Pluimveehouderij

Foto & video 1081 x bekeken

Houten stal voor eko-hennen

De Duitse varkens- en melkveehouder Herman Nieters (45) in Werlte wilde een derde tak op zijn bedrijf om de financiële risico's te spreiden. Hij bouwde daarom een houten stal voor 15.000 eko-hennen.

Foto

  • De Duitse vleesvarkens- en melkkoeienhouder Herman Nieters (45) in Werlte wilde een derde tak op zijn bedrijf om de financiële risico's te spreiden. Op aanraden van de Nederlandse mengvoerfabrikant ForFarmers besloot hij om een volièrestal voor 15.000 eko-leghennen van het ras Lohmann Brown Lite te bouwen. De dieren hebben zes hectare grasland tot hun beschikking om buiten te scharrelen. De bouw van de stal vergt een investering van €40 per hen. Nieters heeft veel werkzaamheden bij de bouw zelf uitgevoerd.

    Foto's: Jan Sibon, tekst: Derk Klein Kranenberg

  • De volière-inrichting is afkomstig van Jansen Poultry Equipment in Barneveld. Het is een compactsysteem met twee rijen. Agrotechniek in Hoogeveen installeerde de inrichting.

  • De legnesten bevinden zich in het midden van de volière. De leghennen kunnen de aanvliegplateaus gebruiken om bij de legnesten, VDL-voergoten en Impex-drinklijnen te komen. Bij de legnesten zitten drinknippels, zodat de leghennen meteen kunnen drinken na het leggen van een ei. De eieren gaan op contract naar eierhandel Kwetters in Veen.

  • Onderin het volièresysteem zijn lichtslangen gemonteerd. Daar zijn ook voergoten aanwezig.

  • Op het dak van de houten stal liggen zonnepanelen voor het opwekken van stroom. Nieters heeft een pachtcontract afgeloten met een energiemaatschappij. De stroom die hij produceert en niet nodig heeft voor zijn bedrijf, verkoopt hij aan het energiebedrijf.

  • De leghennen kunnen buiten lopen in een overdekte scharrelruimte. Buiten die ruimte hebben zij nog zes hectare grasland tot hun beschikking.

  • In die scharrelruimte zijn houten schotten aanwezig om die in compartimenten te verdelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.