Boerenblog

3811 x bekeken 33 reacties

Blog: Sharon Dijksma redt de wereld

Tijdens de klimaattop in New York presenteerde Mark Rutte het door staatsecretaris Dijksma geïnitieerde plan om de wereld te voeden.

Nu zijn er  7 miljard bewoners en straks 9 of wie weet wel 11 miljard. De uitdaging is volgens onze kleuterleidster om dubbel zo veel voedsel te produceren met veel minder energie, water en broeikasgassen. Bedrijven en wetenschappers uit Nederland gaan de Afrikanen trainen om op klimaatvriendelijke manier hun opbrengst te verhogen. Mocht u hier uw bedenkingen bij hebben dan worden die graag weggepoetst door Rijk Zwaan, een van de deelnemende bedrijven. Gelukkig doen ze het niet om geld te verdienen maar om de wereldlandbouw naar een hoger plan te tillen. Geld komt op de tweede plaats, laat het bedrijf weten. Hier gruwelt zelfs uw doorgewinterde cynicus. Veel beter zou de staatsecretaris zich kunnen inspannen om de biologische productie te verbieden. Een klein beetje zou ze kunnen toestaan om toch tegemoet te komen aan de wensen van een kleine groep onhebbelijk rijken die hun kroost naar kinderdagverblijven laten brengen waar yoga wordt onderwezen, biologische superfoods worden gegeten en acai bessensap wordt gedronken. Het mag onze kleintjes tenslotte aan niets ontbreken.

De biologische landbouw staat het succes van Dijksma's plannen in de weg. Zelfs een verdacht platform als zet vraagtekens bij de biologische landbouw.

Hebben wij in al die 60 en meer jaren van ontwikkelingshulp dan echt niets geleerd? Zijn we nu werkelijk zo onnozel om te denken dat we het hongerprobleem oplossen met wat zaden en voorlichting? Geef mensen die honger hebben pootaardappels en ze eten ze op, geef ze zaaizaad en ze bakken er brood van, heel begrijpelijk.

Ruim een miljard mensen op onze planeet leven onder de armoedegrens en hebben gewoon honger. Het is niet dat er geen eten is. Waar je ook gaat in de wereld, overal is eten te koop. Het ontbreekt de hongerigen op deze aarde slechts aan geld om dat eten te kopen. Tuurlijk is er geld, heel veel geld, alleen te weinig bij hen die het nodig hebben en veel te veel bij de in hun leven al rijke stinkerds. De wereld heeft een paar duizend miljardairs die samen 7,.3 biljoen dollar bezitten. Een paar miljardairs hebben 50 miljard of meer.

Hoeveel miljard gaat de oorlog in Syrië en Irak de wereld kosten? Miljarden of biljoenen? Volgens persbureau Reuters hebben de oorlogen in Irak en Afghanistan de Amerikanen al ruim 2 triljoen dollar gekost, waarschijnlijk veel meer. Niemand kan met droge ogen beweren dat er geen geld is om de honger in de wereld te bestrijden.

Honger is een keuze, niet van hen die honger hebben maar van hen die te veel hebben.

We doen dit uit idealisme, zegt onze staatsecretaris, adel verplicht. In dezelfde krant waar Sharon Dijksma pocht over haar Climate Smart Agriculture-plan staat ook dat Nederland een plekje is gestegen op de lijst van meest vermogende landen. We staan inmiddels vierde, haast een podiumplaats. Alleen de Verenigde Staten, Zwitserland en België hebben meer te verbrassen dan wij. Inderdaad adel verplicht.

Laatste reacties

 • bertes

  je kan er ook voor kiezen dat de bevolking daar ook zelf hun voedsel mogen produceren.
  waarom willen de boeren en de Lto samen vanuit Nederland de wereld voeden. ook hier geen plaats meer voor kleine boerenbedrijven. rij over de middelpeel weg. en het ene bedrijf nog groter dan de andere. de luchtwassers draaien op volle toeren. maar je ruikt inderdaad geen varkens of kippen meer. maar een zure lucht. je zou er maar wonen.

