Pluimveehouderij

Foto & video 1032 x bekeken 5 reacties

Bouwblok vol met kuikens

Op de locatie aan de Kerkweg in Schaik (N.-Br.) breidt de familie Wingens de vleeskuikenstak uit met 46.000 dieren naar een totaal van 150.000 kuikens.

Foto

 • Bedrijfsleider Rob Wingens heeft de nieuwe stal met de 46.000 Ross-vleeskuikens al in gebruik. De tweede ronde is bijna klaar. Wingens is tevreden over de resultaten in deze nieuwe stal met warmtewisselaar.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Judith Waninge

 • De stal is 100 meter lang en 20 meter breed. Het bouwblok van deze locatie is met de nieuwe stal bijna volgebouwd. De stal is bekleed met groen damwand en het dak bestaat uit grijze sandwichpanelen.

 • De bodem van de stal en een 1 meter hoge binnenmuur zijn gestort. Op deze muur, met dubbele bewapening, zijn de spanten geplaatst. De binnenmuren zijn van gasbetonblokken waarin de inlaatventielen gemonteerd zijn.

 • De damwandzijwanden zijn op 30 centimeter afstand van de binnenmuur geplaatst. Tussen het dak en de damwandzijwand is een opening van 20 centimeter voor de luchtinlaat. De verse lucht kan hierdoor naar binnen en het zonlicht blijft buiten.

 • Aan de onderkant van de damwandzijwanden is een opening van 30 centimeter. Een bijkomend voordeel is dat ongedierte geen kans heeft om zich te verschuilen in de spouwmuur. De binnenmuur is geïsoleerd met 3 centimeter purschuim en is meteen luchtdicht.

 • In de binnenmuur zijn twee rijen inlaatventielen geplaatst. Eerst gaan de bovenste ventielen die om de 4,80 meter geplaatst zijn open en daarna de onderste ventielen die om de meter zijn geplaatst.

 • In de stal met vrije overspanning van 20 meter maakt de pluimveehouder gebruik van 12 lengteventilatoren en zes nokventilatoren.

 • De 12 lengteventilatoren, met een capaciteit van 35.000 kuub per uur per ventilator, zijn aan de achterzijde van de stal geplaatst. Aan de binnenkant zijn rolluiken gemonteerd die ook in de huizenbouw worden gebruikt. De luiken gaan automatisch open en dicht.

 • De nokventilatoren zijn ‘drip and light tray’-ventilatoren. Ze hebben als voordeel dat het licht niet als een bundel naar binnen schijnt en voorkomen ook dat regen natte plekken veroorzaakt in de stal.

 • De eerste drie weken na het opzetten van de kuikens zorgt een warmtewisselaar voor verse lucht in de stal. In de vloer zijn vloerverwarmingsbuizen gelegd. Wingens heeft ze nog niet gebruikt.

 • In het midden van de stal hangt de luchtinlaat van de warmtewisselaar, in de vorm van een T-stuk. Daar stroomt de verse opgewarmde lucht de stal in. De twee circulatieventilatoren zorgen dat de verse lucht zich ook verplaatst naar de voor- en achterkant van de stal.

 • Aan de zijkant van de stal is een ventilator geplaatst die de warme stallucht door de warmtewisselaar haalt. Hierdoor warmt de binnenkomende lucht op. Een heater warmt de stal op voor en tijdens de eerste dagen van de opzet van de kuikens.

 • Het klimaat in de stal is computergestuurd. Elke dag controleert de bedrijfsleider de voerconversie, het waterverbruik en de temperatuur in de stal. Hij schrijft de gegevens ook op een papieren controlekaart, die dient als een extra controlemiddel.

 • De aanschafkosten van de warmtewisselaar zijn €0,75 per kuikenplaats. Door het gebruik van de warmtewisselaar zijn de stookkosten de eerste drie weken van de opzet met de helft verlaagd. De terugverdientijd is 5 tot 6 jaar, afhankelijk van de gasprijs.

 • De warmtewisselaar is een unit van 9 meter lang. Hij werkt met lamellen, waardoor de verse en de warme stallucht niet met elkaar in contact komen. Elke ronde spuit Wingens de lamellen schoon zodat de werking optimaal is.

 • Bijzonder in de stal is dat de voer- en waterlijnen aan de sandwich dakpanelen hangen. Elke 2 à 3 meter hangen aan een nylon touw de voer- en waterlijnen. De sandwich panelen zijn van extra zware kwaliteit met een dikke coating. Ze hebben een dikte van 0,65 millimeter. Door deze zwaardere kwaliteit van de panelen zijn er maar zeven gordingen in de stal nodig.

 • Om de dieren optimaal te kunnen voeren heeft Wingens vijf voerlijnen die van twee kanten tegelijk gevuld worden. Twee voerlijnen lopen van achteren naar voren en drie lijnen lopen van voor naar achteren in de stal.

 • De lampen in de stal zijn groene hoogfrequentie tl-lampen. Zo bespaart de pluimveehouder op de energiekosten.

 • De familie Wingens houdt voor belangstellenden een open dag op vrijdag 24 april van 14.00 tot 19.00 uur aan de Kerkweg 1 in Schaijk (N.-Br.).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D

  Laat dit stoppen! Megastallen nee!
  Denk eens niet aan de economische redenen om een dergelijke stal op te zetten, maar sta eens stil bij dierenwelzijn. Mensen die deze foto's zien, zullen doorhebben hoe vleeskuikens leven (is het een dierwaardig leven te noemen?) en stoppen met het eten van dit vlees.
  Denk ook aan de dieren!

 • no-profile-image

  KFC

  Altijd maar weer reacties van vegetariërs die de plank helemaal mis slaan en geen flauw benul ervan hebben wat er met de economie zou gebeuren als plots iedereen alleen nog maar plantjes zou gaan eten. Dan komt er pas CRISIS! Dus niet zo zeuren, de kippen hebben het nog nooit zo goed gehad als i deze nieuwe mooie stallen. En ja, ik hou van een lekker kippetje, steakje of varkens kotteletje en daar kan gee planteneter me vanaf brengen.

 • no-profile-image

  doortje

  Als ik het zo zie is de stal zo goedkoop mogelijk gebouwd en toch is er goed gekeken naar energiebesparing.
  Graag zou ik weten wat hij kost per plaats.

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  Wat ik niet goed begrijp is waarom 2 voederlijnen van achter naar voor lopen en 3 van voor naar achter. Dan moet je aan beide kanten van de stal silo's en vijzels plaatsen. Als je een betere voerverdeling wenst gebruik je toch gewoon voederpannen met een kleine voerinhoud en plaats je de volledige voertoevoer (silo's en vijzel) in het midden van de stal en laat je alle voederlijnen vanuit het midden naar het begin en einde lopen. Als je bovendien een controlepan hebt die veel aan en afslaat bekom je een perfecte voerverdeling. 'k heb de indruk dat men nu een ander systeem toepast om de fouten aan het systeem te verdoeselen.

 • no-profile-image

  Astrid

  Schandalig dit soort bedrijven. Neem een voorbeeld aan de familie van den Brandhof in Ederveen, die wel oog heeft voor het welzijn van dieren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.