Pluimveehouderij

Foto & video 942 x bekeken 4 reacties

Poolse pluimveehouders in problemen

De Poolse pluimveesector verkeert in zwaar weer. De opbrengsten zijn laag en het kooiverbod hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel leghennenhouders.

Foto

 • Renate (op de foto) en Jan Amrozinska hebben een leghennenbedrijf met 44.000 kippen. Ze wonen in het kleine dorpje Warszyce, in het midden van Polen. Ze begonnen het bedrijf in 1994. Jan en Renate Amrozinska hebben te maken met lage opbrengstprijzen en het kooiverbod per 1 januari 2012.


  foto’s: Tomasz Kodlubanski, tekst: Tomasz Kodlubanski en Bouke Poelsma

 • Poolse leghennenhouders produceren op dit moment onder de kostprijs. Zo zijn Jan en Renate Amrozinska op dit moment 4-5 eurocent per ei aan kosten kwijt, terwijl ze er maar 3-4 eurocent voor terugkrijgen.


 • Het kooiverbod hangt daarbij als een zwaard van Damocles boven leghennenhouders in Polen. Jan en Renate verwachten meer dan €300.000 te moeten investeren om de stalinrichting te laten voldoen aan de Europese regelgeving. „We moeten ook een nieuwe sorteermachine kopen voor de eieren. Dat kost ons ook al €120.000”, vertelt Renate Amrozinska.

 • Met het aanpassen van de stalinrichting daalt ook de capaciteit op het bedrijf. Naar verwachting kunnen ze straks nog 28.000 kippen houden.

 • Het aanpassen van de stalinrichting is op dit bedrijf niet voldoende. Ook de stallen zelf moeten ze (laten) aanpassen.


 • Het gros van de Poolse leghennenbedrijven moet de stalinrichting nog aanpassen. De deadline van het kooiverbod, 1 januari 2012, nadert echter met rasse schreden. Poolse pluimveehouders zagen pogingen van hun Ministerie van Landbouw om de deadline naar 2015 te verplaatsen op niets uitlopen. In Brussel reageerde men afwijzend op de Poolse verzoeken.

 • Het is de vraag of het pluimveebedrijf van Jan en Renate blijft bestaan. Met de huidige prijzen kunnen ze geen nieuwe lening afsluiten bij de bank. Het is voor hen dan bijna onmogelijk om op korte termijn aan de Europese regelgeving te voldoen.


 • „Wij weten niet wat er in de nabije toekomst zal gebeuren. We vragen ons af wat we moeten doen. De zaak sluiten, of toch nog duizenden euro’s investeren en afwachten of we ooit nog winst zullen maken”, vertelt Renata Amrozinska.

 • De pluimveehouderij was de afgelopen jaren een van de sterkere en meest winstgevende sectoren van de Poolse landbouw. Vele honderden kleine en grote pluimveebedrijven produceren jaarlijks miljoenen kilo’s vlees en eieren. Meer dan de helft is bestemd voor de export naar landen in zowel Oost- als West-Europa.


 • Veel Poolse pluimveehouders hebben hun bedrijven de afgelopen jaren gerenoveerd. Op het gebied van hygiëne zijn flinke stappen voorwaarts gemaakt. Pluimveehouders moeten nu in korte tijd opnieuw flink investeren om in 2012 aan de hernieuwde regelgeving te kunnen voldoen.


 • Het is zeer de vraag of het bedrijf van Jan en Renate het kooiverbod overleeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Ik kan er niet mee zitten. Ze hadden zich in de goede tijden moeten voorbereiden op het kooiverbod. Wij moeten evengoed omschakelen, en het is geen nieuws dat het in 2012 over is met de kooi. Brussel moet de riem strak houden, anders worden de ondernemers die meegaand zijn en al geinvesteerd hebben flink in de hoek getrapt!!!

 • no-profile-image

  fer

  helemaal mee eens .omschakelen of ophouden . dit verbod is al jaren bekend.

 • no-profile-image

  Piotr

  Ze moeten niet zeuren, ze kunnen met tot 60% subsidie een nieuwe stal bouwen, maar dat vertellen ze er niet bij. En ze hebben inderdaad goed geld verdiend de afgelopen jaren.

 • no-profile-image

  boereke

  Jullie gunnen ook iemand wat , maar vergeten dat jan geen goed werk in polen aan kan komen en dat de poolse overheid geen controle/bedrijfsluiting gaat handhaven dus heeft hij in 2015 gewoon nog kippen in kooien net zoals ze in de meeste europesche landen dan gewoon nog zeugen in ligboxen hebben liggen. Voorlopers hebben nu eenmaal een hogere kostprijs als achterblijvers.

Of registreer je om te kunnen reageren.