Boerenblog

4875 x bekeken 38 reacties

Wakker Dier op ramkoers met de plofkip

Jan en alleman stelt telkens weer het gangbare vleeskuiken in een kwaad daglicht. Hoe krijgt Wakker Dier dat toch voor elkaar?

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma, door een voormalig lid van de Tweede Kamer wel het loopmeisje van Wakker Dier genoemd, moet Nederland een wereldspeler blijven op het gebied van landbouwproducten. We zijn de tweede exporteur na de VS. De vraag naar pluimveevlees zal ook blijven groeien met de bevolkingstoename in de opkomende economieën. Het is mooi dat ze dat nu ook vindt, wij wisten het al veel langer, maar dat ze daarom de kip van morgen veel kans geeft is gewoon dom. Overschakelen op de kip van morgen, vooropgesteld dat het zou kunnen, betekent einde export pluimveevlees en begin import pluimveevlees uit misschien wel China. Nu gaat babymelk die kant op en straks komt vlees terug. Wakker Dier tevreden, een mooie stap op weg naar de veganistische heilstaat.

Nieuw plofkipcharmeoffensief in voorbereiding
Volgens goed ingelichte bronnen is de mij zeer na aan het hart gelegen veganistische organisatie Wakker Dier een nieuw plofkipcharmeoffensief aan het voorbereiden. Naar eigen zeggen heeft deze club van tevreden huisdiereigenaren ongelimiteerde financiële middelen. De acties dragen het onmiskenbare WD-karakter: geraffineerd aanlengen van waarheid met leugens op een manier dat er in het onbewuste toch iets van blijft hangen. Hoe ze het kunnen doen? Sjoerdje is al zo lang goed ingevoerd in het Haagse en in Hilversum weten ze nog beter de weg, u herinnert zich dat nog wel.

Het gaat als volgt: de plofkip wordt genoemd in een opsomming van voedselschandalen, een bijzinnetje hier- plofkippen krijgen veel antibiotica- en een opmerking daar. De meeste mensen lezen eroverheen, maar toch. Voor zieke mensen en kleine kinderen willen we het allerbeste? Dus de plofkip uit de babyvoeding en uit de ziekenhuismaaltijden. Het zet qua volume geen zoden aan de dijk, maar de kip wordt weer negatief genoemd. Wakker Dier ligt op ramkoers met de plofkip. Een kraker van jewelste.

Is Wakker Dier geïnfiltreerd bij NOP/LTO?
Zouden ze zelfs al in onze NOP/LTO zijn geïnfiltreerd? Voorzitter Eric Hubers bedient zich van een taalgebruik dat Wakker Dier invloeden verraadt. Als reactie op Dijksma’s voornemen om bepaalde ingrepen in de pluimveehouderij te gaan verbieden, spreekt hij over paringsleed van 5 miljoen hennen, en een vervelende ingreep voor de hanen. Het is alsof ik Hanneke van Ormondt (WD) hoort teksten.

Hennen worden getreden door hanen, meneer Hubers en dat doet soms zeer. Tja, we zitten niet bij de tandarts, het is gewoon nodig net als snavelbehandelen. Het doet maar heel even pijn maar moet, omdat ons pluimvee, ook de biologische soort, elkaar met liefde en plezier kannibaliseert.

Met deze NOP/LTO winnen we de oorlog niet. Als de trends in pluimveevlees land doorzetten produceren wij binnenkort antibioticavrij vlees van kerngezonde dieren, uiterst duurzaam, en helaas nog te goedkoop.

NOP/LTO vertel dát het land nou eens.

Laatste reacties

 • Mels

  Nee,Bert,helaas is de waarheid niet interresant genoeg en al helemaal niet meer voor de proleten van LTO die het verhaal van de waarheid niet eens in een rechtstreeks debat durven vertellen. Laffe Truttebollen Organisatie.....

 • joannes

  Wat is er bevrijdener voor de landelijke Politiek dan discussie over kippen. Ze zullen denken; zolang we het over kippen hebben, gaat de discussie niet over de de bestuurlijke Politieke prestaties. Prestaties die natuurlijk belabbert zijn. VVD onder invloed van de PvdA -als of het een drankje is- hebben Nederland natuurlijk van de drup in de regen gebracht met al die pijnlijke bezuinigingen en vooral belasting verhogingen. Stel je voor dat we WD niet hadden. Dan konden ze geen onderwerp vinden waar die Stadse partijen het met het publiek over eens zouden kunnen worden. Het kippen onderwerp wordt gewoon als compromis misbruikt voor Politieke doelen, en het is daarom dat Sjoerd nog steeds gehoor vindt is Den Haag. En de Media, och die praten na en mee! Hun brood is spectakel verkopen!

 • alco1

  Als iemand ergens een sporttas met twee klinkers en een tikkende wekker neerzet op een belangrijke plek en hij belt daarna 112. Dan staat het hele land in rep en roer. Dat is de kracht van oproer. Afbraak is zoveel gemakkelijker dan opbouw. Als mensen niet begrijpen dat er monden gevuld moeten worden en verdiend moet worden om sociaal te kunnen zijn, dan is discussie zinloos.

