Pluimveehouderij

Foto & video 1292 x bekeken

Kalkoen als kerstmaal

Engelsman Paul Kelly produceert lokale vrije uitloopkalkoenen, levert een hoogwaardig product en vraagt daar een nette prijs voor. „Wij leveren hetgeen ze nergens anders kunnen krijgen.’’

Foto

 • Paul Kelly is een Engelse pluimveehouder die een heel eigen weg heeft gekozen. Met een kalkoenenras dat bijna verdwenen was. Nu staan de mensen rijendik te wachten om voor kerst een Kelly Bronze te kopen.

  Foto's en tekst: Fabian Brockötter

 • Kelly Bronze-kalkoenen gedijen goed in de buitenlucht, maar als ze willen, kunnen ze altijd hun toevlucht zoeken in een eenvoudige boogstal van hout en zeil.

 • Deze kalkoen op het dak doet dienst als windrichtingmeter.

 • Om zich verder te onderscheiden van de massa gebruikt Kelly kalkoenen van het ras Bronze. „Vroeger waren bijna alle kalkoenen van dit ras, maar in de jaren vijftig raakten ze in onbruik. Ze verdwenen vanwege de zwarte veerpunten die je na het plukken nog zag op de huid, dat vond men niet mooi. Nu zijn die punten juist een pluspunt in onze marketing, het onderscheidt ons van alle anderen.’’

 • De uitloop levert een mooi plaatje op en geeft de consument het gevoel van vroeger, toen voedsel nog uit de buurt kwam en op een pure manier ‘dicht bij de grond’ geproduceerd werd. Wij claimen niet dat we biologisch produceren, maar wel dicht bij de natuur. Uitloop geeft overigens niet per se smaak, het geeft het vlees textuur, eetbeleving", zegt Kelly.

 • Regelmatig nodigt Paul Kelly groepen geïnteresseerden en collega’s uit binnen- en buitenland uit om een kijkje te komen nemen op zijn bedrijf. Ook zoekt hij actief de aandacht van de media.

 • Een Kelly Bronze-kalkoen kost zo'n €13 per kilo. De laatste stap naar de consument verdient volgens Kelly evenveel aandacht als de houderij. „We verkopen de kalkoen in een luxe doos met kookinstructies en een vleesthermometer. Zo kan de consument het thuis achter het fornuis niet verkeerd doen en kan hij de best mogelijke kalkoen serveren. Dat zorgt ervoor dat de mensen terugkomen en ook volgend jaar meer dan €100 uitgeven aan een kerstkalkoen.”

 • Kelly: „We hebben er bewust voor gekozen om ons prijspeil hoog te houden: wat voor signaal zend je immers uit als je een waardevol product met een actieprijs in de markt zet?’’

 • De aanpak werkt. Rijendik staan mensen van heinde en verre op de dag voor kerst voor de poort van het kalkoenenbedrijf van de familie Kelly in het Oost-Engelse Danbury (Essex). De jacht op de ideale kalkoen voor het kerstdiner is voor zo’n tweeduizend personen de reden om op pad te gaan, zoals in Nederland velen voor de ultieme kerstboom de deur uit gaan.
  Lees meer over het bedrijf van Kelly in Pluimveehouderij nummer 17 van 16 december

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.