Boerenblog

3372 x bekeken 35 reacties

De vegetarische kerk van Sjoerd en Volkert

Zolang er al mensen samen wonen, zijn er al van die karakters die het niet kunnen nalaten om anderen te vertellen hoe ze moeten leven. Bij ons vroeger wist de dominee precies wat we niet mochten doen op zondag. Ik heb daar als amateur-theoloog nog geen Bijbelse grond voor kunnen ontdekken.

Ik wil maar zeggen: de geschiedenis herhaalt zich voortdurend. Het zit dat soort mensen ingebakken om dwingend hun mening op te leggen. Dominees, imams, dictators van verschillende kleuren en ook de Sjoerds en Volkerts van deze tijd. Ondanks hun verschillende achtergronden hebben deze lieden met elkaar gemeen dat ze er heilig van overtuigd zijn dat ze gelijk hebben. Waaraan ontlenen deze wakkere diertjes het recht om de rest van Nederland te vertellen wat ze wel en niet mogen eten? Hebben ze misschien ook een soort Bijbel waar ze dit uithalen? Hebben deze vrienden de waarheid soms in pacht gekregen? Moeten wij dan godbetert, naar de regels van Sjoerd en Volkert gaan leven? Is ons dan soms iets ontgaan?

Reclame maken voor een product is natuurlijk prima. De consument aansporen om de kip te kopen die Sjoerd het lekkerst vindt, daar kan niemand op tegen zijn. De Sjoerds mogen hier zeggen wat ze willen, in de winkel kunnen we kiezen. Maar met het onder druk zetten van het CBL en supermarkten gaan deze kornuiten over de schreef.

Negeren die idioten
Het is mij wel duidelijk hoe wij ons als pluimveesector moeten opstellen: 1. negeren die idioten en 2. de consument laten zien waar we mee bezig zijn, openheid en dialoog. Op onze bedrijven is nog nooit iemand niet toegelaten, iedereen is welkom om te zien hoe er geproduceerd wordt. De Duitse pluimveehouderij heeft ook een website waar alle vragen van consumenten over onze productiemethodes goed worden beantwoord.

Mooi toch dat een boer in Frankrijk zijn eigen Maranskippen kan fokken en verkopen? Voor mijn part krijgen ze eerst vijf gelukkige jaren als soepkip. Maar deze Maransen, of hoe ze ook heten, blijven toch buiten bereik van de meesten van ons.

Steek jullie licht eens op in de derdewereldslums, daar waar ze van een paar dollar per dag een gezin moeten onderhouden. Vertel die mensen daar eens over je anti-veehouderij-idealen met je van sojaproducten uitdijende lijven die het aan niets ontbreekt en begin daar je vegetarische kerk. Een vruchtbare voedingsbodem.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Geen speld tussen te krijgen Bert! Veel van de door jou verafschuwde mensen menen op deze site ook hun zegje moeten doen,zie de soort van agressie in hun ondertoon afdruipen. Ze geilen erop om groepen mensen hun wil op, te leggen ,want hun wil is wet en een andere mening moet met geweld bestreden worden!

 • Ed Buijs

  Je kunt je afvragen welke idioot genegeerd moet worden (o.k. ik ben niet consequent). Met een overdonderende meerderheid van mensen die hun eigen voedsel niet meer produceren, 20 detailisten die bepalen wat 600 mio europeanen eten en het volkomen onverantwoorde gebruik van antibiotica om maar eens iets te noemen, is het logisch en maatschappelijk gezond dat organisaties de macht van hun medestanders bundelen.

 • agratax2

  Bert na het verlaten van de kerk zijn velen gaan zoeken naar nieuwe 'waarheden' en hebben die gevonden in dierenwelzijn en antivlees gedachten. Dit behoeft geen punt te zijn, zoland ze het voor zichzelf houden, maar Geloof moet verspreid worden. Lukt dit uitdragen niet door overtuiging, dan moet het onder dwang opgelegd worden. Hebben de Christenen ten tijde van kerstening niet hetzelfde gedaan en in de Middeleeuwen niet in de koloniën met harde hand het geloof gebracht?? Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn, dan dat de mensheid nog geen steek veranderd is ondanks al onze kennis en zgn. vooruitgang. Macht en nog eens macht van de enkeling zonder dat het de levensvreugde van de MENS nog de wereld op een hoger plan brengt.

