Aantrekkelijk blijven voor afnemers broedeieren - Foto: Henk Riswick PluimveeOpinie

‘Aantrekkelijk blijven voor afnemers broedeieren’

De vermeerderingssector staat onder druk. Het komt in deze tijden aan op ondernemerschap.

De vermeerderingssector staat onder druk. Veel vleeskuikenhouders zijn overgestapt op langzamer groeiende rassen. Zij zetten minder kuikens op en werken met langere rondes. Daardoor is in de hele vleesketen sprake van volumedalingen.

Dat is niet de enige reden. Er is veel concurrentie. in een land als Polen is het aantal moederdieren flink toegenomen. Het totale aanbod van broedeieren is groot en onze export naar het Midden-Oosten en Oekraïne verkeert in zwaar weer. Broedeiprijzen dalen en contracten worden soms per direct opgezegd. Nieuwe onderhandelingen verlopen moeizaam.

Verschil maken met vakmanschap

Het aanbod aan broedeieren is groot. Afnemers hebben de eieren voor het uitzoeken. Als vermeerderaar is het meer dan ooit zaak aantrekkelijk te blijven voor je afnemer. Zet in op kwaliteit en draai technisch goed. Juist met ons vakmanschap kunnen wij als Nederlandse bedrijven het verschil maken. Het leveren van smetteloze broedeieren is belangrijker dan nooit tevoren. Zeker nu salmonellabesmettingen een alsmaar groter probleem worden in de vleessector. Voorkom te allen tijde als vermeerderaar dat je een kuikenbedrijf via broedeieren besmet. Hygiëne tot in de kleinste details blijft daarom voor elk bedrijf topprioriteit!

Inzetten op kwaliteit is niet de enige keuze

Het komt in deze tijd aan op ondernemerschap. Weet waar je staat en ken je sterke en zwakke punten. Het maken van heldere keuzes hoort daarbij. Met een duidelijke strategie is het makkelijker deze moeilijke marktsituatie te overleven. Vol inzetten op kwaliteit is niet de enige keuzemogelijkheid. Afhankelijk van je positie en voorkeuren/inzichten zijn er diverse mogelijkheden, variërend van geplande leegstand tot het houden van conceptvleeskuikens.

Als ondernemer moet je heldere keuzes blijven maken. Ik wens een ieder veel wijsheid en inspiratie toe. En blijf vooral ook oog hebben voor de dingen die goed gaan.

Beheer
WP Admin