Pluimveehouderij

Foto & video 1904 x bekeken 3 reacties

Batterijstal ombouwen tot etagestal (3)

Berrie en Davina Heijink uit Zutphen (Gld.) bouwen een voormalige kooistal om tot een etagestal. Bekijk de foto’s en lees over de tegenslag bij de bouw en het tijdrovende andere project van de Heijinks.

Foto

 • Berrie (37) en Davina (29) Heijink uit Zutphen (Gld.) gaan door met het ontwikkelen van hun leghennenbedrijf. Nadat ze vorig jaar een traditionele scharrelstal ombouwden tot een etagestal, wordt nu een van de batterijstallen omgebouwd tot een etagestal. Boerderij.nl volgt de stalbouw. Dit is de derde serie foto’s van de bouwwerkzaamheden. De eerste tien foto’s van deze serie zijn gemaakt op 12 mei jl. De overige twaalf foto’s zijn van afgelopen maandag 4 juli.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is de achterzijde van de stal. De staalconstructie staat. Bouwlieden zijn bezig met het leggen van gordingen.

 • De eerste balken voor de tussenvloer zijn bevestigd.

 • Detailfoto. Dit is de zijmuur tussen stal 1 en stal 2. Tussen beide zijwanden komt een goot, voor de afvoer van regenwater.

 • Bouwlieden leggen balken voor de tussenvloer.

 • Op deze overzichtsfoto is goed te zien dat er in het midden van de stal een compleet nieuw tussenstuk staat. De etagestal is niet alleen hoger dan de voormalige kooistal, hij is ook breder.

 • Bouwoverleg. Davina Heijink praat de bouwvakkers bij over de stalbouw.

 • „Bij elke bouw komen gekke dingen voor”, vertelt Berrie Heijink. Hij doelt op de tegenslag op zijn eigen bedrijf. Ruim een maand geleden bleek dat er verschillende bouwtekeningen in omloop waren. Dat zorgde voor problemen. De staalconstructie bleek namelijk een halve meter te laag.

 • „Dan kijk je elkaar wel even raar aan”, geeft Berrie Heijink toe. „Gelukkig is het goed opgelost. In overleg met de betrokken partijen hebben we snel actie ondernomen.” De bouwplanning kwam door de opgelopen vertraging niet in gevaar.

 • De constructie moest nog wel een halve meter omhoog. Dat gebeurde met krikken, zoals ook in de vorige fotoserie van de stalbouw te zien is.

 • In de eerste week van juli werd een begin gemaakt met het plaatsen van de sandwichpanelen.

 • De panelen worden op maat gezaagd, voordat ze door een grote hijskraan naar de juiste plek worden getild.

 • Dat is op deze foto te zien.

 • Bouwvakkers helpen een handje.

 • Dit is de onderverdieping van de stal. De vier volièrerijen staan op de juiste plek. Poolse medewerkers doen het montagewerk.

 • Via deze eierband – die rust op een tijdelijke stellage – gaan de eieren uit de andere stallen naar het eierlokaal. De Heijinks hebben een eigen pakstation. Ze regelen zelf een deel van de afzet. Op dit moment gaat het om zo’n 70.000 eieren per week. Als de bouw straks klaar is en de pluimveehouders 96.000 volièrehennen hebben, gaan ze ruim 100.000 eieren per week zelf vermarkten. Onder de namen Heijink-eieren en IJsselstreek-eieren gaan de eitjes naar verschillende afzetkanalen.

 • Dit is het laatste stukje van de tussenvloer. De etagestal bestaat straks uit twee aparte stalgedeelten. De systeemrijen lopen niet door de vloer heen, wat bij andere etagestallen nog wel eens het geval is. Heijink denkt op deze manier zowel de onder- als de bovenverdieping optimaal te kunnen ventileren.

 • De stalverlichting bestaat uit hoogfrequente tl-verlichting.

 • Zo ziet de bovenverdieping er nu uit. De kippen komen op 30 augustus in de stal. Er werken op dit moment gemiddeld 15 mensen aan de bouw. Het is een hectische periode voor Berrie en Davina Heijink. Naast de stalbouw en de reguliere werkzaamheden op het bedrijf is er nog een ander project dat veel tijd opslokt.

 • Dit zijn twee Poolse medewerkers, die werken aan de stalinrichting. Berrie en Davina kochten in 2007 een tweede locatie op hemelsbreed 2 kilometer afstand van de thuislocatie. Daar zaten toen 40.000 scharrelkippen. De Heijinks draaiden er één ronde. Via de rood-voor-roodregeling is het plan om deze locatie op te heffen, drie (bouw)kavels te verkopen en de pluimveerechten mee te nemen naar de thuislocatie. De Heijinks wonnen hier veel advies over in. De uiteindelijke planvorming deden ze zelf.

 • De drie kavels bestaan uit twee nieuwbouwwoningen en de huidige woonboerderij. De stallen worden gesloopt. Het bestemmingsplan is er echter nog niet door, waardoor realisatie van de plannen vertraging oploopt. Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen, waar ook twee andere bedrijven in participeren. Tegen de uitbreiding van de nabijgelegen camping – die deel uitmaakt van het bestemmingsplan – is bezwaar gemaakt. De kwestie ligt bij de Raad van State. Die doet op 27 september uitspraak.

 • Koffietijd. In de schuur – voor het woongedeelte van de Heijinks – schuiven de bouwlieden aan voor een bakje.
  Bekijk hier de eerste fotoserie van de bouwwerkzaamheden.

  Klik hier voor de tweede fotoserie.

  Op zaterdag 20 augustus organiseert familie Heijink een open dag aan de Lansinkweg 2 in Zutphen (Gld.). Bezoekers zijn welkom van 13.30 uur tot 17.30 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan riemersma

  Hoe komen de hennen vanaf de eerste etage bij de uitloop?

 • no-profile-image

  Luna

  Inderdaad ik zie niks van een uitloopgedeelte, dat is fout, dieren hebben ruimte, aarde en een uitloopstal nodig, om hun natuurlijke gang te vertonen.
  Jammer, dat er weer niet goed over nagedacht is!

 • no-profile-image

  Woopie

  Ik vind het een mooie bedachte stal, Kooi vond ik beter in veilig voor voedsel, maar de EU heeft anders gekozen en vind dit een mooie oplossing.

Of registreer je om te kunnen reageren.