 • pinkeltje

  De dronken een glas en we deden een plas.....

  Al 60 jaar lang geen nieuws wat dat betreft. Mevrouw Dijksma kan zich de moeite wel sparen. En wat die goedwillende zaaizaadleveranciers betreft, ze hebben het ook op het 8-uur journaal met droge ogen verteld. Dat zijn pas mensen die wat doen voor de wereld! Pfff...

  Ze kunnen betere een sterilisatieprogramma opzetten in plaats van zaaizaad uit te delen. Overbevolking is the name of the game.

 • ed12345

  Pinkeltje kinderen kunnen krijgen wordt gelukkig niet door rijk of arm beslist

 • gjcamps

  Dat ze maar eens Inferno van Dan Brown lezen, met het hele Ebola virus lijkt dit boek werkelijkheid te worden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dan_Brown)
  Bertes heeft gelijk, waarom moete we zo nodig de hele wereld willen voeden?

 • gjcamps

  Wereld voeden voor dump prijzen en ten kosten van omgeving, boeren, dieren, grondwater etc.?

 • alco1

  Bert. Over veel ben ik het altijd met je eens. Echter dat de oorlogen van Amerika over de hele wereld zo veel kost niet.
  Door het defensie apparaat gaan wel biljoenen, echter blijven die wel in hun eigen land.
  Lonen komen terecht bij de familie
  Materiaal wat nodig is wordt gemaakt in eigen land.
  Vervoer door eigen mensen.
  Voeding geproduceerd in eigen land.
  Alleen als ze een pilsje ergens buiten eigen lands grenzen zijn ze pas geld kwijt.

 • Hans Brasil

  het lijkt erop dat Bert Vogel doorslaat van ambitieus naar arrogant. kom is met een ander voorstel dan Afrikanen doodgooien met geplofte soepkippen!!

 • trijnie

  Verstandige woorden van verstandige mensen.
  Men kan mensen wel degelijk helpen hun eigen ''boontjes'' te doppen, alleen moet dat op kleine schaal gedaan worden door de mensen zelf en met hulp van een begeleider. Dan is er kans van slagen.
  De asn bank helpt bij kleine projecten en dit verloopt gunstig.

  En dat kindertal wordt dan vanzelf ook minder. Als niet ieder kind je door de hongerdood ontglipt.

 • pinkeltje

  Dacht dat we nu na zo'n 60 jaar van geknuffel en allerlei goedbedoelde hulp wel weten dat er gemiddeld genomen maar weinig aan te helpen valt en hulp eerder ontwrichtend werkt dan dat het bijdraagt aan het oplossen van een probleem. Hoeveel hulp is er trouwens ooit, zowel in de westerse wereld als elders al eens goed op zijn plaats gekomen en besteed aan datgene waar het voor bedoeld is?

 • Hi Bert, dank voor het reageren op mijn blog/website over koken met een lager dan gemiddelde CO2-uitstoot. En dank voor je reactie op het hoofdstukje biologisch. Waarom noem jij het een 'verdacht platform'. Ik heb mijn best gedaan om lastige rapporten voor de consument inzichtelijk te maken. Eigenlijk is het een vertaling van wetenschappelijke rapporten. En ja, ik ben econoom (marketeer) en geen landbouwer. En ja, het is slechts 1 aspect, maar dan wel 1 die tot nu toe aardig onderbelicht is gebleven in de hele duurzaam voedsel discussie. Verder ben ik aardig voor de kip: (laagste van alle vleessorten wat CO2-uitstoot betreft)
  http://www.radio1.nl/item/216907-Stand.nl%20Het%20kabinet%20doet%20genoeg%20om%20het%20klimaat%20te%20verbeteren.html#

 • RIOGRANDE

  goed artikel bert en ontwikkelingsgeld komt voor een groot gedeelte niet terecht voor waar het hoort te zijn Teveel meevreters en corruptie Geen ontwikkelingsgeld meer maar voeding er naar toe sturen 1+1 is dan 3

 • trijnie

  Riogrande, het is een slechte zaak om mensen afhankelijk te maken.
  Er is maar één remedie en dat is de mensen leren voor zich zelf te zorgen en dat lukt bij kleinschalige projecten.
  Deze ontwikkelingshulp werkt wel degelijk.

