Pluimveehouderij

Foto & video 2749 x bekeken

Stallen met Fienhage-volière Easy 100

Maatschap Tomesen-Meijer in Doetinchem (Gld.) heeft in twee legstallen de Salmet-kooien vervangen door het Easy 100-volièresysteem van Fienhage.

Foto

 • Maatschap Tomesen-Meijer in Doetinchem (Gld.) heeft in twee legstallen de Salmet-kooien vervangen door het Easy 100-volièresysteem van Fienhage. Het aantal leghennen gaat hierdoor terug van 2 x 39.500 naar 2 x 24.500. Vandaag, vrijdag 22 juli, is er van 14.00 tot 19.30 uur een open dag.
  Tekst en foto's: Hans Bijleveld

 • Het bedrijf van Mts. Tomesen-Meijer – vader Leo (65), moeder Thea (63) en sinds 2001 zoon Roy (33) – is in 1997 verplaatst naar de huidige locatie. Daar werden toen twee kooistallen, een ruimte voor eierverwerking en -opslag en kantine (links op de foto) en een mestdroogloods gebouwd. In 2007 is er een volièrestal met twee verdiepingen bijgebouwd (rechts op de foto). Hierin zitten 78.000 hennen.

 • Roy Tomesen in de in 2007 gebouwde tweeverdiepingenstal, ingericht met het Salmet High Rise 3-volièresysteem. Daarin zitten vanaf de start witte hennen – nu Dekalb wit. Tomesen heeft goede ervaringen met witte kippen in de volière.

 • Roy Tomesen wilde een overzichtelijk en degelijk volièresysteem. Het werd een keus uit twee: het Salmet High Rise 3-portaalvolièresysteem, waar hij goede ervaringen mee heeft in zijn tweeverdiepingenvolièrestal, en het Fienhage Easy 100-volièresysteem. De keuze viel op Fienhage omdat de maatvoering van het Salmet-systeem niet paste in de bestaande stallen en bij het gewenste aantal kippen. Een ander pluspunt van het Easy 100-systeem is dat je lopend door het gangpad de dagelijkse controle kunt doen en de kippen op alle etages te zien zijn. ,,Je hoeft dus niet, zoals bij vele volière-uitvoeringen, op en in het systeem te klimmen. In dit Fienhage-systeem kan ook mijn vader prima uit de voeten.’’

 • Elke 90 meter lange en 16,4 meter brede stal is in de lengte in vijf afdelingen verdeeld. Die zijn door Fienhage boven de stellingen tot aan het plafond met gaas van elkaar gescheiden.

 • De stellingen van het Fienhage Easy 100-volièresysteem bestaan uit twee etages. Op elke etage zijn legnesten, zitstokken en voer en water aanwezig.

 • Langs de stellingen zijn opklapbare aanvliegstokken…

 • …en gazen trappetjes naar de eerste en tweede etage. Het groene licht boven de strooiselruimte onder de stellingen is standaard bij Fienhage. Het groene licht ervaren de hennen als een hogere lichtintensiteit waardoor ze minder geneigd zijn eieren onder de stellingen te leggen.

 • Langs de eierband is een egg-saver gemonteerd, een draad die de eieren tegenhoudt, maar regelmatig omhoog gaat zodat de eieren kunnen doorrollen op de band. Dit zijn de eerste stallen met het Fienhage Easy 100-volièresysteem met een egg-saver. Roy Tomesen: ,,Met de egg-saver kan ik haarscheur beperken doordat de eieren met een lagere snelheid op de eierband rollen, maar vooral krijg ik er schonere eieren door doordat de eieren nu droog op de eierband komen en er geen stof aan kan plakken. Ik wil zo veel mogelijk eersteklas tafeleieren produceren.”

 • Via deze kokers bovenin aan de achterkant van de stal haalt Roy Tomesen de lucht weg voor de mestdroging in de mestdroogtunnel. Het grootste gedeelte van de minimumventilatielucht verlaat op deze wijze de stal.

 • In beide stallen zijn de drinkwaterleidingen door Fienhage voorzien van een doorspoelsysteem.

 • Achteraan de stellingen valt de mest, afgeschermd door een doek, op een dwarsafvoerband die de mest transporteert naar de mestloods.

 • In de mestloods stond tot voor kort een Heli-mestnadroogsysteem, maar omdat de motoren, draaiende delen en vooral het doek van dit 14 jaar oude mestnadroogsysteem al flinke slijtage vertoonden, wordt er nu een Dorset-mestdroogtunnel geplaatst. Tomesen: ,,In de tweeverdiepingenvolièrestal hebben we drie jaar ervaring met een Dorset-mestdroogtunnel. Die draait perfect.”

 • In een van de twee voormalige kooistallen is voorin een skybox gemaakt van waaruit bezoekers door vier ramen de stal in kunnen kijken. ,,Ik weet nog niet precies hoe ik burgers gebruik van de skybox wil laten maken. Ze kunnen niet zomaar in en uit lopen. Ik wil er graag bij zijn om informatie over de pluimveehouderij te geven, dat vind ik belangrijk.”

 • Voorkant van de stal met de trap naar de skybox. Helemaal rechts een stuk van de zijkant van de tweeverdiepingenvolièrestal.

 • Voor langs de volièrestellingen heeft Fienhage een Lubing-spijlenband gemonteerd die de eieren vanuit de twee stallen naar de eierinpakruimte voert.

 • In de eierinpakruimte staat een Moba 100-inpakker en een Prinzen-palletloader. In de tweeverdiepingenvolièrestal staat eenzelfde combinatie.

 • Enkele maanden geleden heeft Roy Tomesen voor de huisverkoop in de garage een eierautomatiek geplaatst. Sindsdien is de huisverkoop gegroeid. ,,Mensen kunnen nu snel eieren kopen, zonder dat ze hoeven te wachten.” Over enige tijd worden hier ook eieren uit de twee identieke heringerichte stallen verkocht. Witte hennen hebben de voorkeur van Tomesen, maar omdat de markt voor witte volière-eieren beperkt is, komen begin augustus in de ene stal Lohman Brown- en in de andere Bovans Brown-hennen. ,,Die kan ik mooi met elkaar vergelijken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.