Pluimveehouderij

Foto & video 2625 x bekeken

Nieuw in de pluimveewereld

Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij doen met een biologische leghennenstal hun intrede in de pluimveesector. In het Gelderse De Glind bouwden ze nieuw voor 15.000 hennen. Ze bereidden zich goed voor op hun nieuwe werkzaamheden.

Foto

 • Robbie Kooloos (34) en Leanna Lagerweij (27) zijn nieuw in de pluimveewereld. In De Glind (Gld.) bouwde maatschap Kooloos - waartoe ook Robbie's ouders Jan en Rita behoren - de afgelopen maanden een nieuwe biologische leghennenstal voor 15.000 kippen. Op dinsdag 13 december krijgen ze hun eerste koppel dieren (Lohmann Brown van Verbeek). Op de foto poseren Robbie en Leanna met hun eenjarige zoontje Sem.

  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 114 meter lang en 17,5 meter breed. De afgelopen jaren was de opfok van jongvee de hoofdtak op het bedrijf. Er was plek voor zo’n 100 dieren. „De stallen waren ‘op’. We zijn gaan kijken naar een nieuwe tak op het bedrijf. We hebben ons flink georiënteerd”, vertelt Robbie, wiens opa op dezelfde locatie jaren geleden 250 kippen hield.

 • Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij deden veel werk zelf. Daarbij kregen ze de broodnodige hulp van familie en vrienden. „Het grondwerk hebben we zelf gedaan, net als het leggen van de riolering. We hebben veel hulp gehad bij het aanleggen van de erfverharding”, vertelt Leanna.
  Robbie verwacht dat de bouwkosten per kip door het vele eigen werk onder de €45 blijven.

 • Voordat de stalbouw van start ging, moesten een hooischuur en twee voormalige varkensstallen het veld ruimen.

 • De stal is ingericht met twee rijen van het Jansen Comfort 2 Inside-volièresysteem. „Een degelijk systeem dat zich heeft bewezen”, zegt Robbie. De nieuwbakken pluimveehouders hebben zich goed voorbereid op hun nieuwe tak. Ze bezochten veel open dagen en zagen de nodige volièresystemen. Op die manier kregen ze een goed beeld van de verschillende opties. „Het was stal in, stal uit”, vertelt Leanna lachend.

 • De gangpaden zijn breed. Zo hebben de pluimveehouders een goed overzicht. Leanna gaat volop meehelpen in de stal. De volièresystemen zijn daarop aangepast. „Het moet niet zo zijn dat ik telkens moet klimmen om de kippen te zien”, vertelt ze.

 • Leanna bereidde zich goed voor op haar nieuwe werk als pluimveehoudster. De voorbije jaren werkte ze op kantoor bij een verzekeringsmaatschappij. Straks staat ze dagelijks in de stal. Om een goed beeld te krijgen van de dagelijkse werkzaamheden liep ze mee op verschillende legbedrijven. „Ik wilde weten wat het werk inhoudt. Ik heb daarom stage gelopen op drie verschillende bedrijven.” Leanna liep onder meer mee op het bedrijf van Annelien van Maanen, die vorig jaar haar intrede deed in de sector.

 • Bijzonder is dat de stal wordt verlicht met energiezuinige led-verlichting. De lichten lijken minder fel dan bijvoorbeeld tl-lampen, maar zijn net zo krachtig, vertelt Rijnvallei-voorlichter Henno van den Bruinhorst.
  De hoofdverlichting is in verschillende kleuren om te zetten. Mocht er eens sprake zijn van pikkerij in de stal, dan kunnen de pluimveehouders kiezen voor rood licht.

 • Blauwe verlichting…

 • …paarse verlichting…

 • … en groene verlichting behoren ook tot de mogelijkheden. „Groen licht werkt rustgevend”, aldus Van den Bruinhorst. „Wanneer de kippen straks in de stal zitten, kunnen we kijken hoe ze erop reageren en wat op welk moment het beste is.”

 • Door overdag de helft van de lichten uit te houden, besparen Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij energie. Daglicht komt binnen via lichtstraten in de zijwanden.

 • De pluimveehouders kozen bewust voor roosters van gaas. De ijzeren roosters zijn in hun optiek minder vatbaar voor bloedluis.

 • De motor die de mestbandbeluchting aanstuurt is energiezuinig. De ventilatie loopt via de nok van de stal.

 • Vanuit hygiënisch oogpunt kozen Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij voor nippels zonder lekbakjes.

 • Er zit een automatisch spoelsysteem op de waterleiding.

 • De stal is verdeeld in vijf compartimenten. Compartimentering is verplicht in biologische leghennenstallen.

 • De inlaatventielen zijn van Veko. Ze hebben gecombineerde zomer- en winterkleppen. „Klimaat is ontzettend belangrijk. We hebben ons hier goed over laten informeren. Dit systeem is prijzig, maar volgens mij de investering zeker waard”, zegt Robbie.

 • De uitloopschuiven zijn van Tulderhof. Vanwege de goede afsluiting kozen de ondernemers voor dit type. Op enkele plaatsen in de zijwand zijn kleine gaatjes gemaakt. Wanneer Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij ervoor kiezen om de stal ‘nat’ schoon te maken, kan het water zo gemakkelijk de putjes in lopen.

 • Dit is de wintergarten. De dieren hebben aan één stalzijde mogelijkheid tot uitloop. Het volume van de overdekte uitloop is opvallend. „Ik kom uit de rundveehouderij. Daar ben ik gewend om met veel volume te werken”, legt Robbie deze keuze uit.

 • Via deze eierband gaan de eieren naar het eierlokaal. Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij hebben een tweedehands inpakker gekocht. Die moet nog geplaatst worden. De eieren gaan naar Kwetters. De ondernemers hebben de komende twee ronden afnamezekerheid.

 • In de achtergevel zitten grote deuren. Een mini-shovel kan met gemak de stal in voor schoonmaakwerk.

 • Rondom de stal ligt bestrating. Zo hopen Robbie Kooloos en Leanna Lagerweij te voorkomen dat het er een modderpoel wordt.

 • Wie de stal met eigen ogen wil bekijken, kan op vrijdag 9 december een bezoek brengen aan maatschap Kooloos. Het bedrijf aan de Helweg 23 in De Glind is tussen 13.00 en 17.30 uur open voor bezoekers. Kijk hier voor de uitnodiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.