Pluimveehouderij

Foto & video 1167 x bekeken

Leghennen als nieuwe uitdaging

Ze hebben weinig tot geen ervaring met het houden van leghennen. Om de agrarische bestemming op de grond te kunnen behouden, besloten Evert en Gretha Maassen in Harskamp (Gld.) een stal te bouwen.

Foto

 • Evert en Gretha Maassen hebben in Harskamp (Gld.) een nieuwe stal gebouwd voor 6.000 ecohennen. Hoewel de ouders van Gretha vroeger een leghennenbedrijf hadden, is het voor het eerst dat het stel nu zelf een pluimveebedrijf start. „We hebben veel informatie opgedaan bij andere bedrijven”, vertelt Evert Maassen, die toegeeft dat de begeleiding van voerleverancier Midland Voeders straks goed van pas zal komen. Maassen heeft er als zzp’er (verfspuiter) een volledige baan naast.
  Tekst: Bouke Poelsma en foto's: Koos Groenewold

 • De stal is 47 meter lang en 11 meter breed. De Lohmann Brown Lite-hennen van Verbeek komen op 6 augustus in de stal. Evert Maassen kan niet wachten om te beginnen: „Ik verlang er echt naar dat de kippen in de stal zitten. Het is toch een stressvolle periode geweest.” Rechts op de achtergrond is de mestafvoerband zichtbaar. Via een loonbedrijf gaat de mest naar een biologische akkerbouwer.

 • De stal is ingericht met twee rijen van het nieuwe Comfort 2 Inside-volièresysteem van Jansen Poultry. „De kip kan in dit systeem zelf omhoog klimmen en hoeft niet over te vliegen”, vertelt Maassen. De stal is opgedeeld in twee compartimenten. In het midden van de stal wordt een dichte afscheiding geplaatst. Maassen heeft bewust gekozen voor brede gangpaden, zodat hij gemakkelijk door de stal kan lopen en een goed overzicht heeft. De leghennenhouder is goed te spreken over de adviezen van Henk van der Pol van Jansen Poultry. „Hij is altijd bereid om ons te helpen. Niets is hem te veel.”

 • Evert Maassen wilde als kleine jongen al boer worden. Het gemengde bedrijf van zijn ouders was echter te klein om voort te zetten. Om te voorkomen dat de locatie zijn agrarische bestemming zou verliezen, maakte hij samen met zijn vrouw de keuze om de nieuwe leghennenstal te bouwen. „Ik had eigenlijk koeienboer willen worden. Dat zat er hier echter niet in”, aldus Evert Maassen, refererend aan de 2,5 hectare grond achter het bedrijf. „Voor de ecohennen had ik hier net genoeg ruimte.” Als hobbytak houdt hij nog 25 stuks vleesvee.

 • Om de kosten te drukken hielp Evert Maassen zelf volop mee met de afwerking van de stal. Daarbij kreeg hij veel hulp van familieleden. Maassen heeft onder meer de handmatig oplierbare lichtinlaatschuiven gemaakt.

 • Ook heeft hij zelf het laswerk gedaan aan de ijzeren hekwerken in de stal.

 • Evert en Gretha Maassen besloten precies een jaar geleden om een nieuwe stal neer te zetten. De bouwvakvakantie van 2009 benutten ze om een kijkje te nemen bij collega-leghennenhouders. „Het was leuk om bij collega’s in de keuken te kijken. We zijn overal goed ontvangen.” De stalbouw is begin maart van start gegaan. Voor Evert Maassen was dat het begin van een achteraf toch wel stressvolle periode. „Er komt veel op je af. Dat viel niet altijd mee. Ik wilde misschien ook wel te veel zelf doen, om het kostenplaatje goed in de hand te kunnen houden.”

 • De aaibare Bink poseert nu nog vrolijk in de nieuwe stal. Vanaf volgende week is de stal voor hem echter verboden terrein.

 • Vanuit financieel oogpunt kozen de Maassens voor ecologische leghennen. Het plan om opfokhennen te houden, lieten ze vrij snel varen. Dat had waarschijnlijk meer arbeid met zich meegebracht, denkt Evert Maassen. Zijn vrouw Gretha gaat straks in het eierlokaal aan de slag. Ze heeft er erg veel zin in. „Ik heb kippen altijd al mooie dieren gevonden. Daar heb ik altijd al iets mee willen doen. We hebben het ook nog wel gehad over het mesten van kalveren, maar daar heb ik eigenlijk niets mee.” In het eierlokaal staat een tweedehands Moba-inpakker.

 • De tussenwand in de stal kan gemakkelijk worden verwijderd. De stal, die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, is ook goedgekeurd voor het houden van 10.000 Freiland-hennen. De Maassens kozen bewust voor een kleinschalige pluimveetak. „We willen graag boer zijn, maar we wilden geen fabriek”, aldus Gretha Maassen. „Schaalgrootte is voor ons niet belangrijk, maar we hopen er natuurlijk wel iets aan te kunnen verdienen”, vult haar man Evert aan.

 • Evert Maassen heeft bewust gekozen voor uitloopschuiven van Tulderhof. „Naar mijn mening dichten deze beter af dan sandwichpanelen. Ik wil geen tocht in de stal.”

 • Maassen wilde een stal met veel volume. Hij heeft werkplezier hoog in het vaandel staan en vindt het belangrijk om ‘lekker’ door de stal te kunnen lopen. „Misschien kost het in de winter nu wel iets meer moeite om de stal op temperatuur te houden.” Om de kosten te drukken heeft de leghennenhouder gekozen voor goedkope isolatiepanelen.

 • Afvalwater komt terecht in het rioleringssysteem onder de stal.

 • De wintergarten wordt afgeschermd met windbreekgaas. Als de kou intreedt, kan Maassen met een druk op de knop een wit zeil laten zakken. „De kleur van het zeil zorgt ervoor dat het hier niet te donker wordt.”

 • De installateurs van Elektro Technisch Buro Van Heerdt uit Lunteren zijn nog druk bezig met de laatste installatieklussen in de stal. Hier werken ze aan de eierband en de inpakker. De eieren gaan naar Weko.

 • Vof Maassen–Van Omme houdt vrijdagmiddag 30 juli open dag aan de Laarweg 11b in Harskamp. Bezoekers zijn tussen 14.00 uur en 18.00 uur van harte welkom. Klik hier voor de uitnodiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.