Boerenblog

2808 x bekeken 4 reacties

Dit moet u doen bij lage kuikenprijzen

Een gouden regel is dat u voer, eendagskuikens en de afzet afzonderlijk afspreekt. U kunt dan drie keer onderhandelen.

Wij boeren zijn van een hondstrouwe mensensoort. Toeleveranciers en afnemers kunnen rekenen op onze haast onvoorwaardelijk steun. We gunnen onze partners graag hun marges en zijn daardoor per definitie slachtoffer. Voerprijsverhogingen of buitensporige vleesprijsdalingen? We slikken een keer en gaan gewoon verder.

In de echte wereld gaat het er anders aan toe, bleek maar weer eens vorige week. Supermarktketen Plus gaat het verlies dat ze lijdt door de prijzenoorlog van Albert Heijn gewoon terughalen bij haar toeleveranciers. Plus schrijft aan haar leveranciers: Door de prijzenacties van onze concurrenten kunnen wij het hoofd niet meer boven water houden. In de bijlage vindt u een specificatie van het verlies van week 37 t/m 52. Wij verwachten dat u dit bedrag binnen 14 dagen aan ons overmaakt.

Supermarktketen Albert Heijn wist allang dat zij actie ging voeren en heeft natuurlijk ruim op tijd haar prijzen heel langzaam en stiekem verhoogd. De boodschappen waren een half jaar geleden net zo duur als nu na de prijsverlagingen. 'Puur en eerlijk' zegt AH en u gelooft het allemaal. Dus niks margeverlies of prijspolitiek, maar gewoon ordinair bedrog. Wij houden van duidelijkheid.

Nooit van gehoord daar in Roemenië
De vleesprijzen staan de komende maanden onder druk. Er wordt volop geanticipeerd op een flinke daling van de basiscontractprijs. Het zou komen door de invoer en concurrentie op de Europese markten van Oost-Europees pluimveevlees. Super Deen die zo vooropliep in haar morele afkeuring van de vleeskuikenhouderij en daarmee door Wakker Dier in de adelstand werd verheven, krijgt volgend jaar de liegebeestprijs van diezelfde betwetersclub omdat ze nu hun kuikenvlees uit Roemenië halen. IKB, kilo's per m2, antibiotica, voetzoollaesies? Nooit van gehoord daar in Roemenië en de afnemers (lees: de supermarkten) vinden het allemaal prima.

Spelletjes met de toeslagen
Zoals altijd in slechte tijden vormen de slachterijen een gesloten front. Over de basiscontractprijs zijn ze het eens, die moet naar beneden. Tegelijkertijd worden er weer spelletjes gespeeld met de toeslagen. Het is aan u om mee te spelen. Een gouden regel is dat u voer, eendagskuikens en de afzet afzonderlijk afspreekt. U kunt dan drie keer onderhandelen. Bij een aantal voerfabrieken is nog wel wat te halen. Zij hebben hun prijs te langzaam laten zakken en kunnen nu wat uitdelen, net als Albert Heijn. Doe uw voordeel.

Mijn brief aan de voerfabriek ligt al klaar
Mijn brief ligt al klaar: Geachte toeleverancier (vul in: uw voerfabriek ), wij hebben uitgerekend dat we met de vleesprijsdalingen in het vooruitzicht vet verlies gaan lijden. Wij zijn genoodzaakt dit margeverlies bij u in rekening te brengen. Wij verwachten dat u het verderop gespecificeerde voorschotbedrag binnen 14 dagen aan ons overmaakt. Na afloop van elke komende ronde volgt de eindafrekening. Wij hopen op uw begrip en rekenen op uw medewerking. Wij zijn anders genoodzaakt om onze toevlucht te nemen tot voor u misschien onplezierige maatregelen. Dit kan inhouden dat wij uw concurrenten uitnodigen voor een prijsopgave, uiteraard met een voerconversiegarantie. Uw concurrenten hebben wellicht slimmer ingekocht en gaan daar nu van profiteren; niet meer dan redelijk. Met vriendelijke groet, uw Bert Vogel.

Laatste reacties

 • koestal

  wat van ver komt,is altijd goed ,denkt de consument

 • jehanvankroaks

  Geachte broederij,
  Naar aanleiding van de dramatische gestegen voerprijs, en het steeds duurder wordende 20 weeks moederdier
  (c.a. 40% in 12 jaar tijd) zijn wij genoodzaakt de broedei prijs met ingang van aanstaande maandag met €0,02 te verhogen.

  Mochten er onduidelijkheden en/of vragen zijn horen wij dat graag van u.

  vriendelijk groetend,
  vermeerderaar

  Tja zoiets moet waarschijnlijk ook weer ergens worden doorberekend.....

 • alco1

  De hele handel van het ei tot het schap is als een spinnenweb aan elkaar verbonden.
  Het enige waar je macht over hebt is wat er geschied op jouw erf.

 • jp.bierema

  Hebt u allen het programma keuringsdienst van waarde gezien? U kunt het terugzien via uitzending gemist. Hierin is Bert te zien thuis en gaat de discussie hoe groot een vleeskuiken kan worden. Ik vond het een positieve uitzending. Het enige punt wat ik heb is de vraag of de programmamakers ons in het negatief willen belichten of in het positieve.
  In ieder geval is wel zichtbaar geworden dat onze kippen heel goed 50-55 dagen oud kunnen worden en wat is er nu mooier dan lekkere dikke kippen laten groeien. Mooie uitzending met een collega die ons goed vertegenwoordigd!

Of registreer je om te kunnen reageren.