Pluimveehouderij

Foto & video 1396 x bekeken

Start met hindernissen

Akkerbouwers André en Carla de Bruijckere in Aardenburg (Zld.) zijn in januari 2010 hun carrière als pluimveehouder gestart. Ze vertellen enthousiast en openhartig over wat ze tegenkwamen en leerden.

Foto

 • André (50) en Carla (47) de Bruijckere houden in Aardenburg (Zld.) 12.000 biologische leghennen en 570 vleesvarkens. Ook bewerken ze 30 hectare akkerbouw. Op 14 januari 2010 kregen ze voor het eerst leghennen. Het houden van hennen bevalt ze tot nu toe goed. ,,We zijn er als leken ingestapt, elke dag in de stal is een verrassing”, stelt André.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Robert Bodde

 • Over de gezondheid van de hennen zijn de ondernemers nu goed te spreken. De uitval ligt de laatste weken iets onder het schema. In de eerste maanden na opzet van de hennen was dat wel anders. De uitval liep tijdens de top van de productie op naar een kwart procent per week (ongeveer 30 dieren) terwijl het schema dan 9 hennen vermeldt. ,,Ik kan accepteren dat een dier doodgaat, maar wil wel de reden weten”, aldus De Bruijckere.

 • In eerste instantie werd aan een coli-infectie gedacht, maar verwijderen en verversing van het strooisel en een behandeling met zuren bracht geen verbetering. Bloedonderzoek en sectie wezen uiteindelijk op een IB-infectie. De hennen zijn in de opfok drie keer geënt. De vierde enting op het legbedrijf, in de 23ste levensweek, is in overleg met de dierenarts achterwege gelaten. In de regio zit namelijk weinig pluimvee. ,,We hebben hiervan geleerd. Bij de volgende ronde laten we direct bij opleg via bloedonderzoek de antistoftiters tegen de belangrijkste ziekten bepalen en passen met de dierenarts het entregime daarop aan.”

 • Het werken met het Vencomatic Bolegg Terrace-systeem bevalt De Bruijckere goed. Hij heeft daaraan niets aangepast. De hennen betreden de verschillende plateaus probleemloos. Wel overweegt De Bruijckere de verlichting aan te passen bij een volgende ronde. ’s Avonds is het nu nog aan-uit, daar moet een diminstallatie verandering in brengen. ,,De hennen waren in het begin heel schrikachtig rond het uitschakelen van de lampen. Met dimbare lampen gaan ze ’s avonds waarschijnlijk makkelijker naar de zitstokken.”

 • Het strooisel is nu droog. In de eerste weken na opzet van de hennen werd het strooisel echter almaar vochtiger. Aan de temperatuur kan dat niet gelegen hebben. Bij opzet van de hennen was het 22 graden in de stal, het is niet kouder geweest dan 16 graden. ,,Omdat ik hokbevuiling bij varkens alleen maar zie bij fouten in de klimaatsbeheersing, dacht ik direct aan het klimaat.”

 • Toen De Bruijckere zag dat de kleppen niet allemaal dezelfde stand hadden, bleek dat de splinternieuwe inlaatkleppen kromgetrokken waren en dus niet goed gleden in de geleidesleuven. De fabrikant wist ervan, maar had geen seintje gegeven. Uiteindelijk is het materiaal vervangen en droogde het strooisel in twee dagen op.

  De problemen met de ventilatie zijn wel een les. ,,We gaan aan het eind van de ronde de stal roken bij minimale ventilatie. Daarnaast zijn nu onderdrukmeters geïnstalleerd, want de eerste vraag van deskundigen luidt: ‘Wat is je onderdruk?’

 • De Bruijckere haalde een topproductie van krap 95 procent en hield die ook wekenlang vast. Toch zijn de hennen goed in conditie gebleven. Ze kunnen iets meer voer aan dan het schema vermeld. Dat zit op 126 gram per dag in week 23, de hennen vreten rond de 132 gram in vijf voerbeurten per dag. Het gewicht van de hennen is niet bekend. De pluimveehouder heeft wel een weegschaal in de stal, maar die wordt nauwelijks betreden door de hennen. ,,Vaak niet meer dan vier metingen per dag. En omdat er vaak stro onder de weger zit, wijkt de weging af.” Bij een volgende ronde wil hij de weger verplaatsbaar maken. De hennen krijgen dan iets nieuws in hun hok geplaatst en zullen zich dan mogelijk vaker laten wegen.

 • Bloedluis is nog niet gesignaleerd, de biologische bestrijding is wel gestart.

 • De dieren gaan makkelijk naar de overdekte wintertuin en naar buiten. De kleppen gaan tijdens het voeren rond 11 uur ’s ochtends open. ,,Dat geeft meer rust dan als het na een voerbeurt gebeurt. Nu gaan slechts enkele hennen direct naar buiten als de kleppen opengaan, de rest blijft vreten. Anders is het een run op de luiken.”

 • Het aantal grondeieren is beperkt gebleven. In de eerste weken waren het er zo'n 300 per dag, nu nog ongeveer 30. ,,Daar hebben we de eerste maand kort op gezeten, we hebben nu nog nauwelijks grondeieren.’’

  De verzorging van de 12.000 biologische hennen vraagt ongeveer 6 uur per dag, ongeveer de hoeveelheid die vooraf geraamd was. ,,De kippen gaan voor, ik heb dit jaar nog maar weinig op mijn akkerbouwbedrijf kunnen doen. Gelukkig springt mijn schoonvader daarin bij.’’

 • De hennen verspreiden zich over de hele 5 hectare die ze als uitloop ter beschikking hebben. Dicht bij de stal is de weide helemaal kaalgevreten. Daar overweegt de ondernemer een strook te verharden.

 • Elders houdt de graszode zich goed staande. Als proef is nu enkele stroken van het snelgroeiende en hooggroeiende olifantsgras gezaaid. Dat moet de hennen extra beschutting bieden. De stroken olifantsgras hebben 1,5 meter tussenruimte zodat het gras ertussen machinaal te maaien blijft.

 • De hennen zijn afkomstig uit broedeieren van twee bedrijven. Dat levert geen grote problemen op. Erger is dat er ongeveer 200 Lohman LSL Classics tussen de HY-line Silver Browns zitten. ,,Je kijkt toch vreemd op als je witte eieren treft waar je bruine verwachtte. Waarschijnlijk is er in de broederij iets fout gegaan.” De Bruijckere merkt dat deze LSL Classics lichter blijven en sneller slachtoffer zijn van kannibalisme. De witte eieren zijn gevoeliger voor bevuiling en worden apart afgeleverd.

 • Bij de kantine hangt een wijze spreuk.

  Bekijk ook de fotoreportage van de nieuwe stal net voor de open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.