Pluimveehouderij

Foto & video 2001 x bekeken 5 reacties

Uitbreiding naar 32.000 moederdieren

Eric en Ingrid Hendriks bouwden in Mariahout (N.-Br.) een stal voor 13.000 vleeskuikenouderdieren (exclusief hanen). Het bedrijf groeit daarmee naar 32.000 moederdieren.

Foto

 • Eric en Ingrid Hendriks hebben in Mariahout (N.-Br.) een nieuwe stal gebouwd voor 13.000 vleeskuikenmoederdieren. De totale capaciteit van het bedrijf groeit daarmee naar 32.000 moederdieren.
  Foto's: Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma,

 • De nieuwe stal is in totaal 118 meter lang. De opslagloods, de quarantainestal voor de hanen (achter de ventilator in het voorste gedeelte van de stal) en het inpaklokaal (achter de raampjes) zijn gezamenlijk 36 meter lang. Het staldeel voor de kippen is 80 meter lang en 24 meter breed.
  De familie Hendriks werkt met lengteventilatie. De lucht wordt echter via de nok uitgestoten. De familie Hendriks heeft vier grote deuren in de achtergevel van de stal. Zo kunnen machines gemakkelijk de stal inrijden voor schoonmaakwerkzaamheden. Voor ventilatoren in de eindgevel is daardoor geen ruimte.

 • Een overzichtsfoto van het bedrijf. De moederdieren worden gehouden in vier stallen. Familie Hendriks kocht het bedrijf in 1992. Eric Hendriks zat in maatschap met zijn ouders en zijn broer. Twee jaar geleden besloten de gebroeders Hendriks zelfstandig door te gaan met het houden van pluimvee. Eric Hendriks werd eigenaar van het moederdierenbedrijf in Mariahout (N.-Br.) en zijn broer zette het ouderlijke leghennenbedrijf in Netersel (N.-Br.) voort.

 • Vrachtwagens hoeven niet langer te keren op het moederdierenbedrijf van Eric en Ingrid Hendriks.

 • ZLTO plaatste jaren geleden een informatiebord voor het bedrijf. „ZLTO heeft destijds een fietstocht uitgezet langs verschillende boerenbedrijven”, vertelt Eric Hendriks.

 • In de nieuwe stal worden de puntjes op de i gezet. De nog aanwezige hoogwerker leent zich uitstekend als hulpmiddel bij het maken van een mooie overzichtsplaat.

 • Eric Hendriks werkt met legnesten van Van Gent. Die gebruikt hij ook in de andere stallen op zijn bedrijf. Ze bevallen hem goed. Hij zag dan ook geen reden voor andere nesten te kiezen.

 • De opstap naar de hardhouten roosters is laag: 25 centimeter.

 • De put onder de stalvloer is 1 meter diep. Onder de roosters is de mestput 1,25 meter diep. De mestput loopt achter in de stal schuin af. „Zo kunnen we de put eenvoudig leeghalen”, zegt Hendriks.

 • De beluchtingsbuizen zorgen dat de mest in de putten wordt gedroogd. Wie goed kijkt, ziet nog net de gaatjes in de onderkant van deze beluchtingsbuis. De mest van het bedrijf wordt verbrand bij de DEP in Moerdijk (N.-Br.).

 • Hendriks heeft bewust gekozen voor hardhouten roosters. „In het verleden had ik roosters van kunststof, maar ik ben jaren geleden overgestapt op hardhouten roosters. Die zijn beter voor de bestrijding van bloedluizen. Je hebt minder naden, waardoor de bloedluizen zich minder kunnen ontwikkelen", zegt Hendriks.

 • Een close-up van de nippellijn van Lubing. „Men zegt dat de dieren met deze nippels weinig knoeien. Dat zou weer voor drogere mest moeten zorgen”, zegt Hendriks.

 • Dit is de nieuwe Roxell boozzterpan voor de 1.500 hanen in de stal. Aan drie voerlijnen hangen in totaal 140 van deze pannen. De twee buitenste zijden van de stal zijn minder bevolkt. Aan de lijnen in deze staldelen hangen 35 pannen. Aan de middelste voerlijn hangen 70 pannen. Volgens Hendriks hebben de hanen met deze voerpannen meer vreetplaatsen en is de verdeling van de voeropname beter.

 • Dit zijn de ventilatoren die de stallucht via de nok afvoeren (zie ook foto 1). In totaal gaat het om acht ventilatoren.

 • Dit is de achterzijde van de stal. Door de grote deuren in de achtergevel was het niet mogelijk om hier ventilatoren te plaatsen. De pluimveehouders werken met een warmtewisselaar. Die is achter aan de zijkant van de stal geplaatst. De beluchtingsbuizen zorgen ervoor dat de lucht vanuit de wisselaar bij de mest terechtkomt.