 • ruben1979

  @Ed, volgens mij hoeft er niet een idioot te worden genegeerd (1idioot kan meer vragen dat 10 wijzen kunnen beandwoorden) ben deze week als vleeskuikenhouder actief op de fora van boerderij.nl en hoor telkens kritiek op b.v. ab gebruik. Ik zeg niet dat het niet minder moet, maar 'volkomen onverantwoord'is toch te kort door de bocht

 • bankivahoen

  Perfect verwoord agratax@ !

 • Ypma

  Je kan natuurlijk doorgaan met mopperen en schelden en daarmee proberen je gelijk te halen maar je moet ook kunnen inzien dat de organisaties en individuen die de plofkip verafschuwen ( en terecht) ook signalen zijn uit een in beweging zijnde markt zijn die je niet mag negeren en waar je beter op tijd op in kan spelen. Dat is de ware ondernemersgeest om op tijd de bakens bij te zetten en niet te wachten tot de laatste plofkip eter er mee ophoudt. Dat is heel normaal. Daar in Nederland groot mee geworden.

 • W Geverink

  Ja je kunt er maar beter op in spelen in plaats van je gelijk proberen te halen Ypma, en dat gebeurd ook. De veranderingen gaan snel omdat de mensen die onder druk gezet worden schijtsbang zijn dat ze s'avonds in het donker opgewacht worden door enkele extreme veganisten, of dat hun familie wat wordt aangedaan. O wacht, s'nachts met de spuitbus moordenaar en dergelijke op hun huis schilderen is ook zo'n klassieker. De consument heeft helemaal geen afkeer van braadkip want het is betaalbaar in een tijd dat ik geloof 20% van de bevolking(en groeiende) niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De organisaties en individuen die braadkip verafschuwen eten geen braadkip en kopen geen braadkip maar eisen zeggenschap over wat de consument mag eten.

 • Ypma

  IK verafschuw extremisme en ben dol op een smakelijke braadkip.

 • Nines

  In de kerk zijn ze heilig (nouja op die 'foute kinderlokkers' na dan). Kan nou niet zeggen dat Sjoerd en Volkert zo heilig zijn. Punt is dat als wij luisteren naar al die waanideëen van een groepering die nog niet eens het verschil tussen een koe en een paard kan onderscheiden we verkeerd bezig zijn. Agrariërs zijn geen harteloze mensen die alleen maar geld in beesten zien. Beesten hebben gevoel en boeren hebben gevoel voor dat gevoel. Ziektes en problemen tijdig signaleren en daar op inspelen. Het perfecte voer vinden. De ventilatie regelen. Het klinkt zo simpel. Maarja kindjes opvoeden klinkt ook zo simpel. Is ook niet iedereen even goed gelukt. Hebben ze er ook nog een dagtaak bij aan het verdedigen van hun werkzaamheden. Moeten we straks ook maar aan de verpleegster vragen wat ze allemaal doet? Een aan de kapster vragen hoeveel millimeter exact ze per haar er afknipt?

  wordt vervolgd...

 • Nines

  vervolg

  Klinkt maf, maar de veehouderij wordt wel steeds meer die kant opgestuurd. Als wij nu alle wensen gaan inwilligen krijgen we daar tijdelijk meer voor betaald. Dat zou prachtig zijn.. want een boterham eten is prettig, maar beleg er op maakt het beter. Alleen als iedere agrariër zich naar de wensen aanpast, komt er een keiharde daling en verdient de boer wederom niks. Bovendien komen er daarna nog weer meer eisen en nog meer en nog meer... Is dat soms een kwaaltje wat we meekrijgen van onze kenniseconomie? Zoveel regeltjes, plichten en eisen opstellen, dat hbo-ers aan het werk kunnen blijven. Dat we alles moeten verantwoorden en dat er geen tijd overblijft voor dingen die er werkelijk toe doen?
  Ik zeg NEE tegen wakker dier.

