Pluimveehouderij

Foto & video 1165 x bekeken

Beton storten in nieuwe opfokstal

De bouw van de nieuwe opfokstal voor 18.000 opfokdieren gaat snel verder. Nadat het dak is gelegd en de bewapening klaargemaakt, is het tijd voor het storten van beton.

Foto

 • Terwijl de dakdekkers de windveren aan de opfokstal van Smeitink-Hoftijzer in Hengelo (Gld.) monteren, staat de betonpompwagen klaar om binnen en buiten de stal het beton naar de vloeren te pompen.

  Foto's: Joris Telder, tekst: Judith Waninge

 • De windveren zijn van gezet staal met een kunststof coating, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

 • In de hele stal wordt met duurzaam materiaal gewerkt. De voorgevel is van damwand en de dakgoten zijn van aluminium.

 • Met een betonpompwagen en buizen die als verlengstukken dienen, is het storten in een mum van tijd klaar. Voor de 216 kuub beton die in de vloer van de stal gaat, rijden de betonwagens af en aan.

 • Na het storten is de vloer gevlinderd, zodat deze goed glad is. Glad genoeg om het schoonmaken van de stal tussen de ronden door snel uit te voeren.

 • In het midden van de stal ligt een rioolbuis met een aantal afvoerputten. Via deze buis kan het vieze water tijdens schoonmaken en doorspoelen van de waterleiding weglopen naar een spoelwaterput van 20 kuub.

 • Tussen de bestaande en de nieuwe stal komt een betonnen vloer van 15 centimeter dikte. Het is zeker niet goedkoper dan bestraten, maar wel eenvoudiger schoon te maken. Bovendien is van onkruidgroei geen sprake.

 • De plaats waar de gecombineerde luchtwasser komt te staan is 18 meter lang en 6 meter breed. Hier komt - in een afgesloten ruimte - ook de opslagtank van het zwavelzuur te staan en de bijbehorende regelapparatuur.

 • Met lange slangen pompt de betonpompwagen het beton naar de ruimte waar de luchtwasser komt te staan. De prefabmuren zijn met plastic bedekt om betonspetters te voorkomen.

 • Aan de rechterkant komt de drukkamer. In de muur rechts komen zeven ventilatoren die de vieze stallucht naar de luchtwasser verplaatsen. In het lage gedeelte in het midden komen twee vloeistofdichte bakken met elk een pakket van 20 centimeter dikte en 3 meter hoog. Het eerste pakket wast de lucht met zuur om de ammoniak te reduceren en het tweede pakket wast met water de stofrestanten en de geur uit de lucht.

 • Het storten van de vloeren is een nauwkeurig werkje.

 • Links is de ruimte waar de lucht vanuit de luchtwasser naar boven toe naar buiten verdwijnt. De betonspetters worden meteen van de prefabmuren gepoetst. Over de betonvloer komt nog een zuurbestendige polyester laag om het beton te beschermen tegen het zwavelzuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.