Minister Ploumen tijdens het bezoek aan Oekraïne.<br /><em>Foto: ANP </em> PluimveeOpinie

‘Geen gesjoemel met informatie over dierenwelzijn Oekraïne’

Als u deze blog leest, bent u al naar de stembus geweest. Om tegen het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Toch? Ik ben voor vrije handel, maar tegen oneerlijke handel.

Vorige maand bezocht minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) met een handelsdelegatie Oekraïne. Ook onze Gezondheidsdienst voor Dieren was daarbij.

Verbaasd was ik, toen ik las dat de GD de dierenwelzijnsstandaarden van MHP, het grootste vleeskuikenbedrijf in de Oekraïne, had doorgelicht en tot de conclusie was gekomen dat de standaarden bij MHP niet onderdoen voor de standaarden die gelden in de Europese Unie. De vraag die spontaan in mij opkwam was: kan GD dit überhaupt behoordelen? Nog afgezien van de factor tijd. Immers, borging van dierenwelzijn is een continuproces.

GD begeleidt MHP bij dierenwelzijnsstandaarden

Toch maar even gebeld naar de journalist die dit bericht had geplaatst. Hij gaf aan dat hij de informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken had ontvangen. Mijn mond viel letterlijk open van verbazing. „Hebt u hoor en wederhoor toegepast?” Journalist: „Of ik bij de GD geïnformeerd heb? Nee!” Ik wel, gaf ik aan. Navraag bij GD leerde dat de dienst de dierenwelzijnsstandaarden bij MHP helemaal niet heeft getoetst. Maar dat GD het bedrijf veterinair gaat begeleiden. Dat is wel even wat anders. Zowel de EU-maatstaven voor dierenwelzijn als voor de volksgezondheid zijn in Oekraïne nog lang niet behaald.

Kiezer op het verkeerde been gezet

Ik heb er echt moeite mee dat onjuiste informatie naar buiten wordt gebracht, informatie waarop beleid en keuzes worden gemaakt. Maar ook waardoor de kiezer (bewust?) op het verkeerde been wordt gezet. Dit valt voor mij onder ‘Gesjoemel met etenswaar’.

Beheer
WP Admin