Pluimveehouderij

Foto & video 1619 x bekeken 1 reactie

Hennen lossen in nieuwe stal

Henk Klaassen (52) heeft een nieuwe stal gebouwd voor 12.500 leghennen.De eerste hennen zitten er nu in. Ze moestenwel drie dagen wennen.

Foto

 • Henk Klaassen (52) heeft in Barneveld (Gld.) een gecombineerd bedrijf, met een pluimveetak en een rundveetak. Naast de opfok van jongvee houdt hij 27.500 leghennen. Klaassen heeft onlangs een nieuwe volièrestal gebouwd voor 12.500 leghennen.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal, links op de foto, is 60 meter lang en 16 meter breed. Voordat de nieuwbouw in december van start ging, werd een verouderde stal op het bedrijf gesloopt. In deze stal zaten 9.700 hennen. De bestaande stal uit 2001, rechts op de foto, is 60 meter lang en 15 meter breed. Tussen de beide stallen zit 5 meter ruimte. Aan de voorzijde bevindt zich het eierlokaal, dat de beide stallen aan elkaar koppelt.

 • De bestaande stal is ingericht met verrijkte kooien en biedt plaats aan 15.000 hennen.

 • Vorige week woensdag (19 mei) zijn de 12.500 hennen in de stal gekomen.

 • De hennen, Lohmann Brown Lite, zijn opgefokt door Verbeek. De opfokperiode duurde 17 weken.

 • Klaassen helpt zelf om de containers met hennen te lossen. Het inzetten van de dieren is in een paar uurtjes gedaan.

 • De containers worden de stal ingereden. De stal is opgedeeld in vier compartimenten.

 • Rij voor rij worden de hennen met de hand in het systeem gezet.

 • De stal is ingericht met het Natura 60-systeem, van Big Dutchman. „Een overzichtelijk systeem waar ik goed mee kan werken", vertelt Klaassen. De leghennenhouder heeft gekozen voor drie kipvrije paden. Zo kan hij niet alleen snel en eenvoudig een controleronde maken, maar bespaart hij ook tijd met het schoonmaken van de stal. Deze foto is overigens genomen vanuit de skybox, boven het eierlokaal. „Hier had ik ruimte over. Doordat ik vrij vaak bezoek krijg, is dit een mooie manier om de hennen te laten zien", aldus Klaassen, die vaak dierenartsen in opleiding van Universiteit Utrecht over de vloer krijgt.

 • Het systeem is voorzien van opklapbare nesten.

 • De luchtinlaatventielen zijn van Tulderhof. Rechtsonder is de verticale tl-verlichting zichtbaar. Doordat de paden aan de zijkanten van de stal 'kipvrij' zijn, kon Klaassen de verlichting laag aanbrengen. Op deze manier is er ook onder het systeem voldoende licht.

 • Met led-verlichting wordt de schemering nagebootst.

 • De eerste hen zit in het systeem. Volgens Klaassen duurde het een kleine drie dagen voordat de hennen het hele systeem door waren. „Het laden en lossen blijf toch een flink stressmoment voor de hennen."

 • Een van de kipvrije paden. De stal heeft een bolle vloer en is voorzien van 22 afvoerputjes aan de zijkanten. Zo kan Klaassen het water dat hij gebruikt bij het schoonmaken van de stal gemakkelijk afvoeren.

 • De hennen zijn nu 18 weken oud. Klaassen verwacht dat het legpercentage na 20 weken 20 procent bedraagt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  emiel arron

  Beste,
  Graag had ik wat meer info omtrent de ledverlichting //schemerverlichting::welke in de stal van de heer klaassen werd aangebracht

Of registreer je om te kunnen reageren.