Pluimveehouderij

Foto & video 1985 x bekeken laatste update:12 okt 2012

Kuikenstal met centrale verwarming

Leon Kerremans (47) in Dronten (Fl.) heeft een nieuwe stal voor 40.000 vleeskuikens gebouwd naast een bestaande stal uit 1998 voor eenzelfde aantal dieren.

Foto

 • Leon Kerremans (47) in Dronten (Fl.) heeft een nieuwe stal voor 40.000 vleeskuikens gebouwd naast een bestaande stal uit 1998 voor eenzelfde aantal dieren. Daaraan ging een lange procedure vooraf. De provincie Flevoland vond dat intensieve veehouders maximaal 2.500 vierkante meter aan staloppervlak per bouwblok mochten hebben. Daardoor hield Kerremans te weinig ruimte over om de nieuwe stal te bouwen. Na intensief overleg met adviesbureau Van Westreenen, LTO Noord en een aantal pluimveehouders besloot de provincie om de bouw toe te staan. Daardoor kan Kerremans voortaan 80.000 vleeskuikens houden in twee stallen.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Derk Klein Kranenberg

 • Kerremans voert zijn vleeskuikens tarwe bij van zijn eigen akkerbouwbedrijf met een perceel van 48 hectare. Daarnaast koopt hij tarwe bij van zijn buurman. Zodoende heeft hij 500 ton tarwe tot zijn beschikking. Die slaat hij op in twee silo’s met een opslagcapaciteit van ieder 250 ton. Tarwe maakt 25 procent van het totale voerpakket uit. De overige 75 procent bestaat uit mengvoer. Geïnteresseerden kunnen de nieuwe vleeskuikenstal vandaag bekijken tijdens een open dag.

 • Tussen de twee vleeskuikenstallen staan drie voersilo’s. Daarin kan Kerremans drie soorten voer (start-, groei- en afmestvoer) opslaan. Het voer koopt hij bij mengvoerfabrikant De Hoop in Zelhem.

 • Met de voerkast en de computer kan Kerremans regelen welk soort voer zijn vleeskuikens krijgen. Dat voer krijgen zij in voerpannen.

 • De vleeskuikens van Kerremans krijgen water uit een eigen bron. Een waterpomp van Remon Waterbehandeling pompt het water op. Het bronwater bevat erg veel ijzer. Een omgekeerde osmose haalt het ijzer uit het water. Dat proces zorgt ook voor het ontharden van het water. Daardoor ontstaat een tekort aan kalk voor de vleeskuikens. Zodoende moet Kerremans weer kalk toevoegen aan het water.

 • Aan de drinkwaterleidingen zijn medicijnmixers gemonteerd. Zodoende kan Kerremans zijn vleeskuikens via het drinkwater van medicamenten voorzien.

 • Kerremans heeft niet gekozen voor vloerverwarming, maar voor een centraal verwarmingssysteem in zijn nieuwe en oude stal. Hij heeft wel nagedacht over het installeren van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, maar dat werd te duur. Vier cv-ketels van ieder 100 kilowatt zorgen voor het verwarmen van de twee vleeskuikenstallen.

 • Via witte verwarmingsbuizen bovenin de stal gaat de warmte van de cv-ketels naar de Wesselmann-heaters.

 • De Wesselmann-heaters verspreiden de warmte over de stalruimte. Deze hangen anderhalve meter boven de vleeskuikens en stoten geen CO2 uit. Zodoende hoeft Kerremans dat gas ook niet af te voeren.

 • Verse lucht kan via de inlaatventielen aan de zijkant de stal binnenkomen.

 • Grote ventilatoren aan de achterkant van de stal zuigen lucht uit de stal. Een luchtwasser is niet nodig voor het verkrijgen van een Groen Label.

 • De F38-klimaatcomputer van Fancom zorgt voor de juiste luchtstromen in de vleeskuikenstal.

 • In de nieuwe vleeskuikenstal zijn hoogfrequente, energiezuinige PL-lampen gemonteerd aan het plafond.

Of registreer je om te kunnen reageren.