Pluimveehouderij

Foto & video 5762 x bekeken 1 reactie

Familiebedrijf met miljoenenomzet

Ooit had Jappie Stuiver in Bakkeveen een bedrijf met 40.000 leghennen. Drie decennia later runt hij met zijn zonen Johan en Rolf een bedrijf met 60 personeelsleden en €42 miljoen omzet.

Foto

 • Rolf Stuiver (27, op de foto) is mede-eigenaar van Frisian Egg in het Friese Drachten. Hij runt het bedrijf samen met zijn vader Jappie (54) en broer Johan (34). Frisian Egg houdt zich bezig met twee takken van sport. Het bedrijf levert eieren aan supermarkten en groothandels en produceert daarnaast eiproducten, die onder meer gebruikt worden voor het maken van cake, koekjes en mayonaise.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Jappie Stuiver had ooit een leghennenbedrijf met 40.000 kooihennen in Bakkeveen (Fr.). Hij begon er met het sorteren van de eieren van het eigen bedrijf. Toen zijn hennen door een ziekte op het bedrijf op een gegeven moment alleen nog maar windeieren legden, spitste Stuiver zich toe op het produceren van eiproducten. Het bedrijf groeide en vestigde zich in 2001 op het industrieterrein Azeven, langs de A7 in Drachten.

 • Frisian Egg maakte de afgelopen jaren een flinke groei door. „Mijn vader had de intentie om hier wekelijks 1,5 miljoen eieren te verwerken", vertelt Rolf Stuiver. „Dat was in 2001. Nog geen tien jaar later zitten we al op 10 miljoen eieren per week." In 2001 had het bedrijf 17 personeelsleden. Dat zijn er nu 60. De verwachte jaaromzet van 2010 bedraagt €42 miljoen. Het bedrijfspand is vorig jaar flink uitgebreid met 2.500 vierkante meter. De oppervlakte van de begane grond bedraagt nu zo'n 5.000 vierkante meter.

 • Van de 10 miljoen eieren die wekelijks op het bedrijf worden verwerkt, verdwijnt de helft in dozen. De overige 5 miljoen eieren worden gebroken voor de productie van eiproducten. „Wij hebben ongeveer veertig verschillende eierdozen", vertelt Stuiver. De eieren worden geleverd door zo'n zestig leghennenhouders. Een daarvan is Douwe de Jong, die met zijn duurzame scharreleieren een eigen eierdoos heeft.

 • Alle eieren worden bij binnenkomst gewogen en ingescand. Medewerker Jeroen zorgt ervoor dat alle containers en pallets worden voorzien van een label.

 • Per levering gaan 180 eieren door de ingangscontrole. Hier wordt extra goed gekeken naar de kwaliteit van de eieren. Vijf eieren worden stukgeslagen om te kijken wat de dikte van het eiwit is.

 • Medewerker Rimer bedient de Easy Lift, waarmee hij de eieren op de sorteermachine zet. Frisian Egg maakt gebruik van de Moba Omnia 330, die 120.000 eieren per uur verwerkt.

 • Hoewel er ook eieren de landsgrenzen over gaan, vindt Frisian Egg de Nederlandse markt erg belangrijk. „Met de eieren die voor consumptie weggaan, hebben we in Nederland een marktaandeel van 15 procent", vertelt Rolf Stuiver, die op het bedrijf de functie van financieel directeur vervult.

 • Met de leghennenhouders die leveren aan Frisian Egg zijn duidelijke afspraken gemaakt over de te ontvangen eierprijs. „De een wil graag de marktprijs ontvangen, de ander wil liever een vaste prijs afspreken. Beide is mogelijk", legt Stuiver uit.

 • De sorteermachine is voorzien van een zogenoemde 'crack detector'. Met electronische magneetjes worden breuken en viezigheid door de machine opgespoord. De precieze locatie van de ongeschikte eieren wordt automatisch doorgegeven. Enkele meters verderop worden de onbruikbare eieren zo vanzelf van de band gegooid.

 • De eieren worden gesorteerd op gewichtsklasse en komen aan het einde van de band terecht in de klaarliggende eierdoosjes.

 • De eieren kunnen op 14 verschillende banden terechtkomen. Medewerkers staan klaar om de doosjes in kratten te plaatsen.

 • Bij Frisian Egg worden dus niet alleen eieren gesorteerd. De helft van de eieren wordt gebroken voor de productie van eiproducten. Frisian Egg levert halffabricaten, die in speciale transporttankjes worden vervoerd (zie foto). Het bedrijf heeft 600 van deze tanks in omloop.

 • Frisian Egg heeft twee breekmachines, die ieder 50.000 eieren per uur verwerken. De ene machine zorgt ervoor dat het gehele eiproduct wordt opgevangen, terwijl de andere machine zo is ingesteld dat het eigeel van het eiwit wordt gescheiden. Frisian Egg is overigens ook actief over de landsgrenzen. Het bedrijf bezit 50 procent van de aandelen van het Egyptische bedrijf EPEC, dat eveneens eiproducten levert. Eens in de maand gaat Jappie of Johan Stuiver een week naar Egypte om de lopende zaken op het bedrijf af te handelen. „De samenwerking verloopt prima en de cijfers kloppen allemaal", glimlacht Rolf Stuiver.

 • Deze breekmachine zorgt ervoor dat alleen het eigeel wordt opgevangen. Een mederwerker controleert of er geen eigeel met het eiwit is meegegaan. Na het breken van de eieren gaan de vloeibare stoffen naar grote opslagtanks. Hier worden, naar gelang het recept, suiker en/of zout toegevoegd. Vervolgens worden de eiproducten gepasteuriseerd.

 • De hygiëne is goed verzorgd op het bedrijf. Wie vanuit de ruimte met de breekmachines naar de ruimte met de gepasteuriseerde eiproducten wil, dient zijn handen met alcohol te ontsmetten.

 • Op de voorgrond wordt een van de transporttankjes gevuld met een gepasteuriseerd eiproduct. Op de achtergrond zijn enkele grote opslagtanks zichtbaar. Frisian Egg levert eiproducten aan honderden klanten. Het bedrijf heeft 400 verschillende recepten van eiproducten.

 • Frisian Egg verzorgt ook de halffabricaten voor kleinere bakkerijen. Zij hoeven geen grote hoeveelheden eiproducten. Voor hen dan ook geen transporttankjes, maar zakken met eiproducten.

 • De eiprodcuten staan in de koelcel (1,5 graden Celcius) klaar voor transport. Hoewel Frisian Egg schone transpporttankjes garandeert, willen sommige klanten dat de deksels extra goed worden afgesloten. De tankjes worden na terugkomst in Drachten grondig gereinigd.

 • Frisian Egg heeft een eigen kwalitieitsdienst. Van alle geproduceerde halffabricaten wordt een monster genomen. Medewerkster Wilma test de kwaliteit van de eiproducten.

 • Het bedrijf heeft acht eigen vrachtwagens. Daarnaast rijdt transportbedrijf Mulder uit Donkerbroek met twee auto's voor Frisian Egg. Het laden van de eieren op de leghennenbedrijven gebeurt met eigen auto's. „Dat is een vak apart", aldus Rolf Stuiver. „Eigen vervoer is ook belangrijk. De chauffeurs zijn toch vertegenwoordigers van je bedrijf."

Eén reactie

 • no-profile-image

  j.noppert

  Een mooi verslag,veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.