 • porky 1

  bert lto heeft alleen maar oog voor koeien de rest kan ze niks schelen

 • l coumans

  bert in de laatste zin spreek je de waarheid , helaas te goedkoop . en dat heb jezelf in de hand.

 • alco1

  Nou coumans steek van wal met jouw oplossing, met al onze export. Met het laatste van #3 in het achterhoofd.

 • l coumans

  alco mijn motto is nog steeds eerst verkopen /prijs vastleggen en dan produceren ,en niet andersom . voorbeeld koop een nieuwe shovel naar eigen wensuitgevoerd min 3mnd levertijd , koop een nieuwe auto helemaal standaard mmet niks d r op of aan 2mnd levertijd , en dit kunnen wij ook maar we laten onze staart te snel tussen de benen zakken. en geven dan een verkeerde uitsraling.

 • alco1

  Juist coumans en daar zit hem nou de kneep. Konden we maar afspraken maken, dan had jij een punt. Maar die nieuwe shovel en auto worden echter niet verkocht door jouw, omdat je te duur bent door allerlei voorschriften die we hier wel hebben, maar vreemd zijn voor het buitenland.

 • Conrad

  Ik ben het zelden eens met Bert. Nu ook weer niet.

 • gerjan slingenbergh

  Waar maakt die Vogel zich toch druk om, als hij denkt dat zijn produktie methode juist is hoeft hij zich toch geen zorgen te maken.

 • l coumans

  maar beste alco het heeft eigenlijk niet zoveel met regels temaken in een amerikaans country liedje wordt een teks gezongen (if you don t like the land you free to leafe ) je kunt niet van 2 walletjes snoepen, in nederland produceren naar chinese of oosteuropese regels

 • Conrad

  @coumans daar wringt nou net de schoen! Willen exporteren naar landen die eigenlijk niet willen importeren. Dat soort landen zal altijd barrières blijven opwerpen. Tegelijk verlangt de eigen samenleving eigen regels! Je kunt inderdaad niet eten van twee walletjes. Produceer waar het gegeten wordt! En dan mag je best in de EU wonen om voor de EU te produceren!

 • av

  de vergelijking met een machinefabriek gaat natuurlijk niet helemaal op.
  een fabriek kan in extreem geval in tijden van slechte verkoop zijn productie apparaat eenvoudig terugschroeven of stilzetten. daarnaast zijn die bedrijven giga groot en exporteren over 160 landen.
  een boer werkt met de natuur. die kan je niet zomaar ff uitzetten of een jaar overslaan, omdat er geen vraag is. daarnaast zijn de bedrijven dusdanig klein dat ze niet de mogelijkheid hebben om te kunnen werken met een mondiale afzetmarkt, maar loopt via handelaren.

  dus vraaggestuurd produceren gaat bij boeren niet zo snel op...

 • l coumans

  jawel av bert kan elke 6wkn de keuze maken een maschine fabriek elke dag maar dan zit hij nog wel met 4mnd pijplijn produkt , en wat handelaren betreft die stoppen als het niet meer leuk is , dus daar moet je een beetje doorheen prikken, die zijn het snelst met hun staart

 • alco1

  Coumans en Conrad. Als ik wat ik beschrijf in de laatste zin van #3 niet in het achterhoofd heb, zou ik het totaal met jullie eens zijn.
  @gerjan. Jij hebt ook een manier van boeren. Als mensen die niet ter zake kundig zijn, daar onterecht kritiek op leveren, is het jouw een goed recht te reageren, want in die contex moet je het artikel van Vogel zien.

 • abtje

  @Alco1 Daar ga jij de mist in, de export bestaat dan niet meer. die hebben de politici en WD als eerste naar de bliksem geholpen met hun plannetjes.
  Dus dan verdien je er niets aan, je importeert goedkope kip. Kost aan alle kanten geld, maar hier ben je van die plofkippen af, en daar gaat het om. Weg is weg.

 • alco1

  @abtje Export is nog een grote pijler onder onze economie en daar moeten we waakzaam over zijn.

 • abtje

  @Alco1. Dat hoef je mij niet te vertellen, dat snap (zelfs) ik :-)
  Of Den Haag en WD dat ook maar iets interesseert, daar begin ik steeds meer aan te twijfelen.
  Ze laten namelijk het tegendeel zien...

 • l coumans

  en zo beste mensen belanden we in erg zinvolle discusie, ga zo door

 • jordi 1455

  Zodra de intensieven door wakker dier het land uit zijn gejaagd worden de biologische veehouders het leven zuur gemaakt tot dat die ook weg zijn en iedereen gras moet eten.

