Pluimveehouderij

Foto & video 2746 x bekeken

Hout kloven voor vleeskuikens

Tonnis Jager in Noordbroek (Gr.) wil zijn woonhuis en vleeskuikenstal zo economisch mogelijk warm stoken. Deze keer kocht hij houten balken via een veiling op internet.

Foto

 • Zeven vrachtwagens met houten balken kocht Tonnis Jager in Noordbroek (Gr.) op een veiling op Internet.
  De larixhouten balken zijn gebruikt als beschoeiingen in sloten. Het hout moet in kleine stukken voordat de pluimveehouder het hout in de biomassakachel kan stoken.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Judith Waninge

 • Het hout zaagt en klooft Jager met een speciale machine in stukken van 50 centimeter lang.

  De machine, een Brother RCA 380, heeft Jager gehuurd van Landbouwbedrijf Westerdijk in Westeremden. De machine kan bomen van een maximale diameter van 38 centimeter zagen en kloven. De helft van de balken, die nog goed zijn, verkoopt Jager via internet.

 • Met een heftruck legt Jager de balken op de machine. Via een lopende band gaat het hout richting de motorzaag die handmatig wordt bediend. Daarna duwt de machine het hout met een hydraulische cilinder door de kloofmachine.

 • De kloofbijl splitst het hout in tweeën. De machine is ook leverbaar met twee of vier messen.

  Als het hout gekloofd is, valt het op een afvoerband.

 • De houten balken zijn niet zandvrij. Daardoor is het noodzakelijk om na elke vier kuubskisten hout de ketting van de motorzaag te vervangen. Geen eenvoudige klus.

 • Het gekloofde hout gaat via een afvoerband naar kuubskisten. Ongeveer 1,5 kuub hout gaat in deze aardappelkisten. Omdat Jager genoeg voorraad heeft, biedt hij het hout op internet te koop aan.

 • Het hout kloven is voor de pluimveehouder en akkerbouwer een leuke klus in de winter.

 • Het hout moet eerst drogen om voldoende rendement bij verstoken in de kachel op te leveren. De vleeskuikenstal verwarmt Jager op dit moment met kersenpitten en het woonhuis en kledingverhuurbedrijf met houtblokken.

  Bekijk ook de fotoreportage waarin Jager oreganpellets stookt.

Of registreer je om te kunnen reageren.