Pluimveehouderij

Foto & video 2966 x bekeken 3 reacties

Nieuwe uitdaging: leghennen

André en Carla de Bruijckere investeerden in een stal voor 12.000 biologische leghennen. Daarmee willen ze hun akkerbouwbedrijf een nieuwe toekomst bieden.

Foto

 • André (50) en Carla (47) de Bruijckere hebben in Aardenburg (Zld.) een 30 ha groot akkerbouwbedrijf met 570 vleesvarkens. Om dit bedrijf nieuw leven in te blazen en levensvatbaar te houden, hebben ze 270 vleesvarkens ingeruild en een stal voor 12.000 biologische leghennen gebouwd. André geeft daarvoor zijn baan bij een landbouwmechanisatiebedrijf op, Carla blijft 20 uur per week in de zorg werken.

  Foto's: Peter Roek, tekst: Robert Bodde

 • Voor de 12.000 biologische hennen is een stal gebouwd van 80 × 22,5 meter. Het staloppervlak meet 1.200 vierkante meter. De overdekte uitloop voor de hennen, de wintertuin, is 600 vierkante meter groot. Deze is gerealiseerd achter de rechtergevel, achter het groene windbreekgaas.

  De stal staat optimaal: van zuidwest naar noordoost. Hierdoor ligt de wintertuin bijna altijd in de luwte, want de wind komt in Zeeuws Vlaanderen nagenoeg altijd uit het (zuid)westen.

 • De ondernemers investeerden ongeveer €50 per hen. Ze kozen voor het Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem. ,,We hebben ons bijna drie jaar georiënteerd op de beschikbare stalsystemen en ongeveer 20 stallen bekeken. We vielen direct voor dit systeem vanwege de ruime opzet ervan.'' De gang tussen de twee volières is 3 meter breed.

 • De wintertuin is 80 meter lang en 7,5 meter breed. Hij is net als de stal verdeeld in vier secties, elk voor 3.000 hennen. In de wintertuin zijn in totaal tien drinktorens geplaatst.

  De Bruijckere overweegt de hennen de eerste drie weken na het opzetten ervan alleen toegang tot de wintertuin te geven, daarna krijgen ze ook 4,8 ha weiland (4 vierkante meter per hen) ter beschikking.

 • De Vencomatic Bolegg Terrace heeft vier niveau's: ten eerste de betonvloer. De hennen kunnen over de hele betonvloer van de stal lopen. In de volière zit op ongeveer een meter hoogte een leefniveau. Daarboven zitten de legnesten en daarboven is weer een leefniveau.

 • Onder het onderste en bovenste leefniveau zit een mestband voor afvoer van de mest. De onderste twee niveaus hebben een dubbele voergoot, op het bovenste leefniveau zit een enkele voergoot. Er lopen dus vijf voerlijnen door de stal. Per hen is er 17 cm voerbaklengte (vreetbreedte) beschikbaar.

 • Onder de volière zit een opklapbare stalen rooster. De eerste weken zullen deze neergelaten worden, zodat de hennen makkelijk wennen om op het leefniveau te komen. Na drie tot vijf weken worden ze definitief opgeklapt. Op deze foto is ook weer goed de ruime opzet van het systeem te zien: de gangen aan de buitenzijde zijn ook 3 meter breed.

  De secties van de stal zijn van elkaar gescheiden met klapdeuren. De kleinste van de twee deuren is voorzien van een veer zodat deze zelfsluitend is, wat makkelijk werkt bij een controleronde. De grootste van de twee deuren zit vrijwel continu dicht.

 • Een mooi overzicht van het onderste leefniveau. De diagonale stalen stangen zijn van de aandrijving van de opklapbare nestbodems een etage hoger.

  Boven het eerste leefniveau is verlichting aangebracht. Daarmee lokt de Zeeuw de hennen 's avonds naar binnen. ,,We beginnen wat dat betreft in een ideale periode. De hennen komen 14 januari, de maximale leg is dan rond 1 maart en dan valt de duisternis nog vroeg in.'' Door na enige tijd deze rij lampen uit te schakelen terwijl de tl-lampen nog branden, trekken de hennen vanzelf naar het hoogste leefniveau, het 'slaapniveau'.

 • De Bruijckere koos voor een opstelling met dubbele legnesten waarbij de eieren naar voren lopen, een zogenoemd buitenband-nest. ,,Er is geen enkel onderzoek bekend dat een binnen- of buitenband betere technische resultaten of een betere eierkwaliteit geeft'', stelt André. ,,Daarom koos ik voor een buitenband: het beste overzicht en bij eventuele reparaties is alles makkelijk bereikbaar.''

 • In de legnesten ligt een zachte, kunststof mat. Deze remt de eieren sterk af. Op de voorgrond de eierband.

 • De hennen kunnen in de legnesten van 11 uur 's avonds tot 4 uur 's middags. Buiten die uren is de bodem opgeklapt.

 • De hennen hebben volop beschikking over water. Op elk leefniveau zijn nippels met lekbakjes aangebracht.

 • De mestbanden draaien twee keer per week leeg op een afvoerband.

 • Deze afvoerband lost buiten de stal op een tweede transportband. Deze lost op een container. Elke vier weken wordt een volle container geruild voor een lege. De Bruijckere wil de hele mestafvoer overkappen om verwaaien van de mest te voorkomen.

