

  Ik denk dat jij pas echt zielig overkomt mevrouw r0(ss)vato bij de lezers !
  Duidelijk is dat ook jouw reactie's gevoed worden door wrok en afgunst. Probeer zelf iets van jouw leven te maken en hou jouw infantiele commentaren van deze website . Probeer iets meer zelfrespect op te bouwen voor jou eigen IK.

 • Ross

  Lastig he B bob kip zonder kop om de waarheid te lezen over jezelf.
  Blijf vooral in die spiegel kijken en veroordeel iedereen maar die anders denkt.
  Je loopt zelf weg voor de werkelijkheid(r. 27). Sneu.

 • Ross

  Lastig he B bob kip zonder kop om de waarheid te lezen over jezelf.
  Blijf vooral in die spiegel kijken en veroordeel iedereen maar die anders denkt.
  Je loopt zelf weg voor de werkelijkheid(r. 27). Sneu.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • B bob

  Ik zie niet vaak iemand schriftelijk stotteren LOL

 • Ross

  Begin maar weer te schelden als ze te dicht bij je komen.
  Zeker wat barsten in je spiegel. Blijkt dus niet alleen hier maar ook waar je woont mensen je niet willen hebben.
  Nederland is dan ook wat te klein voor je(flatje 15 hoog LOL)..

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • mazzel1

  Beste mensen, iedereen weet toch ondertussen dat Bobke geen pluimveehouder is en ook de kunde en vakmanschap mist om dat ooit te worden. Het is gewoon een activist die hier steeds de kachel aan wil maken wat hem regelmatig nog lukt ook. Dit soort verdient onze aandacht niet.

 • Ross

  Bobke een activist op een flatje 15 hoog met een grote spiegel waar hij in kijkt want verder gelooft niemand hem. Sneu!!!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  een mooie bevestiging van je niveau meer komt er ook niet uit als wauwel enz.

 • W Geverink

  Wij vragen ons af beste Bub waaron jij je voor iemand uitgeeft die je niet bent. We hebben intussen allemaal door dat je van kippen weinig kaas gegeten hebt. Waarom blijf je jezelf uitgeven als expert biokippenboer met barnevelders vraag ik mij dan af. Tja je praatte zelf je mond voorbij met bijvoorbeeld de kippen en hanen op een leghennenbedrijf.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • leo,s vriend

  Bob, of is het Leo?

 • Bison

  't gummetje werkt goed.LOL

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  Nogmaals Spoormans veel succes prachtige stallen een aanwinst voor dier en mens.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • W Geverink

  Nou nee Menkhorst. Leo is tegenwoordig knus met de dames van de PvdD is mij verteld. Probeerd natuurlijk via de politiek toch nog zijn gelijk te halen. En Bop. Het is een feit dat chemie bedrijven hun eigen politie macht hebben. Ze gaan ook rond met sproeivliegtuigjes om te kijken of boeren zonder licentie hun techniek gebruiken. Of ze stallen in brand steken of je gewas zomaar doodspuiten? Van wat we hier van jou zien zoals je intense onbeschoftheid en het compleet ontbreken van doplomatie staan we nergens van te kijken. Ik en vele anderen op deze site zijn al ver voorbij het punt dat we in zo'n geval medelijden met jou zouden kunnen hebben.

 • Ross

  Helaas Geverink hebben we in onze beschaafde wereld met dit soort mensen te doen. Andere delen van de wereld zijn ze blij dat ze wat te eten hebben.
  Discussie wordt wel anders als je mensen hebt zien sterven van de honger of kinderarbeid.
  Zou zeggen tegen Bobke en zijn onderdanen verbeter de wereld maar begin bij jezelf en heb respect voor je medemens.

 • leo,s vriend

  @Geverink, Zou wel erg hypocriet van hem zijn omdat hij 2 jaar terug de dames de grond in boorde tijdens het ovp debacle

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.