 • koestal

  Ontwikkelingshulp werkt vaak verslavend

 • alco1

  Ontwikkelde landen hebben gemiddeld maar twee a drie kinderen per gezin. Waar ze veel kinderen per gezin hebben zou je ze dus moeten ontwikkelen.

 • agratax2

  @ed12345. Het aantal kinderen per gezin / vrouw wordt wel bepaald door arm en rijk zelf. Hoe armer hoe meer kinderen doorgaans, want de rijken willen hun rijkdom graag bijeen houden.
  @alco1. Dat er in ontwikkelingslanden vel kinderen zijn, heeft niet te maken met alleen ontwikkelen. Deze mensen hebben veel kinderen omdat de kans op overlijden groot is en ze toch aan hun oude dag moeten denken en daar komt bij dat wij al eeuwen prediken dat veel kindertjes een zegen is. Nederland heeft in bepaalde geloofsgemeenschappen ook nog last van deze gedachten. Arme mensen vertrouwen doorgaans meer op hun geloof dan op hun regering of anticonceptie. Al ontwikkel jij ze morgen allemaal dan nog zal het kinderaantal niet accuut afnemen het zal 1 a 2 generaties duren.

 • farmerbn

  Het westen heeft dus al 60 jaar Afrika geholpen met het geven van eten en geld. Het heeft niet veel opgeleverd als je kijkt naar vooruitgang van de Afrikanen. Tegenwoordig zitten de Chinezen veel in Afrika en helpen ze met allerlei zaken maar alleen op basis van geven en teruggeven (=kopen). Ik denk dat dat de Afrikanen meer vooruitgang gaat geven: Hulp krijgen is goed maar niet voor niks. Als je een trekker krijgt ben je er minder zuinig op dan dat je hem hebt gekocht.

 • bbuizer

  Mega kippenstallen lijken mij in ieder geval niet de oplossing. Ik raad een ieder aan om eens kennis te nemen van een goed artikel (in het Engels) over de debuut speech van de nieuwe UN - Special Rapporteur on the right to food, mw. prof. Hilal Elver op 19 september jl. in Amsterdam. Prof. Hilal Ervel ziet het m.i. goed: 'Alleen 'kleine' boeren en boerinnen en agro-ecologie kunnen de wereld voeden': http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2566719/un_only_small_farmers_and_agroecology_can_feed_the_the_world.html
  Zie ook http://www.sustainablefoodsupply.org

 • bbuizer

  De link bleek steeds te lang.
  Hier dan een verkorte link, hopelijk met het juiste resultaat:
  http://bit.ly/1uV6IXX
  Nu hou ik op ;-)

 • trijnie

  Ik lees regelmatig over kleine projecten die gefinancierd worden door Triodosbank en ASN bank maar dit wordt op kleine schaal gedaan en de mensen moeten het zelf doen en zijn dan erg trots op wat ze doen.
  Dat is vele malen beter dan van alles daar maar dumpen.
  Voordat de westerse wereld in deze landen kwam om daar van alles te roven, moesten ze ook voor zichzelf zorgen.

 • Burnetti

  @trijnie groot gelijk.
  Mijn partner en ik financierden een motorking voor een marktkoopvrouw. Hierdoor loopt ze niet lamfer met haar baal noten alle dagen van de week op haar hoofd. De motorking werd tevens gebruikt voor vervoer van een groot deel van bouwconstructie materiaal en fourage van de werklui die dit jaar een weeshuis bouwden voor de kinderen van het dorp. Niets verslavends aan. Gewoon funding voor een bouwproject en een kleine ondernemer steunen. Ze maakt van noten pasta en verkoopt dit in balletjes en zakjes om haar gezin te onderhouden.

