Pluimveehouderij

Foto & video 2236 x bekeken 5 reacties

Broers breiden uit naar 140.000 kuikens

Tweelingbroers Tabe en Rienk Huizinga hebben in de Friese dorpjes Firdgum en Minnertsga een boerenbedrijf met 70 hectare akkerbouw en 140.000 vleeskuikens.

Foto

 • Tweelingbroers Tabe (33, links) en Rienk (33) Huizinga hebben in de Friese dorpjes Firdgum en Minnertsga een akkerbouwbedrijf van 70 hectare en een vleeskuikentak met 140.000 dieren. De broers namen het ouderlijk bedrijf in Firdgum over in 2005, toen hun vader overleed. Op dat moment was de akkerbouwtak 60 hectare en bestond de vleeskuikentak uit 38.000 dieren.
  In 2008 kochten de broers een bedrijf in Minnertsga, op nog geen twee kilometer afstand van Firdgum. Dat bedrijf bestond uit 6 hectare grond en 42.000 vleeskuikenplaatsen. In 2010 breidden de broers deze locatie uit met een nieuwe stal. De bestaande stal werd bovendien verlengd. In de twee stallen worden in totaal 102.000 kuikens gehouden.
  Tekst: Bouke Poelsma, foto's: Penn Communicatie

 • Dit is de bestaande stal in Minnertsga. Links op de foto is nog net te zien dat er een stuk is bijgebouwd. De stal is niet alleen verlengd, maar werd ook van een nieuw dak voorzien. Voorheen werd in de stal gewerkt met nokventilatie. De Huizinga’s hebben nu gekozen voor lengteventilatie. De stal is 94 meter lang en 25 meter breed en heeft daarmee dezelfde afmetingen als de nieuwe stal, die er pal naast staat.

 • Op deze foto is het verschil tussen het aangebouwde staldeel (links) en de oude stalmuur duidelijk zichtbaar. De nieuwe stal kostte de Huizinga’s tussen de €11 en €12 per kuiken. De totale investering van het aan- en nieuwbouwproject bedraagt een slordige €700.000.

 • Dit is de voorgevel van de nieuwe stal. De stal werd gebouwd door Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie. Het was voor het bouwbedrijf de eerste keer dat zij een pluimveestal neerzetten. De Huizinga’s zijn goed te spreken over het eindresultaat. „We hebben er met ons allen een mooi project van gemaakt. Het eindresultaat mag er zijn.”

 • Een overzichtsfoto van de bedrijfslocatie in Firdgum. Hier woont Rienk met zijn vriendin Tineke. Tabe en zijn vriendin, die eveneens Tineke heet, wonen op de locatie in Minnertsga. In de vleeskuikenstal in Firdgum, die op deze foto zichtbaar is achter de voormalige rundveestal, wordt gewerkt met nokventilatie. De Huizinga’s hebben op deze locatie een milieuvergunning voor het houden van 112.000 vleeskuikens. Ze hebben plannen om binnen twee jaar een nieuwe stal bij te bouwen.

 • Een overzichtsfoto in de nieuwe stal in Minnertsga. Op dit moment is de derde ronde in de stal in volle gang. De kuikens zijn hier 9 dagen oud. De Huizinga’s zetten iedere 6 weken 140.000 kuikens op. Ze laten de rondes in Firdgum en Minnertsga gelijk lopen. „Zo hebben we alle arbeidspieken in een week. We moeten immers ook rekening houden met de akkerbouwtak”, vertelt Rienk Huizinga.

 • Het werken in de nieuwe stal bevalt Rienk Huizinga erg goed. Grote opstartproblemen waren er niet. „Tijdens de eerste ronde hebben we wat last van kinderziektes gehad. Zo hebben we enkele keren kleine computerstoringen gehad. Daar hebben we wel wat extra werk van gehad”, zegt Rienk Huizinga. „Gelukkig was dat in de tweede ronde al veel minder.”

 • De technische resultaten van de eerste twee rondes in de nieuwe stal zijn bekend. In de eerste ronde gingen de kuikens weg op 36 dagen. Ze wogen toen gemiddeld 2.093 gram. De voederconversie bij 1.500 gram lag op 1,36. De gemiddelde daggroei was 58,14 gram. „De voerwinst was €0,43 per opgezet kuiken”, vertelt Rienk Huizinga. Het uitvalspercentage was 3,2.