 • l coumans

  jordi 1455 daar wordt nu ook al hard aan gewerkt om die weg te krijgen

 • kk

  Als de intensive verdwenen zijn uit Nederland gaat de biologische van zelf weg, je kan simpel weg voor die paar kippen geen moeder dieren poel in de bennen houden dit geld net zo voor broederijen en pluimveedieren artsen voer fabrieken enz,enz,enz

 • koestal

  stuur wakker dier ,s winters maar naar de Oostvaardersplassen

 • jordi 1455

  of de waterleidingduinen bij amsterdam.

 • Mels

  Naar de maan.......nog beter....

 • new kids

  http://www.rbb-online.de/klartext/archiv/klartext_vom_05_06/brandenburg__haehnchenmast.html
  Wanneer je groot wilt worden krijg je dit.
  Groetjes van Barry Batsbak

 • lub tuf

  het word tijd dat we wakkerdier eens een paar echte plofkippen bezorgen!

 • lub tuf

  ik heb gehoord dat die kippen het goed op kunstmest.

 • lub tuf

  doen.

 • lub tuf

  die groeien zo hard op kunstmest daar kan die vogel van hier boven nog een puntje aan zuigen.

 • H. Morsink

  Het is niet Wakker Dier(die snappen sowieso niets) het is niet de overheid het is niet het buitenland en het is niet de veehouder(die kun je niets verwijten. Die maakt alleen waarom gevraagd wordt). Nee het is de consument die aanhanger is van Wakker dier en die tijdens een donatie een cracker met goedkope kip kerry naar binnen werkt en niet doorheeft dat daardoor de plofkip niet verdwijnt. Kijk Wakker dier hoeft alleen uit te leggen dat ze voor de duurdere kip had moeten kiezen. Maar ja, dan help je alleen je eigen vereniging on zeep. Dus ik stel voor dat de consument eens met wakker dier gaat praten. Dat ruilen we gewoon de plofkip in tegen de milieuonvriendelijke CO2 kip. We kunnen ook zorgen dat de wereldbevolking gaat krimpen. Dan xijn we er ook.

 • theastrovor

  Er is een prima markt voor duurzame kip hier bij onze oosterburen. Tja, dat Bert daar niet zo blij mee is...

 • joannes

  Lijdt je aan miopia @theastrovor? Volgens een ander column http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2013/6/Duurzame-landbouw-verkoopt-zichzelf-1284977W/ is het aandeel biologische landbouw, letterlijk: in het totale landbouwareaal is amper 2,6 procent in Nederland en 5,6 procent in de EU. Zolang het deze percentages zijn zal de relatieve groei hoog zijn maar in absolute aantallen is het onbetekenend. Er zijn gewoon te weinig klanten voor deze niche markt die met veel tamtam gepromoot wordt door de politiek en aktivisten. Het zijn alléén de ambtenaren die waarschijnlijk die duurzame kippen kunnen kopen, maar ja, hoe lang zal dat nog duren nu ook de ambtenarij de gesel van de economie gaat treffen.

 • Khalid en zijn maten

  Alleen de 'biokip believers' in NL kopen de biokip,de rest gaat allemaal naar duurdere restaurants in Nederland ,België en Frankrijk,dat zijn restaurants waar Jan met de pet van 3 hoog-achter geen geld voor heeft. Jan met de pet heeft alleen niet in de gaten dat al dia andere bewoners van 3 hoog-achter aanhangers zijn van WD en dat hij op den duur ook de duurdere bio kip zal moeten kopen of hij nu wil of niet.

 • l coumans

  khalid op een punt sla je de plank mis, niet het te dure bio kippenvlees maar het veel te goedkope gangbare . bio is niet te duur , het gangbare is tegoedkoop en waarom??????? om dat het er voor geproduceerd wordt.

 • theastrovor

  @ joannes #33 ik geef aan dat de markt voor duurzame kip vooral in duitsland ligt -daar zal het gros van de nederlandse produktie wel weer heen gaan. Met duurzame kip bedoel ik niet perse bio kip maar de langzame groeiers die niet buiten komen als alternatief voor 'voedselschandaal plofkip'. Ik begrijp de stellingname van Bert al te goed!

 • Khalid en zijn maten

  @l coumans,ik denk dat de producenten van bio-kip de lat te hoog hebben gelegd qua prijsvorming,die boeren moeten dus óf groeien om rendabeler te kunnen draaien en de prijs omlaag te krijgen om een groter publiek te bereiken,of ze moeten efficiënter werken. Waarom gaan kippen van bijvoorbeeld Kemper dan voor het grootste deel de grens over,gewoonweg omdat de markt in Nederland er te klein voor is. Misschien maar weer 1 of andere subsidie in het leven roepen voor Bio-pluimveehouders zodat ze het vlees en de eieren goedkoper af kunnen zetten om op die manier een breder publiek te bereiken,lijkt me ook niet echt fair ten opzichte van de reguliere sector,want die draaien ook zonder subsidie met hoge voerkosten en lage opbrengstprijzen.

 • l coumans

  khalid ik wil je alleen maar duidelijk maken dat de gangbare niet biokip veel tegoedkoop is

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.