Boerenblog

4420 x bekeken 22 reacties

Opstand tegen Nederlandse 'eierfabriek'

‘Geen eierlegfabriek in het Kylldal’, een opvallende kop in de lokale krant. Dat moeten Nederlanders zijn, denk ik meteen.

Ja hoor, het artikel begint met 'Nederlandse beleggers plannen in de gemeente Birresborn op industrieterrein Auf dem Boden de bouw van een moderne eierfabriek'. Terwijl ik het artikel verder lees, begrijp ik dat de gemeenteraad van Birresborn behoorlijk met het sinds 2007 vacante, 3,5 hectare grote industrieterrein in zijn maag zit. Het kwam er ooit voor twee bedrijven uit een grote stad, die voor de verhuizing naar het terrein failliet gingen. De gemeente bleef met een enorme schuld zitten, dus elke potentiële investeerder is welkom.

Verzwegen plannen
Die investeerders zijn er. Het zijn Nederlanders, die sinds twee jaar bezig zijn met het project. De gemeenteraad van Birresborn heeft de plannen echter al die tijd verzwegen voor de inwoners van het dorp. Pas sinds eind oktober heeft de gemeente ze voorgelegd aan de, compleet verraste, bewoners. Drie grote stallen zullen worden gebouwd, met in elke stal plaats voor 110.000 kippen.

Negatief
In het artikel staat dat dit betekent dat het leefgebied van elke scharrelkip de grootte heeft van een A4tje. En dat de bodem van beton is, en dat is dierenmishandeling. Ik kijk snel aan het eind en ja, het artikel is afkomstig van de Bund Vulkaaneifel. Vandaar de negatieve toon! Ik schreef in een eerdere blog al over de Duitsland-brede aanval van deze politieke partij, die op haar website lijsten openbaar heeft gezet met namen en adressen van eigenaren van (nog te bouwen) megastallen.

Protesten
Inmiddels zijn er diverse burgerinitiatieven die de bouw van de stallen willen voorkomen. Meerdere protestbrieven zijn al geschreven, zoals die van de fractievoorzitter van de verbandsgemeenteraad Gerolstein, met als kop 'Weerstand tegen kippenconcentratiekamp'. Daarin staat onder andere dat Nederlandse agrarische beleggers vaak in een gesloten systeem werken. Ze doen zaken met Nederlandse banken en bouwbedrijven en de productie blijft in Nederlandse handen. Dat wil zeggen dat er voor de lokale bevolking weinig kans is op een werkplek. Doordat het bedrijf in Nederland twee holdings heeft, is te verwachten dat er geen inkomsten zijn uit winst of belastingen. De kippen worden gevoerd met genetisch veranderde soja en mais van overzee. Wat er voor de Eifel overblijft, zijn een paar 'kruimels'. Het gaat om een gunstige en goedkope productielocatie, waarbij de regio wordt geplunderd. De protestbrief eindigt met de waarschuwing dat plaatselijke producenten met voorbeeldige landbouwsystemen niet alleen moeten gaan vrezen voor hun imago, maar ook voor hun bestaan.

Nederlanders hebben de naam
Ook is een petitie opgezet: 'Gemeenteraad van Birresborn, verbied de bouw van de eierfabriek in Birresborn!' In korte tijd hebben al meer dan 15.500 mensen hem ondertekend. Wat mij bij deze oproep opvalt, is de zin 'Toch raakt het mij als Eifelaar des te meer dat de landelijke idylle ook hier voor de industrialisatie zal wijken'. Ja, ik word wel eens aangesproken met 'jullie Nederlanders kopen alles op, zetten grote megastallen neer en jagen zo de grondprijzen omhoog, zodat onze boeren geen kans meer hebben'. De laatste tijd ga ik daarover niet meer in discussie; Nederlanders hebben nu eenmaal de naam. De afgelopen drie jaar zijn hier vlakbij drie megastallen gebouwd voor 400 tot 600 koeien. Echter, niet door Nederlanders, maar door Eifelboeren.

Foto

 • Opstand tegen Nederlandse 'eierfabriek'
 • Opstand tegen Nederlandse 'eierfabriek'

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  mogen de grote steden dan ook niet meer uitbreiden ? zo wel reëel zijn

 • agratax2

  @Monique waarom zou je de discussie over grondprijs verhoging of.i.d. uit de weg gaan? Wees het eenvoudig met hen eens, want het is zo, dit geldt ook voor de boeren die uit het westen en zuiden van Nederland naar het Noorden kwamen met dik gevulde geldbuidels. Ook jij zult niet gelukkig zijn met de prijsopdrijving door nieuw komers zo die er zijn in jullie gebied.

