Pluimveehouderij

Foto & video 1439 x bekeken 3 reacties

Nieuwe stal kost €10,50 per kuiken

Meine en Hennie Duin hebben in het Friese Oosterwolde een nieuwe stal gebouwd voor 45.000 vleeskuikens.

Foto

 • Meine (51) en Hennie (47) Duin hebben in het Friese Oosterwolde een vleeskuikenbedrijf. Ze hebben een nieuwe stal gebouwd voor 45.000 kuikens. Met de nieuwbouw is de capaciteit van het bedrijf gegroeid van 75.000 kuikens naar 120.000 kuikens.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 81,50 meter lang en 25 meter breed en kost €10,50 per kuiken. De bouw is op 15 maart gestart. Meine Duin heeft van begin af aan meegeholpen met de bouw. Op 12 juni begint de eerste ronde.

 • De zijkanten van de stal zijn nog kaal. De damwandelementen zijn afgelopen vrijdag met een schietpistool vastgeschoten. De andere stallen zijn dan net leeg. De kuikens zijn in de nacht van donderdag op vrijdag geladen. „Het bevestigen van de damwand geeft enorm veel lawaai. Je wilt in de laatste fase van de ronde niet het risico lopen dat de kuikens allemaal naar een kant van de stal gaan. Als ze in paniek raken dan gaat het helemaal verkeerd”, vertelt Duin.

 • De bestaande stal, rechts op de foto, is in 2001 gebouwd en biedt plaats aan 35.000 kuikens.

 • Meine en Hennie Duin kochten 16,5 jaar geleden het vleeskuikenbedrijf in Oosterwolde. Destijds werden hier in twee stallen circa 45.000 kuikens gehouden. Op een andere locatie hielden ze nog eens 12.000 kuikens. Nadat ze dat bedrijf verkochten, bouwden ze in Oosterwolde in 2001 een nieuwe stal.

 • Medewerkers van aannemer Doornenbal en Louwes BV zijn nog druk bezig met de houtconstructie van de stofkap. Hoewel Doornenbal en Louwes BV niet veel stallen bouwt, is de keuze voor deze aannemer goed te verklaren. Duin heeft in het verleden namelijk zelf zeven jaar voor het bedrijf gewerkt. Sinds enkele jaren heeft hij zijn eigen klussenbedrijf. De afgelopen maanden heeft hij zich volledig gericht op de stalbouw.

 • De voerweger staat in een klein huisje, net naast de stal. Duin kocht het huisje via internet. Achter het huisje is de bruine stalwand zichtbaar.

 • Bij hoge temperaturen maakt Duin gebruikt van padcooling. Aan de voor- en zijkant van de stal bestaat de stalwand deels uit een acht centimeter brede laag kartonachtig materiaal. De buitenlucht wordt hier gekoeld met water...

 • ...en komt vervolgens via deze grote kleppen de stal binnen. „Hiermee kan ik de staltemperatuur tot wel 6 graden laten dalen", aldus Duin.

 • De fotograaf heeft vanaf een hoogwerker een mooi overzicht van de stal.

 • De zeven waterlijnen zijn elektrisch oplierbaar. Duin: „Ik vind dit echt een uitkomst. Ik denk dat ik dit ook in de bestaande stal uit 2001 ga doorvoeren. Daar moet ik alles nog nu nog lieren. Je slingert je te pletter."

 • Zowel de drinklijn...

 • ...als de voerlijn is geleverd door Agrotechniek. Meine en Hennie Duin hebben de lijnen voor het overgrote deel zelf geïnstalleerd.

 • Net als in twee ander stallen op het bedrijf, is ook de nieuwe stal voorzien van een warmtewisselaar van Agro Supply. Duin is goed te spreken over de warmtewisselaars. „We besparen in de andere stallen tot wel 60 procent energie." De vleeskuikenhouder houdt van alle ronden de stookkosten per kuiken nauwkeurig bij. „Drie cent per kuiken is geen uitzondering."

 • De afzuigingbuis van de warmtewisselaar is gemakkelijk schoon te maken.

 • Duin neemt deel aan een onderzoek naar ammoniakreductie in vleeskuikenstallen. Bij Duin wordt gekeken naar de uitstoot bij de warmtewisselaar van Agro Supply. „De proef loopt een jaar. We zijn in oktober begonnen met meten", aldus Duin.

 • De warmtewisselaar is voorzien van een stoffilter. Aan de reachterzijde van de warmtewisselaar is zichtbaar hoe het filter er zonder kap uitziet.

 • Op drie punten in de stal kan Duin de waterslang aansluiten om de stal te reinigen. De luchtinlaatventielen zijn van Tulderhof.

 • In de stal hangen drie Ermaf Heaters. „Het goedkoopste systeem", aldus Duin.

 • In de achterwand van de stal zitten dertien ventilatoren. Op de foto is de rechterzijde van de achtergevel zichtbaar.

 • Het is lastig om het laatste schoonmaakwater uit de stal weg te laten lopen. Duin heeft in de achterzijde van de stal een extra afvoerput geplaatst. De stalvloer loopt hier niet af naar het midden. „Dit scheelt gigantisch veel werk."

 • Linksvoor in de stal hangen de frequentieregelaars van de warmtewisselaar. Vanuit deze ruimte heeft Duin door het grote raam goed zicht op de kuikens in de stal.

 • Close-up van de frequentieregelaars.

 • Duin maakt gebruik van een eigen watervoorziening met zuivering. Het water wordt vanaf 76 meter diepte opgepompt.


  De familie Duin houdt aanstaande maandag 7 juni een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Twan

  Oplossing voor het oplieren van voerlijnen:

  Nodig:

  1 slinger
  1 metaalboortje


  Neem 1 slinger, slijp het handvat eraf, en las hier een boortje aan. Boortje vervolgens in de boormachine. Boormachine goed vasthouden, en de boel gaat automatisch omhoog en omlaag

 • no-profile-image

  Henk Rutten

  Het lieren met deze lieren gaat veel sneller als met een boormachientje plus dat je niet met een verlengsnoer door een volle schuur hoeft te worstelen.
  en voor de prijs hoef je het ook al niet te laten. Een goede boormachine kost ook wel een paar centen.

 • no-profile-image

  emiel arron

  Beste
  waar kan ik info vinden over dit koelingsysteem ,padcooling

  mvg

  ing.Emiel Arron

Of registreer je om te kunnen reageren.