Pluimveehouderij

Foto & video 1059 x bekeken 1 reactie

Terra Sea bespaart 60 procent energie

Vleespluimveehouder Bart Geraerts (41) in Someren investeerde vorig jaar in twee nieuwe stallen, gekoppeld door een centrale afzuiggang. Het Terra Sea-systeem is energiebesparend door warmteterugwinning.

Foto

 • Vleespluimveehouder Bart Geraerts (41) in Someren investeerde vorig jaar in twee nieuwe stallen, die zijn gekoppeld door een centrale afzuiggang. Het Terra Sea-systeem zorgt voor warmteterugwinning en energiebesparing. Geraerts’ bedrijf groeide van 70.000 naar 144.500 dieren. Hij nam het oorspronkelijke bedrijf met zes stallen, daterend vanaf 1969 tot 1989, in 2000 over van zijn ouders. Op de foto staat Geraerts bij een van de twee schakelkasten die zorgen voor de warmteterugwinning. Het systeem heeft een aantal voorgeprogrammeerde instellingen, maar Geraerts gebruikt ook de mogelijkheid om handmatig delen van het systeem aan te sturen. ,,Het is zaak de warmtepompen zo min mogelijk te laten draaien en zoveel mogelijk gebruik te maken van de warmte die in het systeem zit.’’
  Foto's en tekst: Fabian Brockötter

 • Het Terra Sea-systeem slaat warmte op in een ondergronds buizenstelsel. Op 4 meter diepte in een braakliggend terrein naast de stal is 60 kilometer slang ingegraven. Dat kostte een omgebouwde drainagemachine zo’n 14 dagen.

 • Warmte benutten betekent water rondpompen, dus veel leidingwerk. De warmtepompen die de relatief lage temperatuur in het slangensysteem opwaarderen tot hogere temperaturen, draaien alleen in de eerste 14 dagen van de ronde en omgekeerd als koelsysteem alleen in heel hete zomers.

 • Via spanningsregelaars probeert Geraerts de benodigde hoeveelheid stroom zoveel als mogelijk terug te regelen. ,,Op dit moment, begin maart, zijn de kuikens vier weken oud en kan ik één stal, van 2.350 vierkante meter, verwarmen met slechts 250 watt aan energie.”


 • Het Terra Sea-systeem maakt gebruik van andere luchtinlaten dan reguliere ventilatiesystemen. Achter de schotten bevinden zich buizen met water die de ingaande lucht voorverwarmen, of in hete zomers afkoelen.

 • De voorverwarmde ingaande lucht gaat via een ventilatiegang tussen buitenmuur en stalmuur de stal in.

 • In de stal draait alles om de kuikens en die doen het goed. Geen toestanden met ammoniakreducerende systemen en verstoorde ventilatiepatronen.

 • Tussen de twee stallen bevindt zich de centrale afzuiggang. De vuile lucht uit de stallen wordt aangezogen richting luchtwasser op het dak, het waterbad zorgt ervoor dat een deel van het stof kan neerslaan, zodat de luchtwasser niet verstopt raakt.

 • Boven de centrale afzuiggang staat de biologische luchtwasser. “Ik ben van al mijn problemen af. Ammoniak, geur en stof zijn geen probleem door de luchtwasser. Ik bespaar enorm op mijn energiekosten en spoelwater van het schoonmaken hoef ik niet meer te lozen omdat dit ideaal water is voor de bacteriën in de luchtwasser. Dat wordt dus gerecycled.”

 • Het spoelwater uit de luchtwasser bevat ondanks de stofafvang toch nog veel stof. Voordat het water wordt gerecycled, passeert het een bezinkbak.

 • Het water uit de luchtwasser neemt relatief veel warmte op uit de uitgaande lucht. Dit warme water passeert een serie aluminium lamellen met daarin water van het gesloten Terra Sea-systeem, waardoor de warmte weer wordt teruggeleid in het systeem.

 • Een vanaf de grond haast onzichtbaar gebouwtje bovenop de centrale afzuiggang; daarin zit de luchtwasser verscholen. Geraerts: ,,Inmiddels heb ik vier rondes kunnen proefdraaien met het systeem, en elke ronde zien de cijfers er gunstiger uit.” Ondanks de aanhoudende winter heeft Bart Geraerts in zijn nieuwe stal tot wel 60 procent lagere energiekosten vergeleken met zijn oude stallen.

Fabian Brockötter

Eén reactie

 • no-profile-image

  joep verstappen

  Is dit de zoon van de gelukkigste pluimveehouder uit zuid nederland?
  Zo ja, dan zal hij het wel redden.
  Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.