 • alco1

  Een afscherming zou voor iedereen ogenschijnlijk het ideaalste zijn. Maar steekhoudende argumenten kunnen er niet gepresenteert worden. We zien ook hetzelfde gebeuren bij middenstanders. Heb je een goed lopende winkel. Komt er ineens een grote naast je. Niets aan te doen. Helaas maar waar.

 • @meelmuisje

  Prijsopdrijving nou en of, Nieuwkomers, niet echt nee zeker niet bij ons in de direkte omgeving. Wij hebben voor nederlandse begrippen een kleine boerderij maar worden door zo'n 5 grote eifeler boeren ingesloten die mbt pachtland tegen elkaar blijven opbieden waardoor binnen no time de pachtprijzen zijn verdubbeld. Waar pachtland vrijkomt gaan de verpachters niet naar ons kleinere boeren maar alleen naar de grotere die ze eigenlijk niet zo mogen vanwege hun groei. En juist vanuit die hoek krijg je steeds vaker kommentaar over Nederlanders. Ik heb het dan ook over zo'n 10% van de woonhuizen die in de Eifel door Nederlanders zijn gekocht.

 • @meelmuisje

  Vervolg: Dat deze soms leegstaande boerderijen en huizen vaak jaren hebben te koop gestaan voordat die eindelijk door Nederlanders worden gekocht word met geen woord over gerept. Wèl word gegrapt dat die 'dove Holländer' breukstenen ruïnes kopen waar ze niet eens meer hun vee in willen laten rondlopen. Als de huizen dan zijn opgeknapt krijg je soms scheve oven wat best jammer is. Ik antwoord dan wel eens 'Wat willen jullie nu eigenlijk? De jongeren willen geen boer meer zijn en zeker niet op een boerderij werken, waardoor een grote trek is ontstaan naar de grote steden omdat hier in de hele omtrek, behalve in het toerisme, steeds minder werk is, bedrijven gaan failliet, de ene na de andere winkel komt leeg te staan, cafeetjes gaan dicht, de meeste restaurantjes gaan na een jaar kapot, willen jullie dan dat veel dorpjes hier in de Eifel gaan lijken op de spookdorpen die je in Frankrijk ziet?

 • agratax2

  meelmuisje. In al jouw commentaar is geen speld tussen te krijgen. Maar dat doet in de Eiffel niet ter zake. De Eiffel bevolking houdt niet van fremde Leute in hun Eiffel. Jij bent en blijft eeuwig een indringer, die nog 'slechter' is dan de grote boer en dus wel nooit echt het bedrijf kan laten groeien via pacht. Helaas het leven had voor alle partijen zoveel beter kunnen zijn.

 • koestal

  iedereen een eitje

 • ed12345

  Meelmuisje niet ontmoedigd worden ik zit hier nu 34 jaar op dezelfde plaats in Canada Land huren was moeilijk in het begin ging het soms wel de canadezen zagen er vaak geen brood in als er dan een paar jaar goede gewassen op stonden begonnen zei ook te bieden dus voor mij einde verhaal ,jaren nergens tussen weten te komen er was altijd wel een vriend of famillie lid die kon huren nu al zo'n jaar of 10 gaat dat beter ik behoor ook tot de nou ja vrienden kring ,ik had tot voor kort 40ha bijgehuurd maar om gezondheids redenen zijn dat er nog maar 20 Wat vaak helpt ;meedoen met organiseren (ik weet ze laten je hooguit de tafels goedzetten)van b.v. markt dagen of andere dorps verwante aangelegenheden het duurd lang maar het helpt

 • Albertpluimvee

  Hier lees ik dat family bedrijven wel welkom zijn , alleen mega niet.
  Dat is in mijn ogen ook leuker .

 • agratax2

  ed12345. Ed de eiffel is geen Quebeck het is nog voor een deel het oude Duitse nationalisme en daar komt bij dat het altijd een gesloten en besloten gemeenschap is geweest. Buitenstaanders waren / zijn er niet erg welkom en ik denk dat daar Monique haar grootste frustratie zit. In bijna al haar blogs komen tegenslagen / tegenwerkingen aan de orde. Deze overwinnen kost erg veel tijd, energie en moeite als het ooit lukt. Europa is niet een land het zal nog decennia bestaan uit verschillende landen met hun eigen cultuur en hun eigen anti buitenlander gevoelens. Ondanks alle goede bedoelingen en wetgeving leeft in nederland ook een sentiment van Nederlanders eerst en dan de rest. Zolang we aan de rest verdienen is alles o.k. maar zogauw we denken dat ze ons geld gaan kosten.