 • Deze meetventilator houdt bij hoeveel kuub stallucht de warmtewisselaar afzuigt. De gegevens worden doorgespeeld naar de klimaatcomputer.

 • Deze zogenoemde inblaasventilator voedt de beluchtingsbuizen met de opgewarmde buitenlucht.

 • De buitenlucht wordt door piepkleine gaatjes de warmtewisselaar ingezogen.

 • Dit zijn de luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal. Hendriks wil geen extra lichtinval in de stal. Hij heeft daarom gekozen voor zwarte inlaatventielen om geen weerkaatsing van het buitenlicht te hebben. De binnenzijde van de damwand, achter de luchtinlaatventielen is eveneens zwart.

 • Buiten wordt gewerkt aan de dagvoorraadsilo.

 • De computerkast staat in de verbindingsgang tussen de oude en de nieuwe stal. Met deze kast wordt het stalklimaat geregeld, evenals de voer- en watertoevoer. Hendriks kan de computer verder gebruiken voor dierwegingsresultaten en het meten en aflezen van de luchtvochtigheid en de onderdruk.

 • Via het water voegt de pluimveehouder medicijnen toe.

 • Hendriks' bedrijf moet voldoen aan strenge brandveiligheidseisen. Hij heeft onder meer een sprinklerinstallatie ingepast. De stal is opgedeeld in vier brandcompartimenten.

 • De eierband is zo gemaakt dat mensen eenvoudig door de deuren de stal in kunnen lopen.

 • De eierband loopt door een brandmuur naar het inpaklokaal. Bouwlieden zijn druk bezig met de laatste werkzaamheden.

 • De nieuwe inpakker van Prinzen.

 • In de stal hangen permanent twee warmtekanonnen.

 • Hendriks heeft met de stalbouw zijn bedrijf verder toekomstklaar gemaakt. De pluimveehouder heeft namelijk niet alleen een nieuwe stal gebouwd. Ook de hygiënesluis, de opslagruimte voor de eieren, het inpaklokaal met inpakker en de quarantainestal zijn nieuw. In deze kantine annex ontvangstruimte kan Hendriks bedrijfsbezoekers ontvangen.

 • „Ons bedrijf is op dit moment helemaal up-to-date”, vertelt Hendriks. „Je weet nooit hoe het over vijf jaar is, maar op dit moment is deze capaciteit passend bij ons bedrijf. Wellicht gaan we volgend jaar een van onze bestaande stallen aanpassen aan de strengere ammoniakregelgeving.”
  Wie de nieuwe stal van de familie Hendriks wil bezichtigen, is op vrijdagmiddag 11 februari tussen 14:00 en 18:00 uur van harte welkom aan de De Hei 25a in Mariahout (N.-Br).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans Baele

  Mooie stal, met goede inrichting.
  In Nederland worden toch nog dikwijls nippeldrinkers gebruikt voor ouderdieren.
  Is dat voor de eenvoud?
  In België gebruikt men meer en meer cupdrinkers. Vroeger waren dat meer Plassondrinkers. De standaard stal is tegenwoordig Boozzter - Bridomat - Sparkcup - Van Gent nesten.

 • no-profile-image

  Johnny Creuvels

  De roosters van Van Gent zien er inderdaad mooi uit. Ze lijken mij gemakkelijk te reinigen doordat je er kan door spuiten. Bij kunststofroosters zit je altijd met hoekjes die iets lastiger te reinigen zijn. Vergen deze hardhouten roosters extra onderhoud? Moet je deze behandelen tussen 2 rondes? zo ja wat is dan het beste product om dat te doen?

 • no-profile-image

  kuukntrucker

  Ziet er prachtig uit hoor en niet te veel op zon sijbelreactie letten , het is vast weer iemand die graag aandacht wil een eikeltje die zijn naam niet eens durft te schrijven en totaal niet weet hoe het er aantoegaat in deze wereld van zulke figuren word je soms een beetje moe, succes spreek je.

 • no-profile-image

  Louisa

  In ieder geval is er aan brandveiligheid gedacht

  he he eindelijk

 • no-profile-image

  Ruud Klaassen

  Hallo luitjes ik wens jullie heel veel succes met HETnieuwe bedrijf !!
  Maar ik neem contact met jullie omdat ik heel graag een dekking met Zoe zou willen ! Ik weet dat dit de omgekeerde wereld is .
  Mijn hond heet Diego en staat op bloedlijnen.nl .Het is een hele fijne hond om mee te werken en super sociaal !
  Gr. Ruud Klaassen 0612293694

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.