Pluimveehouderij

Foto & video 3600 x bekeken

Een kijkje in een pluimveestal

Gerdien en Herbert Bouwmeester in Vorden (Gld.) staan positief tegenover openstelling van hun boerderij met pluimvee en rundvee voor burgers en buitenlui.

Foto

 • Gerdien (47) en Herbert (51) Bouwmeester houden in Vorden (Gld.) 80 melkkoeien en 23.500 leghennen. Tijdens de landschapsdagen in Hengelo (Gld.) passeert een fietstocht hun boerderij. Burgers en belangstellenden kunnen een kijkje nemen bij de leghennen in de stal en buiten in de wei. Bang dat deze mensen ziektes overbrengen op de kippen zijn de pluimveehouders niet. “Het zijn vooral burgers die meefietsen”, zegt Bouwmeester.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De stal voor de Freiland-hennen is in 2001 gebouwd. Naast de boerderij ligt 10 hectare grasland, waar de kippen kunnen scharrelen. In de praktijk blijven de hennen dicht bij de stal, zodat ze snel naar binnen kunnen vluchten. Dat de kippen buiten lopen is wel een risico voor de gezondheid van de hennen. Elke zes weken behandelt Bouwmeester ze tegen wormen.

 • Dit is niet de eerste keer dat Bouwmeester de stal openstelt voor publiek. Ook met ‘Fiets de boer op’ doen de ondernemers graag mee. Gerdien vindt het belangrijk om goodwill te kweken onder burgers, maar twee keer per jaar is volgens haar wel voldoende. “We zijn druk genoeg met de twee takken op het bedrijf.”

 • In de stal lopen deze ronde Lohmann Brown Light-hennen. In overleg met afnemer Kwetters in Veen (N.-Br.) hebben de Bouwmeesters de laatste vier ronden deze hen in de stal. "Ze leggen iets kleinere eieren, maar blijven tot het eind van de ronde van goede kwaliteit", zegt Gerdien.

 • De hennen zijn op dit moment 53 weken oud. Ze komen op het bedrijf op 18 weken leeftijd en gaan weer weg als ze tussen 70 en 74 weken zijn. Dit jaar gaan de kippen iets eerder weg, omdat de pluimveehouders anders net tijdens kerst de stal schoon moeten maken.

 • De stal heeft aan een zijde een ‘wintergarten’. Waar de kippen vanuit de wintergarten naar de uitloop gaan, heeft Bouwmeester betonroosters van een oude varkensstal gelegd. De hennen blijven graag dicht bij de stal. “Ze pikken de hele dag door. Hierdoor komen er gaten in het zand, waardoor plassen ontstaan. Met deze roosters komen er ook geen gaten en is de kans op ziektes kleiner”, geeft Bouwmeester aan.

 • De luiken van de stal naar de wintergarten gaan elke dag automatisch open, zodat de kippen naar buiten kunnen. De stal is verdeeld in compartimenten van maximaal 6.000 hennen, zodat de ondernemers voldoen aan de nieuwste KAT-eisen.

 • Het oprolzeil van de wintergarten is handmatig omhoog en omlaag te draaien. Als er veel zon is, zoals op de foto te zien is, hebben de hennen geen zin om naar buiten te gaan. Een enkele kip durft het aan, maar de meeste dieren gaan snel weer naar binnen.

 • De mestafzet vormt op dit moment geen probleem. Zeker niet doordat de mest gedroogd is. Twee keer per dag draaien de mestbanden in de stal de mest naar de mestdroging. De mestdroging is een mestband met gaten, die de mest in drie dagen tijd droogt.

 • In de stal is de opslag van de droge mest. Elke drie tot vier maanden haalt Hubun in Bunschoten (U.) de mest op. Werd de mest voorheen voor vrachtkosten opgehaald, nu krijgen de leghennenhouders geld toe.

 • Na droging heeft de mest een drogestofpercentage van 85 procent.

 • Twee keer per dag raapt Bouwmeester de eieren. Het legpercentage ligt momenteel in week 53 op 93.

 • De eieren verwerkt Bouwmeester met de Mopack 55, die een capaciteit heeft van 20.000 eieren per uur. Een buurman helpt Bouwmeester met het sorteren.

 • Bouwmeester heeft naast de eiersorteermachine ook voor een stapelaar gekozen, zodat één persoon de eieren kan verwerken.

 • Tijdens de landschapsdagen op 10 en 11 juli kan iedereen meedoen aan de fietstocht en meerdere bedrijven bezoeken, waaronder het bedrijf van Bouwmeester. De start is bij Landgoed 't Zelle in Hengelo (Gld.)

Of registreer je om te kunnen reageren.