 • De Toekomst

  Als ze nog niet rond zijn met de bank hoeven we niet bang te zijn dat het er komt, zo groot is de winst niet op eieren, en als ze zelf het geld hebben zouden ze wel drie keer moeten nadenken om in die tak te investeren!

 • FarmerNL

  Ik snap ziet dat ze dit niet via hun Duitse connectie Fienhagen geregeld hebben, was waarschijnlijk wel alles rond gekomen, nu heet het een Nederlandse ondernemer en gaat iedereen in de remmen.

 • ed12345

  Agratax denk nou niet dat het hier zo'n 35 jaar terug gemakkelijk was ,ook hier waren de emigranten de boze mensen die de grondprijzen opdreven .Ik kon bij de bank in het dorp geen werkkrediet krijgen omdat ik geen koeien had Als de boerenvakbond vrijwilligrs nodig had voor open dagen en ik stak m'n hand op was het niet meer nodig.Nee Han zo simpel was het niet In de typische akkerbouwgebieden waar al langer emigranten zaten was het wat makkelijker.In het dorp aan de Ontario kant waar de gemiddelde boer behoorlijk wat minder centjes had ging het wat makkelijker Op de jaarvergadering van de Coop kwam iedereen met oude pick up of een gewone chevrolet of Ford in tegenstelling aan de Quebec kant kwamen sommige leden met Lincoln's en Cadillac Wat meespeelde Quebec wilde toen op een onafhankelijkheid aanwerken met ook een onafhankelijkheid aan voedsel de boeren kregen heel veel subsidie de groten natuurlijk het meest.Die onafhankelijkheid is gelukkig nooit door gegaan

 • @meelmuisje

  Ed12345 Klopt, dat heeft familie die naar Nova Scotia is gegaan ook meegemaakt vooral in het begin en Agratax1, je hebt gelijk :-) Moeilijk te bevatten als je zelf niet zo bent.

 • trekker123

  Niks menselijks is ons vreemd. Over al ter wereld is het uiteindelijk eigen volk eerst. En als je er zelf niet zoveel van bakt dan komt dat omdat een ander het je onmogelijk heeft gemaakt. Is het niet de overheid dan zijn het de emigranten. Het ligt in ieder geval al gauw aan een ander en niet aan jezelf. Klachten dat anderen teveel voor de grond betalen zijn ook bekend. Behalve wanneer je zelf wilt verkopen, dan verkoop je ook het liefst aan degene die er het meest voor wil betalen. En waarom dat dan is dat doet er dan niet meer toe.

 • eimania

  het wordt een concurent dus , prima dat ze proberen dit project tegen te houden.

 • Zents beheer

  Dus wanneer ik Fienhagen koop help ik mijn eigen concurentie financieren ? Geen wonder waarom ze te duur zijn.

 • @meelmuisje

  Deze week hebben dorpelingen uit Birresborn een protestaktie gehouden met spandoeken waarop teksten die er niet om liegen. Wie (SWR) Süd West Rundfunk kan ontvangen: vanavond om 20.15 uur zal in het programma 'Zur Sache Rheinland-Pfalz' de Eierfabrik een van de thema's zijn waarover zal worden gesproken. Zie http://www.swr.de/zur-sache-rheinland-pfalz/groesste-legehennenfabrik-in-eifel/-/id=7446566/nid=7446566/did=12169838/1y5o6xs/index.html

 • agratax2

  Ed. Ik weet dat het nu nog moeilijk is in Quebec voor nieuw komers. Je weet toen ik bij je ben geweest, zijn we ook in Montreal geweest bij mijn Oekrainse tolk die nu voor IATA werkt maar geen Frans spreekt. Fout dus, geen Frans in deze stad blijf je buitenlander. Voor Monique geldt dat de Eiffel een zeer gesloten gemeenschap is binnen Duitsland, waar je niet of zeer moeilijk 'binnen' komt. Heeft niets te maken met afgunst, je hoort er eenvoudig niet bij, ze werden / worden genegeerd door o.a de plaatselijke overheid! Dit heb ik uit de meeste blogs van Monique geproefd. Dit is erger dan dat je je moet bewijzen zoals jij dat in het begin moest doen om mee te mogen dingen naar (pacht)land of transportwerk. (zo ik uit je verhaal begrijp)

 • Vera Wijnveen

  Ha Monique. Wat een boeiende blogs heb je weer! Ik kom je een keer opzoeken als jullie dat leuk vinden... is maar een kleine 1,5 uur rijden vanaf waar ik nu woon (Mortier, B). Groet, Vera

 • @meelmuisje

  Lijkt me echt heel leuk, Vera!! Wie had dat ooit gedacht dat we zo dichtbij elkaar zouden komen te wonen ;-)

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.