 • bankivahoen

  Ik sluit me aan bij Nines@ en zeg ook nee tegen wakker dier en consorten.De grenzen van het toelaatbare zijn wat mij betreft allang overschreden.De sector moet zelf aan de noodrem trekken voordat men het spoor definitief bijster is .
  De 'normale' economie gaat hierdoor al helemaal tengronde , laat dat de agrarische sector niet gebeuren! De tijd van steeds maar aan moeten passen is een keer voorbij.Een luchtwassertje hier, een mestverwerkertje daar, de kostprijs wil men steeds hoger tillen om zoveel mogelijk afvallers te kweken.En de tijd om zoiets in een jaar of 15 af te schrijven is je toch niet gegund, na 2 jaar moet alles toch weer anders.
  Het meest frapante is dat de betwetertjes zelf nooit zeggen dat kunnen wij beter en zelf een bedrijf starten, nee dan moeten de handen uit de mouwen en daar zijn zij niet van gediend. Liever tijdloos lullen op allerlei nietszeggende meetings is in hun ogen veel leuker en je wordt er niet zo moe van.
  Het mooiste voorbeeld van zoiets zie je bij dat andere item hier op de boerderij waar bijna 100 reacties geplaatst zijn : een oeverloos gelul om helemaal niets om op het eind alweer een vergaderingetje te belegggen.Daar kan een boer beter niet bij aanschuiven,die zit er voor jan met de korte achternaam bij.

 • politiek

  @ bankivahoen. Is dat dan een ,,vergaderingetje,, zonder je collega,s!!??.

 • ruben1979

  @bankivahoen, je ogen helemaal sluiten voor wat de maatschapij (daar bedoel ik niet wakker dier mee) wil is ook niet goed. wat betreft kostprijs, ik ben emisiearm, laat mijn mest verwerken, ben op het gebied van energievoorziening al bijna Co2 neutraal, en wil mijn kostprijs graag vergelijken met mijn collega's, en denk dat die lager ligt dan bij veel van mijn collega,s. De oeverloose discussie waar je over praat daar heb ik graag aan deelgenomen als vleeskuikenhouder, die elke dag weer zijn handen echt uit de mouwen moet steken, en ik ga er vanuit dat politiek en ik (nodig jou hier graag ook bij uit) een goede discussie met elkaar gaan voeren. Dat we het niet altijd met elkaar eens zullen zijn vindt ik niet erg, niet met elkaar in gesprek is erger, dat hebben we lang genoeg niet gedaan (de deuren van onze stallen sluiten voor bezoekers) daar komt nu al de kritiek uit viirt die je hier nu hoort.

 • ruben1979

  @bankviahoen, jij aan een tafel (kritisch) ik aan dezelfde tafel (mischien wel gematigd) politiek aan dezelfde tafel (kritisch vanuit de 'andere' kant). Lijkt me meer dan leuk.

 • politiek

  Hopenlijk heeft ruben1979 geen ronde tavel, maar een vierkante, ( of rechthoekig) zodat er ook nog een plaatsje is voor Fleur. Bankivahoen, ik hoop dat je aanschuift.

 • bankivahoen

  Ik ga de discussie liever niet in het openbaar aan als kritische nootlezer,ik ben bang dat me dat kan schaden in de toekomst met mijn bedrijfsvoering.Er zijn mensen die kritische boeren niet leuk vinden met als gevolg dat ik hier op wat voor manier dan ook hinder van kan ondervinden .Voorzichtiger kan ik me niet uitdrukken.Vraag Agratax en W Geverink maar,die willen misschien wel en zitten erg in de buurt van mijn manier van denken over de agrarische sector.Succes ermee!

 • W Geverink

  Dat we ongeveer op de zelfde golflengte zitten is waar Bankivahoen. Ik denk echter dat Ruben de tijd hard genoeg nodig heeft om Politiek een beetje inzicht te geven in het geheel. Ik heb het gevoel dat er voor politiek een hele nieuwe wereld open gaat en dat moet inzinken. Als Ruben er in slaagt om aan het einde van de dag enkele van de vooroordelen uit de weg te ruimen is er veel bereikt. Ik wens hun daarmee veel sterkte en wijsheid.

 • agratax2

  Stel we gaan allemaal doen wat de PvdD wil, geen vlees, zuivel en melk meer op tafel, omdat het zielig is voor de dieren. Wie garandeert me dat het niet pijnlijk is voor de groene boontjes om in kokend water te belanden en voor de sla om in stukjes te worden gescheurd en dan in de mayo of ander klef spul te verdwijnen. Om van stamppot maar te zwijgen, echte misdaad is dat. Als iedereen vlees loos is komen de laatste vleeseters uit hun iglo ś en zij prediken 'stop eten van planten, het doet planten pijn. Wij willen, dat je de flora zijn geluk gunt op de wereld en ze geen pijn berokkend'. Zij hebben net zo veel recht om ons planten eten te verbieden als mevr. Thieme het recht heeft ons vlees eten te verbieden. Er blijft dan niet veel meer over de (schone) lucht om van te leven.

