PluimveeOpinie

Een ei per week en bio-snottebelmelk

Wanneer we niet langer efficiëntie bovenaan zetten, gaan we de verkeerde kant op. Terug naar de tijd van eenmaal in de week een ei en een glas biologische snottebelmelk.

Een directeur van Hendrix Genetics krijgt last van zijn geweten. Servé Hermans, geneticus, statisticus en directeur van Hendrix, geeft zelden interviews. Maar nu heeft hij ons toch iets te vertellen. We zijn te efficiënt geworden, luidt zijn boodschap. Daarom moeten we campagne gaan voeren samen met ngo’s als Wakker Dier.

Hendrix Genetics is met 50 procent marktaandeel megagroot in de leghennenfokkerij, maar de directeur van het bedrijf wil niet langer zwijgen. Hij voelt de plicht om ons te vertellen dat het fout gaat; de huidige kip is te efficiënt. In 1960 legde een kip 230 eieren in twee jaar, nu zijn dat er al 370 en we gaan naar de 500. En dat allemaal met de helft van het voer. Een mooi resultaat zou je denken. Nee, het is allemaal te efficiënt, zo stelt Servé Hermans met een voor een analyticus vreemde gedachtekronkel.

Hermans maakt mega-aantallen legkippen, maar wordt sentimenteel als die kippen vervolgens in megalegbedrijven terechtkomen. De boer redt het dan niet meer. Wat een geweldig inlevingsvermogen van deze goede man; we moeten hem voordragen voor een lintje.

Eigenbelang

Zou het misschien zo kunnen zijn dat Hendrix zelf tegen de grenzen van de efficiency is aangelopen en daarom naar andere fokkerijdoelen zoekt? Een heel klein beetje eigenbelang? Ik zou met het bedrijf meegaan, als het zou zeggen: we gaan een kip fokken met een zwarte staart, net zo goed als de gewone kip maar ongevoelig voor het vogelgriepvirus.

Tientallen jaren, tot op de dag van vandaag fokt Hendrix leghennen voor een – volgens dierenbeschermers  – ellendig leven in kleine kooien. En nu moet de pluimveesector volgens Hermans gaan samenwerken met deze dierenwelzijnsorganisaties. Bondgenoten zijn we zelfs. Bondgenoten? Kippenfokkers, boeren en dierenwelzijn- jihadisten trekken samen ten strijde. Waartegen? Tegen de legbatterijen in het buitenland, waarmee Hendrix groot is geworden? Hoe ziet Hermans dat voor zich? Hendrix Genetics produceert de efficiëntste kip en verkoopt die aan de beste boer. Die boer moet nu gaan samenwerken met Wakker Dier om de supermarkten onder druk te zetten. Hallo zeg, meneer Hermans, mogen supermarkten ook niet meer efficiënt inkopen?

Concurreren

Wij, Nederlandse boeren, kunnen ondanks de ons opgelegde beperkingen en regelgeving uitstekend concurreren met het buitenland. We hoeven geen hulp van onze overheid, maar willen ook vooral geen tegenwerking. Geen import van batterijeieren bijvoorbeeld. En weet u hoeveel miljoenen euro’s er zijn verdampt door vreemde en onnodige vogelgriepmaatregelen? Ondertussen gebeurt er niet wat er zou moeten gebeuren, zoals een ophokplicht. Iedereen efficiënt, de overheid voorop. De inefficiënte overheid, ondeskundig en arrogant, is de grootste bedreiging van de pluimveesector.

Wanneer we niet langer efficiëntie bovenaan zetten, gaan we de verkeerde kant op. Dan verliezen we de concurrentieslag. De leghennen van Hermans gaan toch gewoon de batterijkooi in. Maar niet hier, hier gaan we dan minder duurzaam verder. Dan gaan we terug in te tijd, naar de tijd van eenmaal in de week een ei en een glas biologische snottebelmelk.

Beheer
WP Admin