Pluimveehouderij

Foto & video 2315 x bekeken 3 reacties

Zes kuikenstallen, twee houtkachels

Pluimveebedrijf Swart-Agricola bouwt aan de boorden van het IJsselmeer twee nieuwe vleeskuikenstallen. Er kwam ook een tweede houtkachel op het bedrijf.

Foto

 • Pluimveebedrijf Swart-Agricola is gevestigd aan de boorden van het IJsselmeer. In het dorpje Warns (Fr.) combineren Rein Swart (47) en Marieke Swart-Agricola (45) het houden van vleeskuikens met een mini-camping. Zoon Allard (16, op de foto) slaagde pas voor zijn vmbo-examen. Hij gaat na de zomer naar het mbo, richting elektrotechniek. Het lijkt hem wel wat om later het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Dochter Astrid (17) heeft die ambitie vooralsnog niet.
  Foto’s en tekst: Bouke Poelsma

 • De familie Swart had vroeger melkvee. De eerste vleeskuikenstal op het bedrijf werd gebouwd in 1982. Rein Swart kwam van school en ging met zijn vader in maatschap. Door een standstill volgde de tweede stal pas in 1994. Na uitbreidingen in 1997 (stal 3) en 2003 (stal 4) werd in mei van dit jaar begonnen met de bouw van stal 5 en stal 6 op het bedrijf. Op de foto is het nieuwe bedrijfslogo te zien.

 • Een overzichtsfoto van het pluimveebedrijf. Deze foto is genomen vanaf de zeedijk. De twee nieuwste stallen staan uiterst rechts op de foto. Met de uitbreiding kan het bedrijf straks ruim 200.000 kuikens houden.

 • Het pluimveebedrijf heeft zijn eigen weegbrug. Vleeskuikenhouder Rein Swart vindt dat erg handig. Hij kan er niet alleen voerwagens mee wegen, ook bij het uitladen en wegladen van de kippen rijden de vrachtwagencombinaties standaard naar de weegbrug. „Het is geen wantrouwen hoor”, legt Rein Swart lachend uit. „Met de resultaten van de weegbrug kan ik simpelweg snel rekenen.”

 • Links op de foto staan de twee nieuwe stallen. Die zijn 90 meter lang en 25 meter breed (binnenwerk). Rechts op de foto staat de grote werk-/opslagplaats. In de ruimte achter de silo’s staan de houtkachels. De 16 ha grond om het bedrijf verhuurt Rein Swart aan een melkveehouder.

 • Het bouwverkeer wordt om het bedrijf heen geleid. Via rijplaten door het land, zie foto 1, komen de vrachtwagens bij de nieuwe stallen.

 • Op woensdag 24 augustus werd 600 vierkante meter beton gestort. Hoewel er droog weer werd voorspeld, voelde Rein Swart letterlijk nattigheid. Ondanks de regen ligt de erfverharding er prima bij.

 • Sinds 2008 werkt het pluimveebedrijf met een houtkachel. Toen werd al rekening gehouden met de komst van een tweede kachel. Op de foto is die nieuwe D’alessandro-houtkachel te zien. Die heeft een capaciteit van 500 kW. Dat is 100 kW meer dan de kachel die al draaide op het bedrijf.

 • Een mobiele kraan heeft de 3,5 ton zware ketel via het dak in de technische ruimte laten zakken. Met twee kachels is er sprake van overcapaciteit op het bedrijf. „ Met de nieuwe, zwaardere kachel kan ik snel overschakelen op één kachel”, zegt Rein Swart. „’s Zomers is het daarbij afdoende om alleen op de 400 kW-kachel te stoken.”

 • De nieuwe kachel kost ongeveer €45.000. Dat is €15.000 meer dan de vorige kachel. De kachels draaien op houtkorrels. Die koopt Rein Swart bij Verburg Group. De kuikenhouder vertelt liever niet wat hij voor de energiebron betaalt. „Ik mag graag een beetje handelen, snap je?”
  Swart wil wel kwijt dat hij vergeleken met 2008 nu iets meer betaalt. „Maar het is wel zo dat de kwaliteit van de korrels nu over het algemeen ook veel beter is.”

 • Een houtkachel moet één keer per ronde grondig schoongemaakt worden. Eén keer per week moeten bovendien de leidingen worden uitgeblazen. Dat is een vieze klus, waarbij veel roet kan vrijkomen. Op de oude kachel hebben Rein en Allard Swart daarom een ontasser gemonteerd. aarmee wordt de pijp automatisch schoongeblazen. „Als dat bevalt, dan monteren we hem ook op de nieuwe kachel”, zegt Rein Swart.

 • Een overzichtsfoto van een van de twee nieuwe stallen. De stalinrichting is van Big Dutchman en Hotraco.

 • In de stallen hangen vijf Landmeco-heaters. „Die verspreiden de warmte op een efficiënte manier door de stal, zodat ik energiekosten bespaar”, zegt Rein Swart.

 • Rein en Allard Swart helpen zelf veel mee met de stalbouw. Het grondwerk deden ze zelf en ook verrichtten ze veel installatiewerk. Daarbij komt deze verreiker goed van pas. De Manitou wordt echter hoofdzakelijk gebruikt bij het (grove) schoonmaakwerk in de stallen.

 • Voor het nog iets preciezere schoonmaakwerk heeft het kuikenbedrijf nog een kleine shovel aangeschaft. Die zorgt voor extra arbeidsverlichting.

 • Dit is de nieuwe noodstroomvoorziening. Doordat Nuon maximaal 250 ampère levert, is de aggregaat sowieso enkele keren per jaar nodig, denkt Rein Swart. „’s Zomers hebben we veel stroom nodig om te koelen en te ventileren. Ik denk dat de aggregaat maximaal vier middagen per jaar de stroomvoorziening overneemt”, aldus Swart.

 • De ‘meterkast’ van het bedrijf is indrukwekkend. „Ik ben hier ook best een beetje trots op”, zegt Rein Swart, die zich voor elektrotechniek interesseert.

 • Tussen de twee stallen door is op enkele honderden meters afstand de zeedijk zichtbaar. Een week voor de open dag is de ronde in de andere vier stallen bijna afgelopen. De kuikens groeien in 42/43 dagen naar een gewicht van 2.500 tot 3.000 gram. Uitladen doet het bedrijf na 32 dagen. De kuikens wegen dan 1.700 tot 1.900 gram.

 • Zijaanzicht van stal 5.

 • Een week voor de open dag zijn bouwlieden druk bezig met de laatste loodjes.

  Pluimveebedrijf Swart-Agricola houdt op vrijdag 2 september open dag aan ’t Sou 61 in Warns. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 17.30 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  roel sinnema

  rein

  machtig man wat een bedrijfs- ontwikkeling sinds je een aantal jaren terug de verreiker van me kocht.
  succes maar en volgas

  m.vr.gr
  R.Sinnema
  06-54247498

 • no-profile-image

  JP Bierema

  Mooi bedrijf met een ideaal aantal kuikens als gezinsbedrijf! Flink wat kilo's mesten met een goed voer is het mooiste wat er is.

 • no-profile-image

  Bernadette, Julia en Jeroen

  Bernadette: ik weet nog dat stal 1 er alleen stond (1993?)
  Jeroen: ik weet nog dat er 3 stallen stonden (2003)
  Julia: Zelf weet ik het niet precies maar papa en mama zeggen dat er 4 stallen stonden (2010)

  We komen gauw een keer kijken naar 5 en 6

  groetjes uit Harmelen en veel plezier morgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.