Pluimveehouderij

Foto & video 3406 x bekeken

Twee soorten kippen in bio-opfokstal

Familie Verwolf bouwde in Lelystad een biologische opfokstal voor 27.000 dieren. De stal kostte €19 per dierplaats.

Foto

 • Jaap (32) en Corine (29) Verwolf hebben langs de A6 in Lelystad (Fl.) een nieuwe stal gebouwd voor 27.000 biologische opfokhennen. Het houden van pluimvee is voor Jaap en Corine een nieuwe uitdaging. Op de foto poseren ze met hun drie dochters Heleen (3), Marianne (1,5) en Meike (2 maanden).
  Foto's: Ton Kastermans Fotografie, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal van familie Verwolf is 78 meter lang, 21 meter breed en kostte €19 per dierplaats. Jaap Verwolf combineert de pluimveetak met zijn werk als zzp’er. Hij werkt onder meer op de Waiboerhoeve in zijn woonplaats. Familie Verwolf is de konijnentak op het bedrijf aan het afbouwen. Verderop in deze reportage meer daarover.

 • Een overzichtsfoto van de stal. Familie Verwolf besloot vorig jaar om een pluimveetak te beginnen. Ze dachten eerst aan biologische leghennen, maar kozen uiteindelijk voor biologische opfokhennen. „Grond is de beperkende factor. We hebben hier 2,75 hectare. Daarmee zouden we maximaal zo’n 5.000 bio-leghennen mogen houden. Dat was voor ons te weinig”, vertelt Jaap Verwolf over de keuze voor opfokhennen.

 • De pluimveewereld is voor Jaap Verwolf niet helemaal nieuw. Na het afronden van de mas werkte hij een jaar bij een leghennenhouder in Stompwijk. „Die boer, die inmiddels is gestopt, regelde zelf de afzet van zijn eieren. Ik zat dagelijks drie uur tussen de kippen. De rest van de tijd reed ik rond in een busje om de eieren aan de man te brengen.”

 • De stal is ingericht met twee rijen Nivo Varia-systeem van Jansen Poultry. Nieuw zijn de oplooproosters aan de zijkanten van het systeem. Deze plateaus kunnen verticaal, horizontaal en schuin worden opgesteld. De schuine oplooproosters verlagen de drempel om buiten het systeem te gaan scharrelen.

 • In de stal lopen twee soorten kippen: witte Dekalb Amberlink-hennen en bruine hennen. Verwolf is de ronde begonnen met 25.000 dieren. In de stal lopen 14.000 witte kippen en 11.000 bruine. Ze zijn afkomstig van Broederij Ter Heerdt, waarmee familie Verwolf een vijfjarig contract heeft afgesloten.

 • De kippen zijn nu zes weken oud. Ze blijven tot en met hun 17e levensweek op het bedrijf van familie Verwolf. Het streefgewicht waarop Verwolf zijn dieren wil afleveren is 1.500 gram. De kippen gaan naar twee Duitse afnemers.

 • Verse lucht komt binnen via de luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal. De stallucht verdwijnt via nokventilatoren de stal. In zijn keuze voor nokventilatie hield Verwolf rekening met de buren. „Een buurman woont schuin achter de stal. Voor hem was het niet prettig geweest als de stallucht via de eindgevel de stal uit was gegaan”, vertelt Jaap Verwolf.

 • In hun achtste levensweek mogen de kippen voor het eerst naar buiten. Verwolf is blij dat zijn bedrijf in een pluimvee-arm gebied ligt. „De broederij beschouwt dat ook als een pluspunt.” Familie Verwolf kocht het bedrijf in 2004. De bedrijfslocatie van familie Verwolf heeft als een van de weinige locaties in Flevoland een intensieve veehouderij-bestemming.

 • Boven de systeemrijen hangen drie kleuren lampen. De blauwe lampen worden aangezet wanneer de dieren worden geënt of gevangen. Het rode licht kan Verwolf tijdelijk aanzetten als de dieren tijdens de ruiperiode verenpikgedrag zouden vertonen. „Door de rode gloed van de lampen zien kippen dan bijna geen bloed meer”, aldus Verwolf.

 • Naast het voer uit de voergoten, krijgen de dieren ook wat luzerne toegediend. „Daar zitten ze lekker van te pikken.”

 • De witte Dekalb Amberlink-hennen weten de weg naar boven goed te vinden.

 • De plateaus en de voerlijnen kunnen automatisch omhoog worden gelierd. Dat gebeurt met deze elektromotoren.

 • Verwolf koos ervoor om de waterlijnen niet automatisch oplierbaar te maken. „Het oplieren van deze lijnen gaat een stuk lichter, bovendien scheelt het in de kosten.” De elektromotoren kosten, inclusief aansluiting, al snel €1.500 per stuk.

 • Met een handige afstandbediening kan Verwolf de plateaus en voerlijnen omhoog lieren.

 • Een mooie overzichtsfoto van de kippen in de stal. Op het bedrijventerrein staan nu vier stallen. Naast de pluimveestal is nu nog één konijnenstal in gebruik. De laatste 2.500 konijnen gaan volgende week van het bedrijf. Voorheen werden in drie stallen 1.000 voedsters met bijbehorende vleeskonijnen gehouden. „Het houden van konijnen is erg intensief. De rendementen staan bovendien al vijf jaar onder druk. In de twintig uur die ik als zzp’er werk, verdien ik bijna net zoveel als in de 60 uur die ik wekelijks aan de konijnen besteedde”, zegt Jaap Verwolf. In enkele jaren tijd daalde het aantal bedrijven met een konijnentak in Nederland met ruim de helft. „Met de huidige voerprijzen is het bijna niet te doen. Dan moet je gewoon eerlijk zijn tegenover jezelf. Je kan beter tijdig stoppen dan nog jaren verlies draaien.”
  De grootste konijnenstal is in de toekomst mogelijk om te bouwen naar een tweede pluimveestal. De overige twee stallen wil familie Verwolf gebruiken voor caravanstalling.

 • Jaap en Corine Verwolf kochten de bedrijfslocatie in Lelystad in 2004. „Het voormalige toetsbedrijf was hier toen nog gevestigd”, vertelt Jaap Verwolf. Leghennenhouders konden er de resultaten van verschillende soorten kippen door een onafhankelijke instantie laten toetsen. Later werden de onderzoeken meer verschoven richting de vleeskuikenhouderij.

 • De jonge hennen kwamen twee weken eerder op het bedrijf dan aanvankelijk gepland. Familie Verwolf heeft dan ook een goede bouwperiode achter de rug. Binnen 14 weken stond de stal er. Jaap Verwolf hielp vooral mee met het grondwerk, ook sprong hij zo nu en dan bij met de systeembouwers. Het vergunningentraject verliep soepel. „We houden hier biologische opfokhennen. Volgens mij is biologisch een toverwoord”, zegt Jaap Verwolf.

 • De staltemperatuur ligt bij aanvang van de opfokperiode op ongeveer 36 graden. In de stal staan twee heaters. Al snel daalt de staltemperatuur, waardoor de heaters het gros van de tijd ongebruikt blijven.

 • Tijdens het bedienen van de stalcomputers kan Jaap Verwolf zien wat er in de stal gebeurt. De kersverse pluimveehouder is tevreden over de eerste weken in de nieuwe stal. „Het bevalt goed. De tussentijdse resultaten zijn prima en er is weinig uitval.”

 • De windmolen is niet van familie Verwolf. „We verhuren het recht van opstal”, zegt Jaap Verwolf.

Of registreer je om te kunnen reageren.