 • Ypma

  Die 'Nines' toch die wil gewoon niet begrijpen dat de plofkip het resultaat is van het gewetenloos omspringen met de genetisch mogelijkheden van de kip. Je hoort gewoon geen kip in de markt te zetten die in ruim 5 weken op 11/2 kilo zit. Dat is dus die ene gewetenlose multinational die elk gevraagde kiptype kan leveren waar de agrariër om vraagt. Dus dat gezeur dat de agrariër gevoel heeft voor zijn dieren is een grote leugen. Als er geen vraag is naar plofkippen door de agrariër dan waren die tragische dieren er ook niet. Juist de agrariër kan met eigen ogen zien dat die dieren lijden onder hun exteme vleesaanzet. Je kan ook gewoon een kip vragen die na twaalf weken op dat gewicht komt. Ik geef niet alleen de plofkip agrariërs de schuld. Ook de kippenontwikkelaar, die ene multinational dus, heeft ook een verantwoordelijkheid om zulke kippen in de markt te zetten. Beschaving en ethiek is ver te zoeken als het om de poen gaat.

 • Nines

  Vraag me af wie hier wat niet wil begrijpen. Wie zegt dat een plofkip gewetenloos wordt gekweekt? Het dier eet zelf. Het heeft voer ter beschikking, maar het wordt er niet ingepropt. De kip kan gewoon scharrelen of tokken, drinken of ruzie maken met zn concurrent naast hem. Kortom die kip heeft gewoon te leven. Wanneer we naar mensen kijken is ook de ene mager en de ander dik. Ligt deels aan voedingspatroon, maar niet altijd. Sommige mensen worden ook gewoon dikker vanwege aanleg. De een lijkt een anorexiapatiënt maar vreet als een paard. De ander lijkt een emotionele allesverslinder, maar drinkt in werkelijkheid alleen maar shakes en doet alles er aan om af te vallen. Moeten we die dan ook maar plofmensen noemen? Wij mesten ze niet vet. We geven onze beesten gewoon te eten. Wat is daar gewetensloos aan?

 • Nines

  En verder nog even ingaan op die discussie over het imago en aangaan van gesprekken. Ja, er mag wel eens iets veranderen. Pluimveehouders mogen van zich laten horen. Maar moet dat via politiek? De afgelopen decennia heeft de politiek bewezen niet om te kunnen gaan met de landbouw. Voor veel boeren was Bleeker een gewenste man, maar toch heeft hij nog veel laten liggen. Gezien hoe de reacties lopen op deze website denk ik dat het een eindeloze discussie blijft. Waar wil je dan nog over praten? We moeten niet gaan denken over problemen, maar over oplossingen. Naar wakker dier luisteren is zeker geen oplossing, dat maakt het probleem alleen maar groter. Misschien zouden we moeten luisteren naar onze beesten. En zolang mijn kippen blijven groeien, nieuwsgierig geaard zijn en dat in de koppel nauwelijks stervelingen zijn, weet ik als dierenliefhebber dat ik mijn vak begrijp.

 • ruben1979

  @Nines, met wakker dier in gesprek gaan gaat ook mij te ver (het is toch niet goed, wat je ook doet) maar om mensen als Ypma te laten zien dat we geen dieren beulen zijn en op geld beluste directeuren, vind ik dat we de dialoog moeten aangaan om te laten zien wat we doen, om dan tot de conclussie te komen dat we mischien toch wel om onze dieren geven, en om te laten zien dat een kuiken dat 2,5 kg weegt op 6 weken mischien wel een kort leven heeft gehad maar geen slecht leven.

 • ruben1979

  O ja zou het bijna vergeten, als Ypma wil zien hoe we met onze dieren omgaan, ook jij krijgt de uitnodiging om te komen kijken bij ons op het bedrijf.

