Pluimveehouderij

Foto & video 2601 x bekeken 1 reactie

Stoken met een geurtje

Sinds anderhalf jaar houdt akkerbouwer en pluimveehouder Tonnis Jager met een pelletkachel de vleeskuikens in de winter warm. Met 15 ton oreganopellets kan hij de stal bijna een ronde verwarmen.

Foto

 • Tonnis Jager uit Noordbroek heeft naast 140 ha akkerbouw met een veenkoloniaal bouwplan een vleeskuikenstal met 48.000 kuikens. Hij heeft 1,5 jaar geleden een pelletkachel van het merk D’Allessandro aangeschaft om zo veel mogelijk op energiekosten te besparen zoekt hij naar zo goedkoop mogelijke brandstoffen.

  Foto’s Koos van de Spek, tekst: Wim Wisman en Judith Waninge

 • Medewerker Peter Entjes helpt Tonnis Jager met het lossen van oreganopellets. Momenteel stookt Jager de biomassakachel met oreganopellets. Deze zijn afkomstig van een grasdrogerij en overgebleven na een (mislukte) voerproef bij koeien en schapen. De oreganopellet bevat te veel ruw as in en te weinig eiwit en bleek ongeschikt als veevoer. Daarnaast heeft de pellet een pizzageur en de dieren lieten de pellets links liggen. Hierdoor kon Jager de pellets geschikt ophalen. Werknemer Peter Entjes helpt hem met het lossen van de oreganopellets.

 • Kort geleden kreeg Jager zijn laatste vracht van 15 ton oreganopellets. De oreganopellets blijken goed geschikt als brandstof voor de biomassakachel. Het drogestofgehalte is 95 procent. De oreganopellets branden iets sneller op dan houtpellets. De 15 ton is bij koud weer net niet voldoende voor een ronde. De pluimveehouder stookt dan houtpellets of kersenpitten bij

 • Via een bunker worden de pellets automatisch in de kachel gedoseerd. Jager stookt alleen 's winters met de pelletkachel. In de zomer als het gasverbruik rond de 500 kuub ligt, is het niet interessant om de biomassakachel aan te maken. Jager stookt dan een paar rondes op aardgas. Op deze manier probeert hij de verwarmingskosten zo laag mogelijk te houden.

 • Jagers favoriete brandstof voor de kachel zijn kersenpitten, vanwege de prijs-rendementverhouding. De kersenpitten krijgt hij gedroogd aangeleverd van een conservenfabriek. Helaas zijn de pitten maar beperkt leverbaar. Als ze niet voorhanden zijn, stookt hij houtpellets. Vanwege de kosten probeert Jager het aandeel houtpellets zo klein mogelijk te houden. Hij blijft steeds zoeken naar een goedkoper alternatief.

Wim Wisman

Eén reactie

 • no-profile-image

  kristof adams

  Geachte,
  ik denk dat ik een goedkoper alternatief weet dan houtpellets , en dat zijn stropellets, stro is er toch genoeg op de wereld!!!

  MVG Kristof

Of registreer je om te kunnen reageren.