 • De voerwinst van de tweede ronde is nog niet bekend. Huizinga verwacht dat deze door de hoge voerprijzen lager zal uitvallen dan de voerwinst van de eerste ronde. De technische cijfers van de tweede ronde zijn al wel binnen. Die waren beter dan de cijfers van de eerste ronde. De dieren gingen weg na 36,5 dagen. Het gemiddelde gewicht van de dieren was toen 2.162 gram. De voederconversie bij 1.500 gram was 1,33. De kuikens groeiden gemiddeld 59,23 gram per dag. Het uitvalspercentage bedroeg 2,9. Ter vergelijking; de kuikens in de oude stal in Firdgum gingen weg na 37 dagen. Ze wogen toen 2.124 gram.

 • De tweelingbroers voeren op dit moment 33 procent tarwe bij. Vorig jaar was dat soms wel 45 procent. „Toen was het veel gunstiger om tarwe bij te mengen”, vertelt Huizinga. De broers voeren voor een deel eigen tarwe bij. Het bouwplan van de Huizinga’s bestaat uit 25 hectare pootaardappelen, 12 hectare suikerbieten, 5 hectare uien. Het overige deel is winter- of zomertarwe. Vanwege de regen en de vorst hebben de Huizinga’s nu maar 2 hectare wintertarwe kunnen zaaien.

 • De uitbreiding naar 140.000 vleeskuikens houdt onder meer in dat er iedere drie dagen voer moet komen. „Daar moest ik in het begin wel aan wennen. Er gaat nu iedere dag een slordige 16 ton voer door, inclusief tarwe”, zegt Rienk Huizinga.

 • In de verlengde stal werken de Huizinga’s met een warmtewisselaar. „Als die zijn waarde bewijst, is het goed mogelijk dat we er in de andere stallen ook mee gaan werken”, vertelt Rienk Huizinga. In zowel de nieuwe als de verlengde stal hangen 5 heaters van Wesselman. Mede daardoor lukt het de broers om de mest goed te drogen, tot 65 procent droge stof. De mest gaat naar de DEP in Moerdijk (N.-Br.).

 • Het bedrijfsbord moet nog aan de nieuwe stal worden bevestigd. De broers hebben de taken op het bedrijf goed verdeeld. Tabe houdt zich met name bezig met de akkerbouwtak en Rienk is meestentijds in de stallen te vinden. ’s Avonds doen Tabe en Tieneke de controleronde in de stallen in Minnertsga. Beide broers werken naast het eigen bedrijf ook nog buiten de deur. Tabe, die tijdens de bouwperiode deels werd ingehuurd door Lont, werkt in de grond-, weg- en waterbouw. Rienk melkt zes ochtenden per week 130 koeien bij een melkveehouder in Sint Jacobiparochie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  verwijderd. Leer je eens gedragen. RB

 • no-profile-image

  Piet

  Willem, ga alsjeblieft eerst een keer in die stallen e.d. kijken voor je zulke teksten spuwt. Wij zijn ook mensen en het is voor ons ook beter als de dieren het goed hebben want dat komt alles ten goeden. Dus er is absoluut geen spraken van behandelen als product (hoe jij dat dan ook ziet) laat staan mishandelen

 • no-profile-image

  Kiloknaller

  Willem, ga ergens anders belachelijke comments plaatsen. Wat doen mensen zoals u in godsnaam op een site zoals deze? Alleen maar commentaar leveren waar niemand wat aan heeft en/of zich van aantrekt.
  Wilt u echt wat betekenen voor dieren, zorg dan dat de consument een eerlijke prijs betaald voor hun producten.

  Mensen zoals u praten hier, maar laten hun werkelijke aard zien als ze bij de c1000 de kiloknallers uit het schap halen

 • no-profile-image

  koetje

  Blijkt maar weer dat boeren onmisbaar zijn voor de economie.Dat genoemde bouwbedrijf hield zich in het verleden voornamelijk alleen bezig met woningbouw.

 • no-profile-image

  Sjaak

  geen idee wat deze Willem gezegd heeft maar het zal wel verstandig zijn geweest dat het weggehaald is! Zelf kan ik hier alleen maar respect voor hebben én buitenshuis werken én zon bedrijf opbouwen zonder vaderlijk toezicht. (al kan dat in sommige gevallen ook een voordeel zijn) Het zijn hoe dan ook broers die er voor gaan en juist zulke mensen houden de sector gangs. Hulde!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.