 • Nines

  @Ruben; dat is ook precies wat ik doe. Als vrienden bij me langskomen laat ik ze het boerenbedrijf zien. Ik praat met passie over de kippen alsof ze van mij zijn, terwijl ze eigenlijk van mn vader zijn. Ik zit helemaal niet in het bedrijf, maar als mensen me horen praten worden ze daar zelf enthousiast van. Ik leg ze van alles uit en wat ik niet weet vraag ik. Ik ga het dialoog aan. Iedereen concludeert: het is helemaal niet zo erg als ze op tv zeggen jah?! Zelfs een sterk vegetarisch overtuigde vriendin van mij kijkt er heel rustig naar en zegt dat die dieren het beter voor elkaar hebben dan menig flatbewoner in Amsterdam. Wanneer we verbouwen krijgen de buren de kans om binnen te kijken. We leggen ze uit wat er achter de deuren gebeurt, zodat ook zij inzicht hebben in al die vrachtwagens etc op ons erf. Veel mensen vinden het verrijkend, maar toch voel ik mij niet geroepen dit voor iedere burger te doen. We hebben te maken met bepaalde bedrijfsrisico's als dierziektes, maar ook de berg administratie en gewone werkzaamheden vragen aandacht. Een boekhouder, verzekeraar of winkelmanager vertelt toch ook niet beetje bij beetje wat hij/zij allemaal doet? Ik wil niet álles hoeven gaan verantwoorden. We leven toch in een vrij land?

 • ruben1979

  @Nines, ik kan niet anders zeggen dan dat je goed bezig bent. Ook ik doe precies het zelfde als jij, maar de meeste winst is volgens mijn te behalen door mensen die niet alleen kritisch zijn, maar de verdraaide waarheid van b.v. wakker dier als waar aannemen en dat hier ook op die manier ventileren (we zijn dierenbeulen, geldwolfen over de rug van onze dieren, milieuvervuilers en brengen de volksgezondheid in gevaar) uit te nodigen op onze bedrijven en ze laten zien dat de waarheid toch echt heel anders is dan die de media en wakker dier laat zien.
  Voor de rest complimenten voor jou, hoe je mensen informeert.

 • Nines

  Ik vraag me af of daar werkelijke winst in zit. Want je hebt ook van die hardnekkigen die blijven beweren dat het slecht is. Als jij iets slechts wilt zien, zie je dat ook. Mensen zoals in de wakkerdier groepering zijn zo vol van hun eigen idee, dat ze waarschijnlijk nooit toe gaan geven dat er iets niet klopt... Mijns inziens kun je je beter focussen op die grote groep die alles mee vind vallen. Die harde schreeuwers moet je laten schreeuwen, alleen zouden ze minder gehoor mogen ontvangen van grote bedrijven zoals de supermarkten en de voedingsmiddelenindustrie. Als er bij FrieslandCampina mensen werken die denken dat een koe eenmalig in het leven een kalf baart en daarna nooit meer, dan is er iets mis bij dergelijke organisaties. Bij die organisaties zouden rondleidingen ook erg waardevol zijn. Vooral bij 'kantoorafdelingen'.

 • Mels

  Dat is het grote probleem in NL,een groot deel van onderwijzend Nederland weet niet of nauwelijks meer waar en hoe het voedsel geproduceerd wordt,idd is het zo dat mensen denken dat een koe eenmalig kalft en dat suiker uit suikerbieten komt is toch wel heel erg vreemd,evenals friet die van aardappels gemaakt is om van de toetjes nog maar te zwijgen,mijn deur staat altijd open maar niemand komt binnen om te vragen wat ik daarachter en op het land nu allemaal uitspook,het lijkt wel of men bang is om te kijken en te vragen.

 • politiek

  @ Beste Nines Ook in de veehouderij(industrie) heb je van die hardnekkigen die blijven beweren dat het goed is. Jij wilt je ook liever focussen op mensen die met je meepraten en je niet tegenspreken want dan zijn het gelijk harde schreeuwers. Zelfs je sterk overtuigde vegatarisch vriendin haal je erbij. Waarom heeft ze die overtuiging denk ik dan en waarom zou je niet alles willen verantwooorden. Je bent met dieren en voedsel bezig. Je bent open en transparant voor de b.v. de eerste 80 % ( waarvoor compliment) alleen jammer dat je niet over die laatste 20 % wilt praten, want je wilt niet alles hoeven gaan verantwoorden.

 • jinkehes

  Misschien kan Bert Plofkip eens kennis nemen van de feiten:
  Acht procent van de kuikens van gangbare rassen heeft aan het einde van de mestperiode veel moeite om eten en drinken te bereiken en kan helemaal niet meer lopen. 49% van de kuikens heeft een duidelijk afwijkende loopwijze en 35% heeft een lichte afwijking. Slechts 8% ontwikkelt geen loopproblemen. Met een verminderde mobiliteit neemt ook het risico op contactdermatitis - o.a. voetzoollaesies, hakdermatitis, borstirritatie - toe, zeker in combinatie met een slechte strooiselkwaliteit. Bij een ander onderzoek waarbij 386 koppels vleeskuikens werden onderzocht en beoordeeld, bleek dat bij ruim 38% van de koppels ernstige laesies voorkomen.

