PluimveeOpinie

Kippen in kratten proppen

Drie tot vier kippen tegelijk worden door de opening van een krat gepropt. Deze manier van kippen vangen is niet normaal, maar wel de norm.

Toen ik voor de eerste keer het laden van uitgelegde hennen zag, werden ze letterlijk in kratten gepropt en gesmeten. Normaal gesproken gebeurt dat nooit zo hardhandig, zo werd me verzekerd door mensen uit de pluimveeindustrie. Zes bezoeken aan leghenbedrijven verder weet ik helaas beter.

Ondersteboven bungelend aan iemands hand

Elke keer zag ik weer hoe kippen ruw bij hun poten werden gepakt, en zo’n anderhalve minuut ondersteboven hingen, bungelend aan iemands hand, met meerdere kippen tegelijk. Vaak stoten ze tegen de vloer of de hokinrichting wanneer de volgende kip met dezelfde hand wordt opgepakt. Drie tot vier kippen tegelijk worden door de opening van een krat gepropt. Hoort niemand het geschreeuw van de dieren als dit gebeurt? Waarom gebeurt dit op deze manier? Vleugels en poten van leghennen zijn vaak uiterst kwetsbaar door een calciumgebrek. Deze kneuzen of breken als de dieren tegen de zijkanten van de kratten stoten, of als ze in de verkeerde richting worden geduwd.

Kippen lijden onnodig pijn

Deze manier van kippen vangen is niet normaal, maar wel de norm. Niemand van de NVWA of pluimvee-industrie spreekt zich uit tegen de manier waarop kippen worden gevangen en geladen.  Ik werd zelfs uitgelachen toen ik kritiek uitte en voorstelde om de kippen onder de borst beet te pakken en ze een voor een rechtop in de kratten te stoppen. In Duitsland spraken we een dierenarts die trainingen geeft aan veetransporteurs en kippenvangers. Zij weet dat het niet mogelijk is om leghennen bij hun poten te pakken en ze gezamenlijk in kratten te duwen zonder ze te bezeren en verwonden. Deze manier van laden is niet in overeenstemming met de EU-wetgeving en ook niet met fundamentele gedragsnormen, zo merkte deze dierenarts terecht op.

Diervriendelijk kippen vangen

Mijn collega’s en ik van Eyes on Animals hebben ons bij de Duitse dierenwelzijnsorganisatie ‘Rettet das Huhn’ gevoegd en zijn zelf op een diervriendelijke manier aan de slag gegaan. De kippenboer was onder de indruk van hoe kalm de dieren bleven. Een schuur vol met 850 hennen vangen en laden kostte ons 35 minuten meer tijd dan commerciële kippenvangers. Inderdaad, het duurt langer, en tijd is geld, maar kneuzingen en botbreuken kosten slachthuizen ook geld. En wat zijn nu 35 minuten als je je bedenkt dat het 850 legkippen een hoop pijn, stress en verwondingen bespaart?

Slachthuizen moeten kippenvangers beter betalen

Het aantal uitgelegde hennen in slachthuizen met kneuzingen en botbreuken is abnormaal hoog. Het is hoog tijd dat slachthuizen verantwoordelijkheid nemen voor hoe de dieren worden binnengebracht. De kippenvangers moeten beter betaald krijgen voor hun lastige werk en in plaats van te worden opgejaagd moeten ze worden aangemoedigd hun werk op een professionele en diervriendelijke manier uit te voeren. Ik hoop dat het op deze afschuwelijke manier vangen en laden van kippen geen regel blijft, maar een uitzondering wordt: iets dat niet langer geaccepteerd wordt in de industrie zelf.

Beheer
WP Admin