Pluimveehouderij

Foto & video 1755 x bekeken 1 reactie

Overzicht met Volito Vivo-volière

Arie Blom heeft in De Glind (Gld.) een nieuwe volièrestal gebouwd voor 30.000 leghennen. Met het Volito Vivo-volièresysteem heeft Blom veel zicht op de dieren in de stal.

Foto

 • Arie Blom (36) heeft in De Glind (Gld.) een nieuwe volièrestal gebouwd. De stal is uitgerust met het Volito Vivo-volièresysteem en biedt plaats aan 30.000 leghennen. Blom houdt op zijn bedrijf verder 37.000 leghennen in kooihuisvesting. Blom startte onlangs met de laatste ronde in deze stal. Naast de kippen melkt hij ook nog eens 100 koeien en houdt hij 90 stuks jongvee. De arbeid op het gecombineerde bedrijf wordt rondgezet door Arie en zijn vrouw Christa, medewerker Maas-Jan en Arie Blom sr. In drukke tijden schakelt Blom zzp’ers in.

  Tekst: Bouke Poelsma en foto's: Koos Groenewold

 • De nieuwe volièrestal is 80 meter lang en 24 meter breed. De inpandige mestopslagruimte is hierin meegerekend. De stal is gebouwd door Bouwbedrijf Tomassen in Stroe (Gld.).

 • Met de Volito Vivo volière-inrichting heeft Blom goed zicht op de kippen. Hij kan ook op hoogte door de systeemrijen heen lopen, om zo eenvoudig in de nesten te kunnen kijken. „We hebben in enkele andere stallen gekeken om onze keuze te bepalen. In de laatste stal die we zagen, zat dit systeem. We hadden er een goed gevoel bij”, aldus Blom, die op advies van Ed Obbink van Broederij Ter Heerdt verschillende huisvestingssystemen bekeek.

 • Ook aan de zijkanten van de stal zitten er gangpaden in het systeem, die Blom de mogelijkheid geven om langs de nesten te lopen. De hennen (Dekalb wit) van Broederij ter Heerdt komen op 15 september in de stal.

 • Aan de voor- en achterzijde van de stal heeft Blom vlonders geplaatst. Via de vier trappen in de hoeken van de stal kan Blom deze bereiken. Kleine trapjes bieden vervolgens toegang tot de gangpaden op het systeem. De vlonders zijn van kunststof. In het volièresysteem heeft Blom echter voor stalen roosters gekozen.

 • De hangende lampen zorgen voor een goed zicht onder de systeemrijen. „Met deze verlichting hopen we ook het aantal grondeieren te kunnen beperken”, vertelt Blom, die verder geen led-verlichting in de stal heeft. De gangpaden tussen de systeemrijen zijn 1,80 meter breed.

 • In de zijkanten van de stal zijn de lampen aan de wand bevestigd. Wat opvalt zijn de ruime buitengangpaden in de stal.

 • Bouwlieden zijn bezig met de laatste loodjes in de stal. Op de foto worden de luchtinlaatschuiven bevestigd.

 • Bij extreme warmte kan Blom acht luchtinlaatventielen in de voorzijde van de stal open zetten.

 • Op deze betonnen strook langs de zijkant van de stal wordt de warmtewisselaar geplaatst. Die is 32 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog. De wisselaar zorgt ervoor dat de schone buitenlucht wordt opgewarmd door de warmte van de stallucht. Het gaat om een nieuw type wisselaar van Van de Glind Regeltechniek en Electra in Barneveld (Gld.). „Zij zitten hier in de buurt. Mocht er iets niet kloppen, dan kunnen ze hier zo zijn om bij te springen”, vertelt Arie Blom. De wisselaar draait op een 7,5 kilowatt-motor en moet een laag energieverbruik combineren met een hoog rendement.

 • De materialen voor de warmtewisselaar worden afgeleverd. De wisselaar is op 31 augustus geplaatst.

 • De inpandige mestopslagruimte in de stal. In de achterwand van de stal zitten zes ventilatoren.

 • Een close-up van een van de ventilatoren, met Marius van de Glind, eigenaar van Van de Glind Regeltechniek en Electra.

 • Het eierlokaal moet nog worden ingericht. De eieren gaan naar Van Beek in Wehl (Gld.).

 • Tussen de nieuwe stal (links) en de bestaande kooistal (rechts) wordt een extra toegangsweg aangelegd. De huidige mestloods, op de achtergrond duidelijk zichtbaar, moet daarom tegen de vlakte. Met de extra toegangsweg kan Blom de rundvee- en de pluimveetak duidelijker scheiden.

 • De melkveestal is sinds 2005 in gebruik. In dat jaar kwam de familie Blom ook op het bedrijf. Daarvoor molken ze in Barneveld 40 koeien en was Arie Blom nog chauffeur in de pluimveewereld. • Links is de melkveestal zichtbaar, rechts de stal met de kooihuisvesting en op de achtergrond de nieuwe volièrestal.
  Blom weet nog niet wat hij na de laatste ronde kooihennen gaat doen met de oude stal. „Dat ligt aan de resultaten en opbrengsten in de nieuwe stal. Ik kan altijd nog de keuze maken om de stal opnieuw in te richten.”

 • De familie Blom houdt op 3 september open dag aan de Burgstederweg 5 in De Glind (Gld.).

Eén reactie

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Veel succes met je nieuwe stal !!

Of registreer je om te kunnen reageren.