Boerenblog

10747 x bekeken 19 reacties

Onbeperkt houdbare kip uit Oekraïne

Waarom wil een Oekraïens megapluimveebedrijf in Nederland een vestiging hebben? Wat vinden de Partij voor de Dieren en haar schaduw Wakker Dier daarvan? En wat doet de vaderlandse pluimveehouderij?

Het Oekraïense megapluimvee bedrijf MHP, bekend van de Europese subsidies, investeert in een pluimveeverwerkingsbedrijf in Veenendaal. Het bedrijf werkt nauw samen met Jan Zandbergen Quality in Meat, Veenendaal. Natuurlijk geadviseerd en gefinancierd door Rembrandt, een dochter van de Rabobank. Zandbergen is een uitsnijder en doorverkoper van vlees. Ze doen nogal een beetje in die business.

De afstand tussen Oekraïne en Veenendaal is voor verswaren een probleem. Als ze in de kippenslachterij van MHP in Oekraïne een beetje opschieten, kan de vrachtwagen maandagmiddag wegrijden richting Veenendaal en daar woensdagavond aankomen. Wordt het donderdag of vrijdag, dan kunnen de kipfilets volgens mij onmogelijk voor het weekend in de West-Europese schappen liggen. Dan kunnen ze in Oekraïense kennelijk iets wat wij niet kunnen: kippenvlees onbeperkt vers houden. Ze willen ons vast niet uitleggen hoe ze het doen.

'Hubbard-ras blinkt uit in onvoorspelbare kwaliteit'

Iets voor Albert Heijn misschien? De Hollandse kip is vervangen door een nieuw ras, sterker, vitaler en langzamer groeiend. Dat zegt mevrouw Albert Herzberger-Heijn (AHH). Maar klopt dat wel?

Het Hubbard ras dat wordt gebruikt blinkt uit in onvoorspelbare kwaliteit. Dat lees ik in de Newsletter van het GvP, het Gezondheidscentrum voor Pluimvee. Kees van Oers, directeur bij Plukon Agribusiness, trots als een pauw met twee staarten, riep vorig jaar al dat hij uitstekend op schema ligt met de langzame Hubbard (Pluimveehouderij 6, 2015). De werkelijkheid is iets weerbarstiger.

'Iedereen hijst Albert Heijn op het schild'

Toch lijkt iedereen die kip verkoopt blij met Albert Heijn. Van poelier tot Belgische supermarkt, iedereen hijst Albert Heijn op het schild. Wat de detailhandel jaren tevergeefs heeft geprobeerd, is de AH gelukt. De prijs van kip is omhoog en niemand, geen poelier en geen supermarkt, denkt eraan de prijs van regulier kippenvlees te verlagen.

Hoe duurder Jumbo en Albert Heijn in de markt gaan met hun kipfilet, hoe duurder de reguliere kip wordt. Op de korte termijn is dat prima, maar uiteindelijk gaan deze hoge prijzen ons opbreken. Onze concurrentiepositie zal verslechteren en de gesubsidieerde importen uit Oekraïne gaan hun weg vinden. Dure kipconcepten in de supermarkten en onbeperkt houdbare reguliere kip uit Oekraïne. Zover laten we het komen, vrienden.

'Wakker Dier hoeft nu even niets te doen'

U hoort Wakker Dier nauwelijks meer over de plofkip. Ze zijn niet van inzicht veranderd en ook hebben ze geen geldgebrek. Zeker niet nu ze weer een half miljoen van de Postcodeloterij hebben gebeurd. Wakker Dier hoeft nu even niets te doen, omdat alles al een beetje voor hun de goeie kant op gaat. Hoe minder kip in Nederland hoe beter.

Zie het als een eendenkooi. Aan het eind van de kooi is een fuik, daar wordt iedere eend vegetariër. Met de plofkipcampagne heeft Wakker Dier een grote beweging richting de fuik in gang gezet en wat blijkt? De domme eenden van Plukon zwemmen vanzelf de goede kant op. WD hoeft niets meer te doen. Af en toe een beetje zeuren als een kooikerhondje over kiloknallers is al genoeg.

De Partij van de Dieren zal ook zeker adviseren vóór het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen.

Dit is een aangepaste versie van het opiniestuk dat verscheen op dinsdag 9 januari.

Laatste reacties

 • H.M. Hubers

  Wat moet er gebeuren Bert?

 • .gast

  Bert, doe je ook mee aan stemmingmakerij zonder feitelijke bewijzen te overleggen. Met name het knoeien / omkatten van vlees is toch wel een zware beschuldiging. Misschien werken ze in Oekraine wel op de Zaterdag en rijden ze met twee chauffeurs dag en nacht door om producten in Nederlandse winkels te krijgen. Eens kijken hoe lang de retail het volhoud met de nieuwe Hollandse kip.

 • A1967

  Dat lang houdbare klopt ook niet. Bij AH mag ieder produkt vier jaren ingevroren zijn geweest om het nog vers te noemen.

 • landboer

  Vier jaar ingevroren noemt men vers?

