Koloniekippenhouders lossen fosfaatprobleem op - Foto: Koos Groenewold PluimveeOpinie

‘Koloniekippenhouders lossen fosfaatprobleem op’

Wij, de koloniekippenhouders, kunnen de problemen van jullie, de melkveehouders, oplossen.

Wij produceren de groenste eieren ter wereld met onze 300.000 stuks hotelkippen te Oirlo. Ik dacht: wat zal ik schrijven? Over het feit dat we altijd opgejaagd worden door efficiëntie? Over de schoonste eieren? Over de minste uitstoot van ammoniak en CO2? Over de minste ziektes in onze koppels? Over de minste mest? Of toch over de minste uitval of over de minste stof? In ons koloniehuisvestingssysteem hebben we gewoon de minste problemen en daar mogen we best trots op zijn!

We beuren het minste voor de eieren

We huisvesten onze dieren in een hotel, met mooie kamers van 60 kippen tegenover 120 in buitenland. De ober brengt iedere dag vers eten zonder mest op het bord. Per kamer heerst een perfect klimaat en de poetshulp komt elke week de mestband schoonmaken zodat we geen bacterie of ammoniakdruk hebben. Maar ja, we kunnen ondanks alle voordelen niet de grootste waardering wegdragen van de politiek en maatschappij.

En ik ben nog één ding vergeten, we beuren ook het minste voor de eieren. Maar goed, ik zal verder niet klagen, ik heb een boterham, een lieve vrouw en kinderen.

Ik zag laatst staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam op tv over de fosfaatproblemen in de melkveesector door de uitbreiding met 200.000 koeien. Die dromers toch; hadden ze alles goed in de hand, een super imago en dan wordt het melkquota in Europa afgeschaft! Heeft LTO niet goed opgelet, of de ondernemers zelf niet? Nu staan ook zij in de ‘shit’. Veel hebben ze dus niet geleerd van varkens- en pluimveesector.

5 miljoen koloniekippen voor 200.000 koeien

Maar het spreekwoordelijke kalf is nog niet verdronken. Ik nodig LTO en de vakgroepen uit met mij te komen praten en dan lossen wij, de koloniekippenhouders, jullie problemen op. Wij kunnen wel een goede exit-strategie gebruiken en bieden 5 miljoen koloniekippen aan voor 200.000 koeien. Met een goede vergoeding voor onze fosfaatrechten, kunnen jullie zonder problemen het huidige overschot aan koeien in de benen houden. Tja, je zult denken: dat durft hij zomaar even te zeggen. Het is gewoon omdat ik het zo voel en dat is de wijsheid die we allen meer moeten gebruiken. Groeten en graag tot horens; de uitnodiging staat.

Beheer
WP Admin