Boerenblog

4308 x bekeken 10 reactieslaatste update:1 dec 2015

Geen belastinggeld naar Oekraïens pluimveebedrijf

Waarom moet er belastinggeld naar de ontwikkeling van een Oekraïens pluimveeconglomeraat? Het is niet nodig en niet wenselijk, dus: niet doen!

Op de Intensieve Veeteelt dagen in Hardenberg overviel onze lieve voorzitter me vorige week met de vraag wat ik van het MHP-project vond. Ze bedoelde: wat ik vond van de aanstaande miljoenenlening van Europese banken aan dit Oekraïense megapluimveeproject.

Wat ik daar van vind? Eigenlijk niets, als het om een bedrijf gaat dat onder normale concurrentie verhoudingen probeert te groeien. Ze moeten zelf weten wat ze daar doen, vind ik. Waar ze hun leningen weghalen, zal me worst zijn; bij de Rabobank waarschijnlijk. Wanneer je verdacht wordt van het witwassen van drugsgeld, zoals volgens berichtgeving bij deze keurige bank het geval is, en je - als de verdenkingen kloppen - misschien wel wekelijks vrachtauto's met drugsgeld witwast in een schlemielig kantoortje aan de Mexicaanse grens, is een lening aan een dubieus bedrijf in een oorlogsgebied natuurlijk klein bier.

Bijdrage aan modernisering Oekraïense landbouw

Anders wordt het als het Oekraïense MHP gefinancierd gaat worden met ons belastinggeld. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling wil aan MHP 75 miljoen lenen. De bank wil met de investering een belangrijke bijdrage leveren aan de modernisering van de Oekraïense landbouw. Ik heb de website van MPH eens bezocht en ben tot de conclusie gekomen dat het hier nou niet gaat om kleinschalige pluimveeproductie die dringend behoefte heeft aan modernisering. In 2014 werd al 525.460 ton pluimveevlees verkocht en de productie zal verdubbelen met hulp en input van Europa. Een enorm conglomeraat met miljoenen kippen, broederij en slachterij, alles van het modernste. MPH kan ook nog eens exporteren naar Europa zonder invoerheffing te betalen. Antibioticareductie, fijn stof, luchtwassers, bezettingsdichtheid en voetzoollaesies hebben daar niet de prioriteit. Een land in oorlog heeft wel andere zorgen dan het uitvoeren van controles op naleving van Europese dierenwelzijn en milieuregels.

Jeroen Dijsselbloem, de undercover-VVD'er van de PvdA

Gelukkig hebben we minister Jeroen Dijsselbloem nog. Nederland zal niet tegen het verstrekken van die lening stemmen, schreef hij de Tweede Kamer. Deze als PVDA'er vermomde VVD'er vindt dat de Oekraïense landbouw kennelijk gemoderniseerd moet worden. Hij is er, en dat vind ik lachwekkend, vrij zeker van dat MHP geen megastallen heeft. Hoezo vrij zeker? Welke druiloor van een ambtenaar, ook door ons betaald, heeft hem dat ingefluisterd? Natuurlijk heeft minister Dijsselbloem geen tijd om alles zelf te onderzoeken. Griekenland stond lang (en centraal) op zijn todolijstje. Hanengevechten met Varoufakis, de Griekse minister die na zijn ontslag kon gaan binnenlopen met spreekbeurten en daarvoor volgens goed Grieks gebruik geen belasting over hoeft af te dragen. Dat kan Jeroen Dijsselbloem straks ook gaan doen: cashen.

Oekraïens pluimvee gesponsord met Nederlands belastinggeld

Belasting? Belasting betalen wij domme Nederlanders. Van dat belastinggeld wordt vervolgens een Oekraïense pluimveeconglomeraat gesponsord dat zonder invoerrechten te betalen met hun niet-gecontroleerde producten ons hier kan beconcurreren.

Vertrouw mensen in krijtstreeppakken niet meer

Inmiddels vertrouw ik geen mensen in nette krijtstreeppakken meer, en geen ministers van financiën die onze eigen economie durven te verkwanselen zonder goed op de hoogte te zijn van de materie en de consequenties. De lening is een politiek signaal, volgens Dijsselbloem, dat Oekraïne open is voor business, ondanks alle ellende. Volgens mij is de lening echter een signaal dat de politiek vooral bezig is met zichzelf en het contact met de werkelijk heeft verloren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Om stil van te worden.

 • cornelis 22

  Bert beeft blijkbaar meer met de PvdA dan met VVD , waarom heeft Rutte hem niet gebeld voor staatssecretaris ? Deze Bert heeft tenminste verstand van zaken en goede ideeen

 • agratax(1)

  Beste Bert, Jij vergeet de uitsraak van Balkenende "De VOC mentaliteit moet terug". Deze mentaliteit is terug "Zorg voor zoveel mogelijk handel, zonder je zorgen te maken over waar en wie die producten produceert". We hebben toch eerst onze textiel verkwanseld en toen de scheepsbouw, dienstverlening (call centra buiten Nederland) nu de landbouw want natuur, dierlievendheid en handel komen voor voedsel.

 • fietskip

  klopt agratax, maar het zou niet van veel economisch inzicht zijn als men een van de stabielste economische sectoren om zeep zou helpen. Men zou zomaar te weinig of te duur voedsel in de winkels kunnen krijgen. Je hebt het dan namelijk niet meer in eigen hand.

 • Cookie

  En iedereen altijd maar denken dat Meneer Endstra de enige bankier van de onderwereld was. Nou, ik wet zeker hij was het braafste jongentje in de klas. En al die motorclubjes zijn theekransjes vergeleken bij deze maffiosi.

 • geen boer

  misschien best een goed dossier, dit Oekraïense bedrijf. Een groot en constant volume met lage kosten en ongehinderd door regelgeving heffingvrij aan de EU leveren klinkt als een interessant verdienmodel. Zo'n europese uitdeelbank zal veel mindere klanten hebben, dus op zich zal deze financiering best safe zijn.
  De naïviteit van onze jongens en meisjes politici in dit soort dingen is schrijnend. Met veel plezier lijken ze zichzelf de handen op de rug te willen binden om zichzelf maar als Gutmensch te afficheren. De eigen industrie hinkt op één been door mooie regeltjes voor de bühne, onderwijl zijn leveranties via de achterdeur welkom.
  Het moddergooien richting RABO is in dit verhaal trouwens nogal off-topic.

 • mr X

  Financieren europese banken met garantie-stelling van de overheid? Volgens mij financieren banken niet zonder daarvoor de nodige garanties van de overheden. Want het risico is namelijk heel groot. Dus ons belastinggeld wordt wel gebruikt. Hoe dom worden wij gehouden?

 • .gast

  Een garantie van de regering is nog niet zo erg wanneer MHP dan ook de broedmachines, slachtlijnen, voerfabrieken, bulkwagens, stalinrichting in Nederland gaat kopen. Tsja en als politicie zoals Dijselbloem het over megastalllen hebben, dit is nu het voorbeeld ervan. 1 Site omvat 32 stalletjes van 120x21 mtr !

 • fosfaatboer

  Oekraine is een dubieus land met veel corruptie,wat zullen ze weer lachen om het naieve Europa als ze het geld krijgen

 • fosfaatboer

  Ik dacht dat banken op safe speelden,maar dit verbaast mij ,Rabo gaat in troebel water vissen ! Nog niks geleerd van de Liboraffaire.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.