 • kip

  Moeten ze direct een stokje voor steken wij hebben hier vlees te veel en dan gaan ze importeren ??, belachelijk
  Wist niet dat dit gebeurde wij moeten hier aan allerlei eisen voldoen en dan halen ze kip ui Oekraïne hier heen waar ze nergens aan hoeven te voldoen

 • kip

  Moeten ze direct een stokje voor steken wij hebben hier vlees te veel en dan gaan ze importeren ??, belachelijk

 • flyinghollander

  @Brattik / Geert jan camps verkopen jullie aan MHP?

 • fietskip

  Wat kruiden toevoegen en het is in eens Nederlands vlees. Je kunt het zo verkopen en als het niet goed is geef je de Nederlandse sector de schuld. Opgelost voor onze supers.

 • Probe

  Tsja, Bert geeft rake tikken. Niet altijd leuk, zeker niet als er namen bij genoemd worden. Maar ik begrijp heel goed zijn strekking van het verhaal. Net alsof het langzamer groeiende stuk zoveel diervriendelijker is, terwijl de praktijk vaak het tegendeel bewijst.
  Daarnaast de oneerlijke concurrentie uit verre landen. Dus sector moet blij zijn met een kerel als Bert en Bert moet misschien ietsje pietsje minder op de man spelen.
  Maar als columnist schijn je net iets meer te mogen, dus het is hem vergeven.

 • Zuperboer

  Als ik goed tussen de regels door lees Bert, is Europa er dan langzamerhand voor een kleine groep regenten (ong. 1 miljoen mensen) en wordt het belang van het werkvolk c.q. de ambachtssector uitverkocht? Ik zou Jan H. en Annie S. hierover ook wel eens willen horen. Dit hele kipverhaal is toch een hele foute zaak? Primaire sector (ook in de zuivel) wordt verraden aan de CO2-lobby en dubieuze produkten worden met staatssteun ingevoerd. Ik neem aan dat Boerderij dit verder op zich gaat nemen als landbouwjournalistieke topper uit een land met vrije pers. De bal ligt nu in de vijfmeter dus de heren van de redaktie kunnen aan het werk.

 • WGeverink

  De consument mag kiezen uit een "politiek correct" reststroom kuiken uit Nederland of een "duurzaam" meergranen kuiken uit Oekraine...

 • Marco22

  Dat laatste is niet waar Bert. Pvdd is voor referendum en tegen het verdrag. En voor de rest heb je gelijk opbrengst-prijs volgt de kostprijs. En de extra wordt de nieuwe standaard. Wat resulteert in standaard prijs maar wel met de extra kosten.

 • Zuperboer

  Wat mocht je niet zeggen? Ik mis een stukje bij Rabobank - - met een stukje tekst er tussen over .... en ... Wie t weet mag t zeggen ... Is dit een stukje Hollandsch Censuur ten teken van de nieuwe tijd waarin we ons bevinden.

 • Hr19

  Bert heeft helemaal gelijk, dit lijkt nergens op.

 • jp.bierema

  Onder "druk van" is Boerderij degene die het er vanaf gehaald heeft en het zal me niet verbazen dat men Bert "vriendelijk doch dringend" heeft verzocht de tekst aan te passen.
  Voor mij is dat censuur.
  En wij altijd maar zeggen dat dat op het Kremlin alleen gebeurd.

 • .gast

  Een stukje schrijven, en soms provocerent prima Bert. Is goed voor discussies. Ik miste je stukje echter 2 dagen, en ja dat is dus cencuur. Dit zul je op bijvoorbeeld www.rt.com niet hebben, niets wordt verwijdert. @Flyinghollander, volgens mij is dat een van de strategien om Nederlandse producten te exporteren. NL is one stop shopping, van broedmachine tot slachterij.

 • Zuperboer

  Dus CENSUUR? Omwille van wie? Rabobank, Oekraine, Poetin. Een blog bevat toch een persoonlijke mening c.q. visie? Is daarvoor nog plaats in Boerderij? Ik betaal bijkant 500 Euro abbonementsgeld en wil daarvoor wel graag weten hoe en wat er speelt in ons kikkerland. Graag een verklaring van Reed hierover aan de abonnees.

 • .gast

  Censuur is niet correct, zeker niet in een onafhankelijk vakblad van 100 jaar oud. En zeker in een land als Nederland moet Bert hierover ook zijn mening hebben en die uit kunnen dragen. Landbouw is zeer belangrijk voor dit land, primaire landbouw, perifirie en ook export van technologie, alles prima. Feed the world, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat de regering met belastinggeld uiteindelijk onze eigen industrie gaat beconcureren. De EU heeft een overschot aan voedsel / vlees, ik denk dat ze die kip beter in Syrie verdeeld kan worden of in Afrika waar nu extreme droogte heerst.

 • Broederijbrok

  Censuur?
  Nee hoor, gewoon wie betaalt (adverteert) bepaald.
  Dat geld dus ook voor Pluimveehouderij, zie de grote (achter) pagina, advertenties.
  Dan kom je vanzelf in de “kern” van de waarheid!
  Kijken hoe lang dit blijft staan? [13-2-16 14.20 uur]

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.