Pluimveehouderij

Foto & video 3445 x bekeken 2 reacties

Kuikens uitladen op gegroeid bedrijf

Maatschap Janssen breidt met een nieuwe stal voor 57.0000 kuikens uit naar 360.000 dieren. Tijdens het bedrijfsbezoek van Pluimveehouderij is men bezig met uitladen.

Foto

 • Bart en Bert Janssen hebben in Zuidvelde (Dr.) een gemengd bedrijf. De akkerbouwtak is 80 hectare. De vleeskuikentak bestaat uit tien stallen voor in totaal 360.000 dieren. Maatschap Janssen, waartoe ook Corina en Christina behoren, heeft net een nieuwe stal in gebruik genomen voor 57.000 kuikens.
  Familie Janssen organiseert op 29 april een open dag in de nieuwe stal. Bezoekers zijn tussen 15.00 en 20.00 uur welkom aan de Asserstraat 96 in Zuidvelde.
  Foto's: Penn Communicatie en Bart Janssen, tekst: Bouke Poelsma

 • Het vleeskuikenbedrijf heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Bert en Christina Janssen begonnen in 1974 met 10.000 vleeskuikens. Dat aantal werd snel uitgebreid. In 1999 hielden ze 130.000 kuikens. In datzelfde jaar kocht zoon Bart met zijn Corina het bedrijf van de overbuurman. In de laatste zes jaar werden nog vier nieuwe stallen bijgebouwd. Bart, die inmiddels 33 jaar is, werkt sinds zijn 19e thuis. Sinds vier jaar zitten hij en Corina ook in de maatschap.

 • Een overzichtsfoto van een deel van het bedrijf. De bedrijfslocatie wordt gescheiden door de Asserstraat. Op de foto is het oude gedeelte van Janssen West zichtbaar. Op de foto zijn de nieuwste twee stallen van Janssen West niet zichtbaar. Janssen West bestaat uit vier stallen met in totaal 160.000 kuikens.

 • Dit is Janssen Oost, van oudsher het ouderlijk bedrijf. In de zes stallen aan deze kant van het bedrijf houdt de maatschap 200.000 kuikens.

 • De nieuwste stal hoort bij Janssen West. De stal is 80 meter lang, 30 meter breed en kostte - exclusief pluimveerechten - €11 per kuiken.

 • Vanwege de bouw van de nieuwe stal is een van de bestaande stallen drie meter ingekort. De bestaande stal heeft een nieuwe achterwand gekregen.
  Van enkele stallen op het bedrijf kleuren de zijwanden rood. Dit komt door ijzeraanslag. Het ijzer zit in het water dat wordt gebruikt om de stallen ’s zomers mee te koelen. „Liever de stallen rood, dan de kuikens dood”, stelt Bart Janssen.

 • Aan de voorzijde van de stal kunnen de Janssens ’s zomers met padcooling extra koelen.

 • Een overzichtsfoto in de nieuwe stal. De kippen zijn 32 dagen oud. Bij het uitladen wegen de dieren gemiddeld zo’n 1.700 gram. Wegladen gebeurt op de 39e dag. De kuikens wegen dan 2.200 tot 2.400 gram.

 • In de stal hangen Wesselmann-heaters. Deze heaters hangen in nagenoeg alle stallen op het bedrijf. Met deze heaters reduceert Maatschap Janssen de uitstoot van ammoniak en voldoet het aan de eisen.

 • Het uitladen gebeurt op de 32e en 33e dag. Tijdens de aanwezigheid van Pluimveehouderij worden in enkele stallen van Janssen West kuikens uitgeladen.

 • De kippen worden gevangen met een eigen vangmachine. Deze machine is vijf jaar geleden aangeschaft. Bart Janssen heeft nog geen moment spijt gehad van deze forse investering. De machine kostte zo’n €100.000. „In vier jaar schrijf je ‘m af. We kunnen er nog jaren mee vooruit”, zegt de vleeskuikenhouder.

 • „Wij vangen de dieren nu voor anderhalve cent per kuiken. Wanneer we het handmatig doen, kost het ons drieënhalve cent per dier.

 • Op het vleeskuikenbedrijf wordt met twee leeftijden gewerkt. De dieren op Janssen Oost zijn nu 2,5 weken oud. „Door met twee leeftijden te werken, kunnen we vrij snel weer kuikens opzetten. We kunnen vijf dagen na het wegladen weer beginnen met de volgende ronde”, vertelt Bart Janssen. Jaarrond draait het bedrijf acht rondes.

 • Sinds 2007 is de Mawera-houtkachel in gebruik. De maatschap investeerde destijds €450.000 in de aanschaf van de kachel, een opslagruimte en de Wesselmann-heaters. De terugverdientijd over het hele bedrag is zes jaar.

 • Het hout is afkomstig uit heel Noord-Nederland en kost zo’n €25 per ton, exclusief transportkosten. Op jaarbasis is 1.500 tot 2.000 ton hout nodig. De kachel verwarmt niet alleen de tien stallen, maar ook vier woonhuizen. „Toen we een paar jaar geleden begonnen, was de houtprijs nog €5 per ton”, zegt Janssen. Deze foto is genomen vanaf de grote houtbult, achter de stallen.

 • Een foto van die grote houtbult achter de stallen. De vleeskuikenhouders slaan het vers aangeleverde hout een paar maanden op in deze bult. Het vochtpercentage daalt in die periode van 55 naar 30 procent.

 • Maatschap Janssen koopt zelf het hout in. Met eigen trailer wordt het hout opgehaald.

 • Soms wordt het hout rechtstreeks uit het bos gehaald. Deze foto is een paar maanden geleden gemaakt, toen een stuk bos in de omgeving werd gerooid.

 • De maatschap gebruikt een deel van de mest voor de eigen akkerbouwtak. Ook gaat er mest naar andere akkerbouwers en een vergistingsinstallatie in de omgeving. De mestafzetkosten zijn €12 tot €13 per ton. Janssen verwacht dat deze prijs laag blijft. „Er blijft vraag naar vleeskuikensmest. Het wordt veel gebruikt in vergistingsinstallaties.”
  Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit mais, granen en bieten. Deze tak is relatief extensief voor de maatschap. Het grondwerk wordt in eigen beheer gedaan. Mest uitrijden en oogsten wordt uitbesteed.

 • Maatschap Janssen doet zelf grotendeels het transport van de mest. Mest wordt afgevoerd met deze combinatie. De trekker heeft een AGR GPS-unit. Met deze combinatie wordt maximaal 30 ton mest afgevoerd.

 • Een foto van de stofkap, achter de nieuwe stal.  In 2008 organiseerde Maatschap Janssen ook een open dag. Toen waren twee stallen van Janssen Oost open voor publiek. Bekijk hier nogmaals de foto's die we destijds maakten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.J.de Boed

  Hartelijk gefeliciteerd met deze prachtige stal. Wat een bedrijf,ik had niet kunnen dromen dat jullie zo 'groot zouden worden.
  HEEL VEEL SUCCES!!!!!!!!
  toe gewenst door de
  Koudijs man de Boed

 • no-profile-image

  boer kip

  wordt een stofbak ook erkend voor groenlabel ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.