Pluimveehouderij

Foto & video 1655 x bekeken

Ruimte en overzicht in nieuwe etagestal

Agrarisch bedrijf Visch in ’t Harde bouwt een etagestal voor 88.000 legkippen. Pluimveehouders Jan en Alex Visch kozen voor de Comfort 2 Inside-volières van Jansen Poultry Equipment.

Foto

 • Alex Visch (33) heeft samen met zijn vader Jan (55, niet op de foto) in het Gelderse 't Harde een agrarisch bedrijf met een akkerbouw- en een pluimveetak. Het bedrijf is druk in de weer om de pluimveetak toekomstklaar te maken. Het bedrijf bouwt een etagestal voor 88.000 legkippen. Na de ingebruikname van deze stal wordt de bestaande kooistal omgebouwd. In deze stal zitten nu 76.000 legkippen. Deze stal wordt straks ingericht met verrijkte kooien. De capaciteit van die stal is dan 65.000 legkippen. Op de foto poseert Alex met zijn vrouw Sanne (30) en hun zoontje Tygo (2).

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Links op de foto staat de nieuwe etagestal, rechts op de foto de kooistal. Voordat de bouw van de etagestal in februari startte, werd een voormalige kooistal voor 50.000 kippen gesloopt. Deze stal was ruim 30 jaar oud. De kooien waren van 1990. De nieuwe etagestal is 118 meter lang en ruim 23 meter breed. De dakgoothoogte is 6 meter en de nokhoogte is 10,80 meter. Inclusief het vergunningtraject komen de geraamde kosten per kip uit op €25.

 • Het bedrijf van Jan en Alex Visch is volop in beweging. Niet alleen werd een kooistal gesloopt en wordt gewerkt aan een nieuwe etagestal, ook verrees een hagelnieuwe woning bij het bedrijf en werd het paklokaal volledig gerenoveerd. „Voorheen woonde ik samen met mijn vrouw in het dorp. Zeker nu we overgaan op volièrehennen vind ik het belangrijk om bij het bedrijf te wonen”, vertelt Alex Visch.
  De bovenverdieping van het paklokaal is ingericht als kantoor. „Ik vind het belangrijk om hier mensen te kunnen ontvangen. Die wil ik niet allemaal aan de keukentafel hebben”, zegt Visch.

 • In het eierlokaal staat een Moba-100. De leghennenhouders werken met een palletiser, die de eieren automatisch opstapelt.

 • De eieren gaan straks vanuit de nieuwe stal door de kooistal naar het eierlokaal. Achter de vrachtwagen staan de voersilo’s.

  De voorste twee silo's zijn voor het kernvoer. De blauwe silo is voor de opslag van korrelmais. De capaciteit van deze silo is 480 ton. In een tweede blauwe silo - die niet te zien is op deze foto - zit 500 ton tarwe. „We mengen 20 procent korrelmais bij en 26,5 procent tarwe”, zegt Visch. Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit ruim 42 hectare wintertarwe, ruim 35 hectare korrelmais en 9 hectare suikerbieten.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe stal. De stellingen op de onderverdieping staan al. Nu is het zaak de verdiepingsvloer te leggen en de bovenverdieping in te richten. Het dak is van sandwichpanelen. Dat kan jaren mee. De levensduur was sowieso een belangrijk uitgangspunt voor de pluimveehouders. „Deze stal kan 50 jaar mee. Met de keuze voor een vrije bouwconstructie kunnen we eventueel ook eenvoudig een ander systeem inpassen.”

 • De stal is ingericht met vijf rijen van het Jansen Comfort 2 Inside-volièresysteem. Vader en zoon Visch kozen voor dit systeem vanwege het goede overzicht. De gangpaden in de stal zijn 1,80 meter breed. „Ik zit er niet op te wachten dat de kippen veel heen en weer vliegen. Dat zorgt voor onrust”, stelt Alex. Bijkomend voordeel is dat hij het strooisel in de stal nu machinaal kan verwijderen.

 • De pluimveehouders gaan werken met lengteventilatie. De onder- en bovenverdieping worden afzonderlijk van elkaar geventileerd. Achter de stal komen daarom twee warmtewisselaars. Die verzorgen de minimumventilatie van beide staldelen. „Met de warmtewisselaars heb je 100 procent buitenlucht. Dat is met een luchtmengkast niet het geval”, zegt Visch over zijn keuze voor de wisselaars.

 • In de lichtstraat in de zijwanden van de stal zitten Tulderhof-inlaatventielen. De lichtstraat is verduisterbaar. Zo kunnen de pluimveehouders inspelen op de weersomstandigheden. „Wanneer het zonnig weer is, hoeft de stalverlichting niet volledig aan. Zo verminderen we ons stroomverbruik”, zegt Visch.

 • Op de waterlijnen in de stal zit een automatisch doorspoelsysteem. „Schoon water is ontzettend belangrijk voor het behalen van goede technische resultaten”, stelt Visch.

 • In het volièresysteem zit een extra eierband. Via deze band gaan ook de systeemeieren automatisch naar de eierband.

 • Op deze foto is te zien dat de roosters iets schuin aflopen. Systeemeieren rollen zo vanzelf op de extra eierband.

 • Achter de legnesten loopt een extra afdraaibare band voor het opvangen van stof en ander vuil.

 • Op deze foto is goed te zien dat de stofband tussen de legnesten doorloopt.

 • „Hiermee maken we het bloedluizen een stuk lastiger”, vertelt Visch.

 • De mest gaat via een mestband naar de droogtunnel. Daar wordt de mest gedroogd tot 85 procent droge stof. De mest gaat naar Hubert in Bunschoten (Gld.). De pluimveehouders beuren €5 per ton. Ze bewerken de grond van de akkerbouwtak met rundveedrijfmest.

 • „Dit is een concurrerende stal, waarmee we de toekomst met plezier tegemoet zien. Het werkplezier hopen we terug te zien in de technische resultaten”, vertelt Alex Visch tot besluit.

  Over een paar maanden is op Boerderij.nl het eindresultaat te bekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.