PluimveeOpinie

Overtreffende trap in schademeldingen

Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest is dinsdagavond opgeheven. Er zijn in Nederland geen nieuwe gevallen van vogelgriep gevonden.

Het is goed nieuws. Een voorzichtige eerste analyse van de aanpak pakt ook positief uit. De pluimveehouder trok tijdig aan de bel. Het draaiboek werkte. De betrokken overheden en diensten verrichten grondig werk. Nu de rook wat optrekt, kan de sector de balans opmaken.

Voormannen namen hier eerder al een voorschot op. Gert-Jan Oplaat van de pluimveehoudersvakbond NVP sprak zondagavond over een schade van €100 miljoen. Jan Odink, voorzitter van de brancheorganisatie Nepluvi, rekent op €75 tot €150 miljoen schade.

Nederland zat amper tweeënhalve dag op slot. Natuurlijk is de impact veel groter. Met name de export van vlees en broedeieren naar enkele landen buiten de EU loopt schade op. Deze export kan maanden stil liggen. Gemakshalve rekenen de mannen met effecten op jaarbasis. De eiersector verwacht overigens dat de schade wel meevalt. De afzet is vooral binnen de Europa; de binnengrenzen zijn weer open.

De voormannen hanteren de zwartste scenario’s. Het is een ingeburgerd gebruik. Of het nu om noodweer, Russische boycot, voedselaffaire of dierziekte-uitbraak gaat. Het oogmerk is ook duidelijk: compassie, vergoeding, tegemoetkoming of versoepeling van regels. Begrijpelijk. Maar als iedereen het doet, nivelleert de impact. Zeker ook als later blijkt dat de échte bedragen lager uitvallen.

Beheer
WP Admin