PluimveeOpinie

Blog: Sharon Dijksma redt de wereld

Tijdens de klimaattop in New York presenteerde Mark Rutte het door staatsecretaris Dijksma geïnitieerde plan om de wereld te voeden.

Nu zijn er  7 miljard bewoners en straks 9 of wie weet wel 11 miljard. De uitdaging is volgens onze kleuterleidster om dubbel zo veel voedsel te produceren met veel minder energie, water en broeikasgassen. Bedrijven en wetenschappers uit Nederland gaan de Afrikanen trainen om op klimaatvriendelijke manier hun opbrengst te verhogen. Mocht u hier uw bedenkingen bij hebben dan worden die graag weggepoetst door Rijk Zwaan, een van de deelnemende bedrijven. Gelukkig doen ze het niet om geld te verdienen maar om de wereldlandbouw naar een hoger plan te tillen. Geld komt op de tweede plaats, laat het bedrijf weten. Hier gruwelt zelfs uw doorgewinterde cynicus. Veel beter zou de staatsecretaris zich kunnen inspannen om de biologische productie te verbieden. Een klein beetje zou ze kunnen toestaan om toch tegemoet te komen aan de wensen van een kleine groep onhebbelijk rijken die hun kroost naar kinderdagverblijven laten brengen waar yoga wordt onderwezen, biologische superfoods worden gegeten en acai bessensap wordt gedronken. Het mag onze kleintjes tenslotte aan niets ontbreken.

De biologische landbouw staat het succes van Dijksma’s plannen in de weg. Zelfs een verdacht platform als zet vraagtekens bij de biologische landbouw.

Hebben wij in al die 60 en meer jaren van ontwikkelingshulp dan echt niets geleerd? Zijn we nu werkelijk zo onnozel om te denken dat we het hongerprobleem oplossen met wat zaden en voorlichting? Geef mensen die honger hebben pootaardappels en ze eten ze op, geef ze zaaizaad en ze bakken er brood van, heel begrijpelijk.

Ruim een miljard mensen op onze planeet leven onder de armoedegrens en hebben gewoon honger. Het is niet dat er geen eten is. Waar je ook gaat in de wereld, overal is eten te koop. Het ontbreekt de hongerigen op deze aarde slechts aan geld om dat eten te kopen. Tuurlijk is er geld, heel veel geld, alleen te weinig bij hen die het nodig hebben en veel te veel bij de in hun leven al rijke stinkerds. De wereld heeft een paar duizend miljardairs die samen 7,.3 biljoen dollar bezitten. Een paar miljardairs hebben 50 miljard of meer.

Hoeveel miljard gaat de oorlog in Syrië en Irak de wereld kosten? Miljarden of biljoenen? Volgens persbureau Reuters hebben de oorlogen in Irak en Afghanistan de Amerikanen al ruim 2 triljoen dollar gekost, waarschijnlijk veel meer. Niemand kan met droge ogen beweren dat er geen geld is om de honger in de wereld te bestrijden.

Honger is een keuze, niet van hen die honger hebben maar van hen die te veel hebben.

We doen dit uit idealisme, zegt onze staatsecretaris, adel verplicht. In dezelfde krant waar Sharon Dijksma pocht over haar Climate Smart Agriculture-plan staat ook dat Nederland een plekje is gestegen op de lijst van meest vermogende landen. We staan inmiddels vierde, haast een podiumplaats. Alleen de Verenigde Staten, Zwitserland en België hebben meer te verbrassen dan wij. Inderdaad adel verplicht.

Beheer
WP Admin