Pluimveehouderij

Foto & video 1772 x bekeken

Ruimte en licht in nieuwe Freilandstal

Maatschap Jansen bouwde in Lunteren (Gld.) een nieuwe Freilandstal voor 31.000 kippen.

Foto

 • Herman (50) en Belina (47) Jansen bouwden in Lunteren (Gld.) een nieuwe Freilandstal voor 31.000 leghennen. De totale capaciteit van de leghennentak komt daarmee uit op 62.000 kippen. In de kooistal op het bedrijf houdt Maatschap Jansen 32.000 kippen. Deze stal wordt in de toekomst mogelijk omgebouwd tot een volièrestal voor 18.000 kippen. De rundveetak bestaat uit 50 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Het bedrijf omvat 17 hectare.
  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De Freilandstal is 100 meter lang, 22,5 meter breed en kostte ongeveer €28 per kip. Zowel het vergunningaanvraagtraject als de stalbouw verliep voorspoedig. Maatschap Jansen kwam in 1996 in Lunteren, nadat ze in Ede moesten wijken voor stadsuitbreiding. Rond de eeuwwisseling nam Herman Jansen het bedrijf over van zijn ouders.

 • Jansen wil de mest uit de nieuwe stal tijdelijk in een container opslaan. Bij het eventuele ombouwen van de kooistal behoort ook een nieuwe mestloods tot de mogelijkheden. De kooistal, links op de foto, is 85 meter lang en 14 meter breed.

 • Een overzichtsfoto van de stalinrichting. Maatschap Jansen koos voor het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. „Dit systeem is erg open en overzichtelijk. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven”, vertelt Herman Jansen. De stal heeft drie systeemrijen.

 • Wat opvalt in de stal is het licht. De Jansens kozen voor witte led-verlichting in en onder het systeem, hoogfrequente tl-verlichting en een daglichtstraat in de nok van de stal.

 • De kwaliteit van de witte led-verlichting is goed, zo vindt Herman Jansen. Deze kleur led-verlichting sluit mooi aan op het licht van de hoogfrequente tl-verlichting. „Dat zorgt voor een rustige lichtspreiding in de stal”, zegt Jansen.

 • De gangpaden zijn 1,80 meter breed. De verticale tl-buizen zijn oplierbaar.

 • Een kijkje in het systeem. Voor het welzijn van de dieren heeft Jansen extra voerpannen geplaatst. Links is ook de witte led-verlichting in het systeem zichtbaar.

 • Op deze foto is de lichtstraat in de nok goed te zien. De wand tussen de stal en de wintergarten is gemaakt van sandwichpanelen, evenals de andere buitenwand.

 • In de stal hangen twee dierwegers.

 • Maatschap Jansen werkt in de nieuwe stal met nokventilatie.

 • Deze twee ventilatoren in de zijwand van de stal springen bij wanneer de temperaturen boven de 25 graden uitkomen.

 • Een close-up van de eierband. De 31.000 Lohmann Brown-hennen komen donderdag 12 mei in de stal.

 • De eierlift komt volgende week. Op de voorgrond van deze foto is nog net de stofvrije afscheidingswand zichtbaar.

 • In de stal hangt voor de mestdroging een luchtmengkast. Deze kast mengt buitenlucht met stallucht. Zo reguleert Jansen de staltemperatuur en de luchtvochtigheid.

 • De luchtmengkast staat centraal in de stal.

 • Jansen koos voor inlaatventielen en uitloopschuiven van Tulderhof.

 • De kippen kunnen aan één kant van de stal naar buiten.

 • Een overzichtsfoto van de wintergarten. Deze is 7,5 meter breed. In de overdekte uitloop komen nog afscheidingswanden voor compartimentering. In de toekomst kan Jansen eventueel gemakkelijk omschakelen van Freiland naar scharrel. In de wintergarten is ruimte voor een extra systeemrij.

 • De kippen beschikken over 12 hectare uitloop. Maatschap Jansen wil van de buitenuitloop het visitekaartje van het bedrijf maken. Herman Jansen heeft al veel struiken aangeplant.

 • Dit is de andere zijde van de stal. Het is voor het eerst dat Maatschap Jansen met volièrehuisvesting gaat werken. Herman Jansen vindt dat best spannend, maar ziet ook de uitdaging. „De begeleiding is goed. We hebben jaren geleden al eens scharrelkippen gehad. Die waren toen heel anders gehuisvest.”

 • Het eierlokaal bevindt zich in de voorzijde van de kooistal. Jansen gebruikt hier een Moba100-inpakker.

 • De eieropslag bevindt zich in de ruimte tussen de kooistal en de nieuwe Freilandstal. Beide stallen zijn aan de voorzijde aan elkaar gekoppeld. De eieren gaan naar Weko in Ochten (Gld.).

 • Jansen bij de stalcomputer. Op de achtergrond het waterbord. De open avond op het bedrijf van Maatschap Jansen was een succes. Veel bezoekers kwamen een kijkje nemen in de nieuwe stal. „De reacties waren overwegend positief. Ik heb met name veel positieve geluiden gehoord over de nette afwerking van de stal”, zegt Jansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.