Pluimveehouderij

Foto & video 1975 x bekeken 2 reacties

Investeren in warme vleeskuikens

De Duitse pluimveehouders Josef en Sebastian Holland boeren onder Nederlandse vlag. Op de grond die in Nederland ligt kunnen ze mest aanvoeren en de kuikenmest verkopen ze in Duitsland.

Foto

 • Sebastian (31) en Josef (61) Holland houden in het Duitse Kevelaer 60.000 vleeskuikens. Het bedrijf staat net over de grens in Duitsland, maar de kuikens, het voer en de dierenarts komen uit Nederland. Het bedrijf heeft 50 hectare akkerbouwland, dat op 4 kilometer afstand van de grens in Nederland ligt.

  Foto's: Bert Jansen, tekst: Judith Waninge

 • De mest van de vleeskuikens kan Holland in Duitsland verkopen voor €5 per ton, naar biogasinstallaties. Op het land dat in Nederland ligt, kan de pluimveehouder mest aanvoeren voor €5 per kuub. Zo kan hij van beide landen profiteren.

 • Holland heeft twee vleeskuikenstallen die ze sinds eind 2008 verwarmen met Wesselmann-kachels. Die worden gestookt op houtsnippers. De stookkosten zijn hierdoor met tweederde gedaald. De houtsnippers laat Holland aanvoeren. Die kosten rond €15 per kuub. Dit is afvalhout en kan wat ijzerstukken bevatten.

 • Per ronde heeft Holland ongeveer 90 kuub houtsnippers nodig. Hiervoor moet het hout wel droog zijn, met minimaal een drogestofgehalte van 20 procent. De pluimveehouder controleert dit door een handje snippers in de magnetron te verwarmen.

  Via een draaiplateau met een korte en lange arm komen de houtsnippers in een vijzel, die de snippers naar de kachel transporteert.

 • Op het draaiplateau komt een grote hoop met snippers, alleen de laatste snippers moet de pluimveehouder handmatig naar de vijzel brengen. Boven het draaiplateau ligt een U-buis met een vijzel erin. Die brengt de houtsnippers naar de kachel.

 • Via de vijzel gaan de houtsnippers automatisch naar de twee houtkachels. De kachels van het merk Lindner en Sommerauer zijn geleverd door Menke Energietechnik en kosten gezamenlijk €67.000 exclusief btw.

 • De vijzel heeft een doorsnede van circa 15 centimeter, zodat er snippers van maat G50 eenvoudig naar de kachel gaan. De snippers mogen 2,5 bij 2,5 centimeter breed zijn en tot 12 centimeter lang.

 • De kachels werken zeer efficiënt, er komt weinig as vrij. De as die vrijkomt uit de kachels, gaat automatisch via een vijzel naar buiten. Daar verwijdert Holland die één keer per maand.

 • De stal van 1989, die 50 meter lang en 25 meter breed is, is in 2008 vernieuwd met twee Wesselman-kachels van 75 kW. De nieuwe stal, gebouwd in 2004, is 65 meter lang en 20 meter breed. Hier hangen drie Wesselmann-kachels van 50 kW. De investering hierin bedroeg in totaal €10.900 exclusief btw.

 • De kuikens in de stal zijn nu 14 dagen oud. Ze zijn van het ras Cobb en komen van broederij Probroed & Sloot in Groenlo. Holland levert de kuikens al 20 jaar aan slachterij Esbro in Doetinchem. De ondernemer werkt met uitladen op ongeveer 34 dagen, als de kuikens rond de 1.750 gram zijn. De rest van de kuikens gaat rond de 2.300 gram weg, in overleg met de slachterij.

 • Holland heeft met de kachels de stookkosten met tweederde terug kunnen brengen. Er zijn gaskachels aanwezig, voor in geval van nood. De pluimveehouder wil niet afhankelijk zijn van de kachels. Als bijvoorbeeld het hout op is of als er een storing is in de winter, is het risico voor de kuikens te groot.

 • De houtkachels verwarmen het water voor de twee stallen en voor het woonhuis. Het hete water gaat van de kachels via geïsoleerde slangen naar de twee stallen. Een dunnere gaat naar het woonhuis.

 • De nieuwere stal ligt op 132 meter van de kachels af. Daarom heeft Holland deze slang aangeschaft. In de isolatieslang zitten twee buizen. Door één leiding gaat het water naar de Wesselman-kachels. De andere leiding is een retourleiding, waardoor het water weer naar de boilers gaat. Toch koelt het water iets af door het transport. De kosten voor de slang, inclusief de 132 meter naar de nieuwe stal, zijn €8.500 (exclusief btw).

 • In 2008 heeft Holland een nieuwe stal gebouwd voor 30.000 vleeskuikens, met inlaatventielen en lengte- en nokventilatie. De stal ligt een eindje van de andere stal af omdat naast de oudere stal geen bouwblok ligt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hannes van der Sluis

  Ha Josef en Sebastiaan,

  Goed om te lezen dat jullie nog lekker investeren in jullie stallen. Dat de kuikens er maar warmpjes bij mogen zitten deze winter (en jullie ook). Blijft het strooisel nu ook makkelijker droog met de nieuwe kachels?

 • joane da costa fernandes

  Projecten Nederland-Angola
  Beste heer of mevrouw,
  ik loop al enige tijd met het idee om in Nederland een kippenhouderij te beginnen.Ik wil een grote schuur laten
  bouwen of huren gericht op de massaproduktie van vleeskuikens.
  Ik heb veel ervaring met het houden van kippen.
  Mijn doel is om naar Angola vleeskuikens te gaan exporteren. Ik zoek iemand die in mij zou willen investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.