 • Aan de zijgevels is lichtinlaat en luchtinlaat gemaakt. De luchtinlaat gaat via kleppen die een opening met lamellen afdekt. De ventilatie geschiedt op basis van de gemiddelde temperatuur, gemeten met 4 sensors.

 • Doordacht detail: de luchtklep rust op een stalen pin. Breekt het koordje waaraan de klep hangt, dan valt de klep niet op de eronder lopende hennen.

 • Aan de oostkant van de stal zit de wintertuin. De hennen kunnen erin gaan via de kleppen onderin de wand.

 • Doordacht detail: langs de gevels is schrikdraad aangebracht. De hennen kunnen hierdoor niet tegen de wand gaan zitten. Dit moet het aantal grondeieren tot een minimum beperken.

 • De Bruijckere heeft een weger in de stal laten plaatsen zodat hij kan sturen op de gewichtsontwikkeling van zijn hennen. Op 14 januari 2010 komen de eerste hennen, Hy-lines. ,,Dat zijn rustige dieren. We moeten het vak nog leren en denken dat het daarmee het makkelijkst zal gaan.''

 • In de stal zitten vier ventilatoren van 90 cm doorsnede met meetwaaiers eronder. ,,Ventileren in deze stal met uitloop zal lastiger zijn dan bij onze varkens. Je hebt weinig onderdruk door alle open verbindingen met de buitenlucht.''

 • De stal is perfect afgewerkt. Kijk eens hoe netjes de kabels in de goten liggen.

 • Ook een doordacht detail: vier luidsprekerboxen in de stal. ,,Hennen worden rustiger bij wisselende geluiden, dat merkten we bij bezoek aan andere stallen. Waar muziek speelde, kwamen de hennen nauwelijks in beweging. In stille stallen waren de dieren schrikachtiger. Bij ons zullen ze het moeten doen met Sky Radio, want dat vind ik zelf leuk om bij te werken'', grijnst de ondernemer.

 • Op 30 december, ruim een week voor de open dag, loeien de heteluchtkanonnen al in de stal. ,,Er is gebouwd in de herfst, er zit veel vocht in de stal. We stoken nu een week, de stal is vier graden opgewarmd. Ik wil de dieren opvangen in een warme stal en met warme volières. En met de open dag is het ook aangenamer. Dat kost dan maar een tank propaan.''

 • Bij de stal staan twee silo's. De eerste is al gevuld omdat het percentage biologisch in het voer vanaf 1 januari omhoog moet van 90 naar 95 procent. Dat kost zo weer €2 euro extra per 100 kilo. Biologisch voer kost nu rond de €35 per 100 kilo.

 • Naast de twee hoge voersilo's staat de voermenger in een silohut. ,,Kost iets meer, maar zo heb je veel minder stof in de stal'', vindt De Bruijckere.

 • Ook aan de bestrijding van ongedierte is al gedacht. Lokkistjes staan langs de gevels. De Bruijckere heeft de ongediertebestrijding al jaren uitbesteed aan een daarin gespecialiseerd bedrijf.

 • Het rapen en verzamelen van de eieren is geheel geautomatiseerd.

 • Met twee infraroodcamera's worden de eierbanden tijdens het verzamelen van de eieren gemonitord. Let ook op de deur op de achtergrond. Dat is een vluchtdeur. Aan de buitenkant zit geen klink. ,,Ik wil niet dat dit de toegang tot de stal wordt. Iedereen moet zich aan de hygiëneprotocollen houden.''

 • De eierpakker is van Prinzen. De Bruijckere koerste eerst op een tweedehands installatie, maar kocht uiteindelijk een demomodel omdat er geen geschikte tweedehandse modellen werden aangeboden. De eierpakker heeft een maximale capaciteit van 24.000 eieren per uur. ,,Het zal in de praktijk wel bij 18.000 per uur stoppen'', denkt André hardop.

 • De camera's geven een werkelijk haarscherp beeld van wat op de eierbanden gebeurt. Elke 10 seconden verspringt het beeld naar een andere camera.

 • De eierbewaarruimte moet nog worden opgeruimd.

 • Het aggregaat staat in de eierbewaarruimte. De Bruijckere wilde eerst een aggregaat achter de trekker hebben, maar zag daar uiteindelijk van af. ,,In de zomer zit ik 's middags op het land. Voor het aggregaat dan werkt, ben je een uur verder. Dat is te lang.'' Hij kocht uiteindelijk een tweedehands aggregaat voor €4.000. Hij overweegt nog dit aggregaat volledig te scheiden van het bewaarlokaal.

  Op 8 januari is er een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees Govers

  Het ziet er allemaal goed doordacht en mooi uit.
  Proficiat met dit initiatief en heel veel geluk ermee'

  Groeten: Cees en Adrie Govers te Aardenburg

 • no-profile-image

  Cees Govers

  Het ziet er allemaal heel goed uit.
  Wij wensen jullie heel veel geluk met dit grootse initiatief'

  Wellicht tot ziens op de ,,open deurdag,,

  Groeten : Cees en Adrie Govers

 • no-profile-image

  Jos en Ria Teirlinck

  Het ziet er fantastisch en indrukwekkend uit. Heel veel succes met jullie nieuwe uitdaging. Dat moet wel lukken.
  Groetjes Jos en Ria Teirlinck-Uitdewilligen

Of registreer je om te kunnen reageren.