Boerenblog

2801 x bekeken 4 reacties

'Geen gesjoemel met informatie over dierenwelzijn Oekraïne'

Als u deze blog leest, bent u al naar de stembus geweest. Om tegen het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Toch? Ik ben voor vrije handel, maar tegen oneerlijke handel.

Vorige maand bezocht minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) met een handelsdelegatie Oekraïne. Ook onze Gezondheidsdienst voor Dieren was daarbij.

Verbaasd was ik, toen ik las dat de GD de dierenwelzijnsstandaarden van MHP, het grootste vleeskuikenbedrijf in de Oekraïne, had doorgelicht en tot de conclusie was gekomen dat de standaarden bij MHP niet onderdoen voor de standaarden die gelden in de Europese Unie. De vraag die spontaan in mij opkwam was: kan GD dit überhaupt behoordelen? Nog afgezien van de factor tijd. Immers, borging van dierenwelzijn is een continuproces.

GD begeleidt MHP bij dierenwelzijnsstandaarden

Toch maar even gebeld naar de journalist die dit bericht had geplaatst. Hij gaf aan dat hij de informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken had ontvangen. Mijn mond viel letterlijk open van verbazing. „Hebt u hoor en wederhoor toegepast?" Journalist: „Of ik bij de GD geïnformeerd heb? Nee!" Ik wel, gaf ik aan. Navraag bij GD leerde dat de dienst de dierenwelzijnsstandaarden bij MHP helemaal niet heeft getoetst. Maar dat GD het bedrijf veterinair gaat begeleiden. Dat is wel even wat anders. Zowel de EU-maatstaven voor dierenwelzijn als voor de volksgezondheid zijn in Oekraïne nog lang niet behaald.

Kiezer op het verkeerde been gezet

Ik heb er echt moeite mee dat onjuiste informatie naar buiten wordt gebracht, informatie waarop beleid en keuzes worden gemaakt. Maar ook waardoor de kiezer (bewust?) op het verkeerde been wordt gezet. Dit valt voor mij onder 'Gesjoemel met etenswaar'.

Laatste reacties

 • fietskip

  Het gaat de politiek er volgens mij om om de voedselvoorziening zo goedkoop mogelijk te voorzien. Waar dat het voedsel vandaan komt maakt hen niet uit als het maar goedkoop is. Dat de productiekosten in Europa lees Nederland uit de hand beginnen te lopen met allemaal extra strenge eisen hebben ze echt wel in de gaten. Dan is de enigste mogelijkheid goedkoop uit het buitenland, of dat nu aan dezelfde eisen voldoet of niet.

 • Bennie Stevelink

  Ook met dit artikel wordt de kiezer op het verkeerde been gezet. Het referendum ging namelijk niet over het handelsgedeelte maar over het politieke deel. De EU is bevoegd om geheel autonoom te beslissen over handelsverdragen. Dus zonder dat de lidstaten daar afzonderlijk over moeten oordelen.

  Het referendum ging over het politieke deel waarin zaken worden geregeld als corruptiebestrijding, versterking van democratie en rechtszekerheid.

 • alco1

  @fietskip geeft het al een beetje aan waardoor het "wringt".
  De extra eisen die Nederland voor zichzelf heeft opgesteld wreekt zich.
  Wij laten ons hier maar betuttelen door allerlei onzinnige eisen te aanvaarden.
  Voorbeeld: Milieu technisch, medicijn gebruik en qua productie scoren de batterijen het beste.
  Het voldoet dus aan de EU eisen, maar niet in ons konkelende eigen landje.

 • Hugobens

  Beste Bennie,
  Ben je voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? Op die vraag konden de Nederlandse kiezers een antwoord geven in het referendum.
  In het associatieverdrag met Oekraïne zijn onder meer vastgelegd de handelsbetrekkingen met Oekraïne. Dat de kiezer hier geen invloed in heeft, wil niet zeggen dat de kiezer zich hierover niet mag/kon uitspreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.