Pluimveehouderij

Foto & video 4095 x bekeken 2 reactieslaatste update:12 okt 2012

Ouderdierenstal met plafondventilatie

De vleeskuikenouderdierenstal van Gert van den Top in Kootwijkerbroek (Gld.) is bijzonder. De stal heeft een luchtkanaal. Via inlaatventielen in het plafond komt de verse lucht bij de kippen.

Foto

 • Gert (46) en Betsy (43) van den Top hebben in het Gelderse Kootwijkerbroek een nieuwe vleeskuikenouderdierenstal gebouwd voor 18.500 hennen, exclusief hanen. De bedrijfscapaciteit wordt daarmee opgeschroefd naar 30.000 hennen, exclusief hanen. De dieren worden gehouden in drie stallen.


  Foto’s: Koos Groenewold tekst: Bouke Poelsma

 • Van den Top koos voor een brede stal. De afmetingen zijn 30 x 85 meter. „Vanwege de indeling van het bouwblok kon ik hier geen smalle, lange stal neerzetten”, vertelt de vermeerderaar. Voordat de stalbouw van start ging, werd een oude stal gesloopt. Aardig detail: Van den Top kreeg van de gemeente toestemming om de spanten aan de buitenzijde van de stal te plaatsen.

 • De stal is 9,40 meter hoog. Verderop in deze reportage is te zien dat de dieren in de stal hier straks weinig van gaan merken.

 • Het bedrijf van Van den Top staat al sinds juni leeg. „De vorige koppel is op 52 weken vervroegd weggegaan. Wij zitten hier dicht bij het bedrijf van Mulder, waar vogelgriep werd geconstateerd. Daardoor viel een groot deel van de export van eieren weg. Vanaf dat moment konden we ons eigenlijk volop concentreren op de bouw.”
  Op de foto is te zien dat de stallen op het bedrijf aan elkaar zijn gekoppeld. Dat is nieuw op het bedrijf.

 • Binnen valt meteen de nieuwe eierband op.

 • Deze nieuwe aggregaat is de noodstroomvoorziening.

 • Dit is de stalcomputer. De nieuwe stal is niet de enige verandering op het bedrijf van Van den Top. De vermeerderaar gaat straks werken met fokmateriaal van Ross. Voorheen werkte hij met Cobb-dieren. De dieren komen op 22 november in de stal.

 • Ook de inpakker is nieuw. „Ik doe de arbeid samen met mijn vrouw Betsy. Door de uitbreiding leek het me verstandig om te investeren in arbeidsbesparing.” Van den Top wil niet werken met personeel. „Goed personeel is moeilijk te vinden. Bovendien werken anderen nooit met dezelfde toewijding.”

 • Een overzichtsfoto van de stal. Wat opvalt, is de geringe hoogte. Het verlaagde plafond bevindt zich op 3 meter hoogte. Deze bouwconstructie brengt meerkosten met zich mee. Die heeft Van den Top deels gecompenseerd door in de nieuwe stal deels gebruik te maken van tweedehands inrichting. „Ik ga werken met gebruikte nesten en roosters. Slechts een deel van de roosters is nieuw.” De bouwkosten komen uit op €38 per dier.

 • Er wordt via het plafond geventileerd. Via deze inlaatventielen komt lucht binnen. Vanwege de breedte van de stal zag Van den Top het niet zitten om met inlaatventielen in de zijwanden te werken. „Met deze stalbreedte kan ik dan niet goed ventileren in het midden van de stal.” De vermeerderaar bracht voor de bouw een bezoek aan een vergelijkbare stal in België, waar volgens hetzelfde principe wordt gewerkt. „Onze stal is 3 meter breder en 14 meter korter”, aldus Van den Top.

 • Dit is het luchtkanaal. „We gaan in de stal werken met een onderdruk van 5 pascal. Met inlaatventielen in de zijwanden zou ik met de huidige stalbreedte op 25 pascal uitkomen. Ik denk dat we de stal ‘s winters beter op temperatuur kunnen houden. Doordat we de warmte laag houden, verwacht ik nog maar amper te hoeven stoken.”

 • Lucht komt via gordijnen in de zijwanden naar binnen. Van den Top heeft rekening gehouden met de grootte van de luchtinlaat. Hij wil geen wilde vogels in het luchtkanaal.

 • De luchtinlaat wordt gereguleerd door een weerstation.

 • Twee luchtmengkasten mengen stallucht met buitenlucht.

 • De mixlucht is bedoeld voor het drogen van de mest.

 • Via deze buizen komt de mixlucht onder de roosters bij de mest terecht.

 • Onder de roosters hangen drie oplierbare beluchtingsbuizen. Van den Top wilde geen putten onder de roosters. „Ik ben van mening dat je met vlakke vloeren de droogste mest behaald. Je hebt ook geen trek vanuit de mestputten. Daarnaast is het met vlakke vloeren veel gemakkelijker schoonmaken.”

 • Alle kabelgoten liggen in het luchtkanaal. Voordeel daarvan is dat installateurs bij eventuele stroringen niet tussen de kippen hoeven te komen.

 • Het emissiepunt van de stal zit in de nok. De lucht gaat naar buiten via acht luchtkokers in de achterzijde van het luchtkanaal. De kokers zijn uitgerust met frequentiegestuurde smoorkleppen, om een schoorsteeneffect te voorkomen. „In de Belgische stal ventileren ze via de achtergevel. Ik vind nokventilatie prettiger. Bovendien vindt de uitstoot van fijnstof nu plaats op 9,5 meter hoogte, dat kan in de toekomst nog wel eens belangrijk worden.”

 • De opstap naar de roosters is met 50 centimeter relatief hoog.

 • De stal heeft twee rijen nesten, met beunen aan weerskanten. De stal telt dus drie scharrelruimtes. Van den Top koos voor voercircuits van Bridomat.

 • De vermeerderaar blijft in de nieuwe stal werken met drinktorens. „Open water werkt goed. Vooral in het begin van de ronde heb je er voordeel van. Met drinknippels is de wateropname niet altijd optimaal”, aldus Van den Top.

 • Dit is de inrichting van een van de twee bestaande stallen op het bedrijf. Ook hier komen de drinktorens terug.

 • Tussen de nieuwe stal en stal twee staan de voersilo’s en de weeghut. De vermeerderaar heeft twee silo’s met hennenvoer en een silo met hanenvoer. Op de achtergrond staat de dagvoorraadsilo.

 • In de achterzijde van de stal zitten in beide zijwanden extra ventilatoren. Die springen bij op warme dagen.

 • Dit is de quarantainestal voor hanen. Van den Top kan hier 350 tot 400 hanen huisvesten.

 • Hier wordt nog gewerkt aan de laatste loodjes in de stal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peka

  Prima stal met mooie inrichting. Succes verzekerd. Van welk merk is de nieuwe dwars-eierband?

 • no-profile-image

  Jan Beekmans

  Hallo fam. vd Top
  Succes met jullie mooie nieuwe stal.
  Feyenoord Fan van Brameco-Zon

Of registreer je om te kunnen reageren.