Pluimveehouderij

Foto & video 1729 x bekeken 1 reactie

In tien jaar drie stallen vervangen

Het opfokbedrijf van de familie Harmsen heeft in de voorbije tien jaar een compleet nieuw aanzicht gekregen. De drie batterij-opfokstallen werden vervangen door twee volière-opfokstallen en een Jump Start-opfokstal.

Foto

 • De familie Harmsen heeft in Manderveen (Ov.) een opfokbedrijf voor leghennen. In de drie stallen op het bedrijf is plaats voor 155.000 dieren. Op de foto poseert Tonny Harmsen (54) met zoon Kees (18), die ambities heeft om in de toekomst het bedrijf over te nemen. Kees volgt nu nog de opleiding veehouderij aan het AOC in Almelo en wil daarna naar de has. De arbeid op het bedrijf wordt verder verzorgd door vrouw des huizes Henriëtte (50), die helpt in de eerste zes weken van de opfokperiode en tevens de boekhouding verzorgt. Zoon Koen (19) studeert aan de CAH in Dronten en wil later graag pluimveevoorlichter worden. Als het even kan, springt hij bij op het bedrijf. Thijs (16) zit nog op het vwo en helpt zo nu en dan mee. Daarbij worden nog regelmatig twee zzp’ers uit de omgeving ingeschakeld.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Het opfokbedrijf van de familie Harmsen heeft in de voorbije tien jaar een compleet nieuw aanzicht gekregen. De drie batterij-opfokstallen werden vervangen door twee volière-opfokstallen en een Jump Start-opfokstal. De twee volièrestallen zijn in respectievelijk 2001 en 2005 gebouwd. De derde, nieuwe stal op het bedrijf werd begin september in gebruik genomen. Op de foto is de stal uit 2001 zichtbaar. Daarachter is nog net een klein gedeelte van de nieuwste stal zichtbaar. De familie Harmsen fokt de hennen op voor kuikenbroederij Het Anker.

 • De achterzijde van de nieuwe stal. Met de laatste nieuwbouw is ook een asfaltweg aangelegd achter de stallen. Het bedrijf heeft nu de beschikking over een schone en een vuile weg. Nu de drie batterij-opfokstallen op het bedrijf zijn vervangen, is een hectische periode afgesloten. „Ik heb de bouwperiode wel met plezier doorlopen”, vertelt Tonny Harmsen. „Natuurlijk was het extra druk. Je wilt er toch bovenop zitten. Maar het is belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben. De drie stallen zijn gebouwd door Niehof uit Lattrop. Daar kon ik in vertrouwen mee werken. Ik ben ook erg blij met de goede afwerking van de stal.”

 • Rechts is de mestloods zichtbaar. Een gedeelte van de mest wordt geëxporteerd naar Duitsland. Ook gaat een deel naar Hubun Bodemvoering, in Bunschoten Spakenburg. „We kunnen nu extra aandacht besteden aan zaken als het optimaliseren van de mestdroging in de loods”, vertelt Tonny Harmsen.

 • Een overzicht van de nieuwe stal. De stal is 27 meter breed en 76 meter lang. De stal is voorzien van twee rijen van het Jump Start-opfoksysteem. Net als in de andere stallen op het bedrijf wordt ook in deze stal gewerkt met een warmtewisselaar van Plettenburg. Tonny Harmsen heeft goede ervaringen met de warmtewisselaars. „De mest wordt goed gedroogd en het stalklimaat is uitstekend.”

 • De twee beluchtingsbuizen lopen over de gehele lengte van de systeemrijen. Via kleine gaatjes in de buizen wordt de lucht evenredig over de hennen verdeeld.


 • De warmtewisselaar is geplaatst aan de achterzijde van de stal. De wisselaar draait op maximaal 70 procent van de totale capaciteit. Een automatische frequentieregelaar zorgt voor besparing van energie.