 • Burnetti

  Dit gaat trouwens via een direct contact met de vrouw zonder tussenkomst van een organisatie.

 • trijnie

  bbuizer,
  De laatste app werkt niet.

 • Ferm

  @trijnie, als je op Google intypt: only small farmers can feed the world, krijg je het artikel ook te zien.

 • wvb

  Burnetti dit geeft tenminste voldoening maxima ziet het ook goed met microcrediet help de armen wij hadden het ook kunnen zijn als we in Afrika waren geboren ipv in nederland.

 • gerjan slingenbergh

  Veelal worden micro kredieten niet gebruikt om voedsel te produceren maar om winkeltjes op te zetten van zelf gemaakte spullen. Daar is niets mis mee maar als de voedselproductie in ontwikkelingslanden op wil krikken dan moet je met andere dingen komen. B.v. garantieprijzen
  Garantie prijzen voor landbouw producten heeft in de (te) goed EU gewerkt.
  Boeren krijgen dan makkelijker kredieten om de productie te verhogen.

 • trijnie

  Gerjan,als de produktie hoog genoeg is, dan is het goed, beter. Ze moeten het niet zo doen als in ons land. Overproduktie heeft geen zin en weelde maakt niet echt gelukkig.

 • gerjan slingenbergh

  Daarom staat te tussen haakjes. EU hoort voor (te) te staan.

 • trijnie

  Gerjan, even overheen gelezen.

 • df

  ......Honger is een keuze.....zegt hij ook nog !!!!
  Als u het nou zo goed zelf weet, waarom doet u het zelf dan niet ?

 • W Geverink

  Natuurlijk helpt het ook niet dat de rijke landen spullen als melkpoeder en varkenspoten gaan dumpen in de ontwikkelingslanden als de pak en vrieshuizen vol zitten. Zo wordt telkens de wankele locale infrastructuur weer onderuit gehaald.

 • Khalid en zijn maten

  Dikke 30 jaar geleden gingen er veel mensen dood aan ondervoeding in Ethiopië,destijds werd er door een groot Nederlands agrarisch samenwerkingsverband een project van coöperaties in Ethiopië opgezet. Op landbouwscholen werd hier door allerlei acties ook geld en kleine landbouwmachines ingezameld,ook op de agrarische school waar ik destijds zat. Volgens de updates die wij kregen liep alles voortvarend in Ethiopië.

  Op een bepaald moment was er weer iemand in Ethiopië die ergens ontevreden over was,en begon van het geld dat er verdiend was wapens te kopen en oorlog te voeren (ze hadden genoeg energie want er was eten) en mensen,dieren en akkers werden ineens ondergeschikt aan de oorlog . Huizen ,stallen en waterputten zijn vernietigd door de oorlog.en nu is Ethiopië weer op hetzelfde punt beland .

  Maar wees gerust,Sharon Dijksma stuurt wel even een paar zakjes zaaizaad en pootgoed, kan iedereen weer 'boer' worden....

 • PetervanKempen

  Hier blijkt weer eens alleenrecht van de PVDA en andere linkse partijen op simplisme denk ik. het boert denk ik veel prettiger als er minder 7,62 mm kalashnikov kogels over je heen vliegen. Het kan ook helpen als er niet als ratten wordt vermenigvuldigd in een soort lotto op het overhouden van voldoende verzorgers voor later. O, ja, nog iets: er is echt ook nog wat handigheid en gemotiveerdheid voor nodig om een goede boer te zijn. Linkse idealistische praatjes vullen geen gaatjes. Sharon heeft totaal geen ervaring in boeren hulp en boeren helpen, meer in het uitfaseren van deze tak van sport in haar eigen land door boeren systematisch weg te pesten in naam van de aanbeden neptuur gebieden. Zij heeft dus veren van een andere vogel in haar bibs gestoken en een praatje vaak gehouden voor publiek die al klappen voor ze is begonnen haar speech op te lezen. Jammer allemaal . Show voor de buhne en nul inhoud of aantoonbaar resultaat, wishfull thinking voor eigen parochie.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.