 • kleitokkers

  Ook ees nadenken over de economische gevolgen van het veranderen van de zogenaamde diervriendelijkheid. Dit zal betaald moeten worden, door wie en hoeveel. Het is allemaal heel simpel. Dat de econoische groei van de afleopen decennia voornamlijk te danken is aan het steeds goedkoper geworden voedselpakket, wordt gewoon vergeten. Dat er dingen veranderen dat is nooit anders geweest. En om de economie op stoom te houden door een goedkoop voedsel pakket is een keus, of we gooien dit soort sectoren er uit en maken een goed sociaal plan en veanderen nederland zo dat we economisch top blijven. Hiermee daag ik iedereen uit die tegen is en kom maar met GOEDE alternatieven i.p.v. alleen maar tegen zijn. Want dat is het allemakkelijkste.

 • Ypma

  'Nimes' U weet kennelijk niet wat voor kippen er op uw bedrijf rondlopen zolang ze nog lopen kunnen. Plofkippen zijn vleeshybriden, dus het resultaat van de kruising van 2 foklijnen. Een resultaat dat bewust zo gefokt wordt. Het is dus niet een kipje dat toevallig wat meer eet dan de ander. De abnormale vleesaanzet heeft gevolgen zoals je hierboven bij 'Jinkehes' kunt lezen. Het vlees is ook week en vochtrijk en zonder enige smaak. Dus Nimes heb de moed eens om het over een andere boeg te gooien. Begin eens met kwaliteitskuikens in te kopen die in 12 weken op het gewicht zijn van 11/2 kilo en veel lekkerder zijn. Dus niet die volwaardkip die 2 weken langer mag leven dan de plofkip. Die verschillen praktisch niets in smaak.

 • Ypma

  Kleitokkers, U komt weer met dat oude Nederlandse argument dat er geen vraag naar is. Dat is onzin. Het probleem is dat hier geen behoorlijk stuk vlees te koop is. Ga eens naar een goede Franse supermarkt. Die staan vol met kwaliteitsprodukten die hier niet te krijgen zijn zoals Label Rouge kippen, scharrel parelhoenders, muskuseenden, kapoenen, prachtig heel smakelijk lamsvlees, kwaliteits rundvlees en ga maar door en heel goed betaalbaar. In Frankrijk zijn ze echt niet allemaal rijk maar wel levensgenieters. Maar hier is men te beroert om goede produkten in de markt te zetten en zegt men maar gemakshalve dat er geen vraag naar is en exporteert men het maar naar het buitenland want Hollanders zouden alleen maar gek zijn op plofkippen en vette gehaktballen.

 • joannes

  Het is allemaal economie en rekenwerk. Dat we dan een keer bij wat ethisch verantwoord is uitkomen is ook logisch. En ethiek in de samenleving is een vloeiende standaard die voordurend beinvloed wordt. Het is duidelijk dat Bert Vogel graag rekent en zijn bedrijf wil behouden, maar hij zal moeten dulden dat er mensen zijn die de efficientie met genetische manipulatie niet vertrouwen en ethisch niet verantwoord vinden. Hier keert de wal het reken en efficientie schip!

 • Piet, Midden-Europa

  Ik herrinner mij een uitspraak/formulering van Monuiqe Vos ; Vegahova's !!!... Het is waar de vegetariers kunnen of willen vaak hun principes op een drammerige soms dwingende manier opdringen, dat is zeer ondemocratisch en onbeschoft, naar mijn persoonlijke mening.

 • joannes

  @ Piet, Midden-Europa dat van Vegahova´s !!! is een eenvoudige discussie techniek: je maakt je tegenstander belachelijk en je kan het punt dat gemaakt wordt vergeten. Wanneer boeren al jaren hun producten als gezond en natuurlijk aan de man hebben gebracht en nu, met huidige communicatie technieken en middelen, de ¨productie ruimtes¨ met hun omstandigheden worden getoond kan de consument maar één ding constateren: Dat van die gezonde natuurlijke omgeving is NIET waar! Dus wie heeft er nou een probleem? De consument die is voorgelogen of de boer die inmiddels een productieruimte met productitechnieken heeft ontwikkelt voor de, in de reclames genoemde, gezonde natuurlijke omgeving. En dan praten we nog niet over het medicijngebruik!

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.