 • Harmsen heeft er voor gekozen om de ventilatoren in de achterzijde van de stal niet in de achterwand te plaatsen. De ventilatoren zijn daar net voor geplaatst. Zo hoopt Harmsen niet alleen energie te besparen, maar denkt hij ook de ventilatoren beter te kunnen reinigen.

 • De stofkap achter de ventilatoren. Op deze foto is de afwijkende opstelling van de ventilatoren duidelijk zichtbaar.

 • Hoewel de ventilatoren voor de achterwand zijn geplaatst, gaat er geen scharrelruimte verloren. De hennen kunnen onder de ventilatoren door lopen.

 • De bruine hennen in de stal zijn acht weken oud. De leeftijden van de hennen in de drie stallen op het bedrijf verschillen hooguit twee weken. Zo kan Harmsen de piekmomenten rond het afleveren en schoonmaken nog enigszins spreiden.
  De kunststof plateaus aan de zijkanten van het systeem worden niet allemaal meteen recht uitgeklapt. De stap is voor de jonge hennen dan te groot om in een keer te nemen. De helft van de plateaus wordt schuin uitgeklapt, zodat de hennen gemakkelijker naar boven kunnen lopen.

 • De waterlijn kan eenvoudig omhoog worden gelierd. De hennen moeten de hoogte in om te kunnen drinken. Tonny en Kees Harmsen zijn tevreden over de eerste weken in de nieuwe stal. Het Jump Start-systeem bevalt ze prima. „Het open karakter zorgt voor een goed overzicht. Dat werkt plezierig en snel”, aldus Tonny Harmsen.

 • De twee systeemrijen zijn duidelijk van elkaar gescheiden. Het onderste gedeelte van de afscheiding is dicht, zodat langslopende hennen aan beide zijden elkaar niet kunnen zien. „Dat is vooral handig als je twee verschillende soorten in de stal hebt. Witte hennen schrikken vaak wat sneller dan bruine hennen. Als de hennen elkaar niet kunnen zien, dan heb je daar minder last van”, vertelt Kees Harmsen. De dichte afscheiding is ook handig om pikschade aan het net te voorkomen.

 • De beide systeemrijen kunnen eventueel ook nog in twee compartimenten worden opgedeeld. Zo is het mogelijk om de stal in vieren te delen. „Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld iets kleinere leghennenhouders moet bedienen”, vertelt Kees Harmsen.

 • De hennen raken in het systeem gewend aan verschillende kleuren roosters. Hennen zijn gevoelig voor kleuren, vertelt Kees Harmsen. „Als ze in de opfokperiode alleen maar op zwarte roosters hebben gezeten, dan zie je ze in de legstal niet snel op de witte roosters klimmen.”

 • De uitval in de stallen ligt tussen de 2 en 5 procent. Hoewel de hennen meer ruimte hebben dan in de batterij-opfokstallen, is de concurrentie ook groter. Het uitvalspercentage ligt gemiddeld dan ook zo’n 1,5 procent hoger dan in de vroeger batterij-opfokstallen.

 • Familie Harmsen heeft de afgelopen jaren goed samen kunnen werken met de gemeente. Het verlenen van de vergunningen verliep soepel, zodat de bouwplannen snel gerealiseerd konden worden.
  De familie heeft op 4 september jl. een besloten open dag georganiseerd voor mensen die betrokken waren bij de bouw.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Victor Heurnink

  Dag Tonie en Henriette,
  Wat hebben jullie een mooi bedrijf opgebouwd! ik heb net de fotos bekeken en was onder de indruk.
  Wij zijn al weer een aantal jaren in Kameroen bij een broederij met ouderdieren. Ik ben er de technisch directeur geworden. Het bedrijf is sinds mijn komst sterk gegroeid en we zijn inmiddels veruit de grootste in het land. Zo zie je maar eens waar een stage in 1983 in jullie bedrijf zoal tot kan leiden.
  Veel groeten van Fatma en veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.