Foto: ANP PluimveeOpinie

‘Verontwaardiging en gekrenkte trots om fipronil’

Verontwaardigd én met gekrenkte trots delen pluimveehouders eieren uit in Den Haag.

De publieksvriendelijke actie heeft het motto Elke dag een ei, op uw gezondheid. Binnen vergadert de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken over fipronil.

De feiten zijn bekend. Bloedluisbestrijder ChickFriend mengde fipronil in een bloedluismiddel. De voedselautoriteit kreeg in november 2016 een tip, mogelijk meerdere, maar ondernam geen actie. Inmiddels liggen 180 bedrijven nagenoeg stil. De schade wordt op ten minste € 150 miljoen geschat.

Eigen verantwoordelijkheid

Bewindslieden Martijn van Dam (landbouw) en Edith Schippers (volksgezondheid) delen de kritiek op de voedselautoriteit NVWA vooralsnog niet, en wijzen pluimveehouders ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Zij zien misschien nog wel iets in borgstelling, uitstel betalingen en werktijdverkorting, maar op veel meer compassie zijn zij niet te betrappen. De sector wil verdergaande financiële ondersteuning, zoals een calamiteitenfonds.

Sympathie als drukmiddel

Onderlinge solidariteit is er zeker, maar niet in euro’s. De ondernemers wacht ook nog een rekening van de vogelgriep-epidemie eerder dit jaar. Rabobank dringt vooral aan op duidelijkheid, én gelijke aanpak binnen de EU.

Terug naar het Binnenhof: op veel meer dan sympathie als drukmiddel kan de pluimveesector niet aandringen. Juridisch ligt de claim bijzonder lastig. Dat maakt de affaire ook zo frustrerend.

Beheer
WP Admin