Boerenblog

6141 x bekeken 35 reacties

De plofkip van Sjoerd en Volkert

We worden weer bestookt met onzinnige reclamespotjes over de plofkip. Nog nooit is er een kip waar ook ter wereld ontploft.

Niemand heeft het over een plofvarken of over koeien met een plofuier, nee, dit keer hebben onze wakkere vrienden onder de bezielende leiding van Sjoerd van de Wouw, goede vriend en collega van Volkert van der Graaf, het gemunt op ons vleeskuiken. Het heeft me wel verbaasd hoe vaak er ook vanuit onze pluimveesector nog serieus gereageerd wordt op de aantijgingen van deze randcriminelen.

Waartoe deze lieden in staat zijn is inmiddels wel duidelijk. Het lijkt allemaal zo onschuldig die plofkipreclames, maar hun ideeën en methodes zijn dat niet meer. Ken uw vijanden en u zult niet verslagen worden, is mijn motto. Nu dan, onze vijanden van Wakker Dier zijn, enigszins generaliserend gesproken, vervelende vegetariërs met extreme denkbeelden. Letterlijk gaan ze over lijken om hun doelen te verwezenlijken. Tot hun methodes hoort zelfs het opgraven van stoffelijke resten als pressiemiddel. Een Britse fokker van proefdieren stopte zijn werk nadat activisten zijn overleden schoonmoeder hadden opgegraven. Lees maar na.

Het zal nooit goed zijn
Een nare eigenschap van dit soort vegetariërs is dat ze hun mening voor waarheid houden en vinden dat de rest van de wereld hun gelijk moet geven, dus ook vegetariër worden, en later misschien moslim, of wat ze dan ook verzinnen. Als afgestudeerd amateur-psycholoog weet ik dat het onze wakkere vrienden minder om het welzijn van de kip gaat dan om het halen van hun gelijk. Nu is het ons vleeskuiken, morgen het vleesvarken. De politiek hebben de Sjoerds en Volkerts van deze wereld met de moord op Pim Fortuyn al te pakken gehad. Het heeft geen zin om met ze in discussie te gaan. Het zal nooit goed zijn, één ster, dan twee, drie en ten slotte helemaal afschaffen die intensieve veehouderij. Ik ben toch benieuwd of Volkert, wanneer hij binnenkort wordt vrijgelaten, weer liefdevol in de Wakker Dier-gelederen wordt opgenomen. Wij praten niet meer met dat volk.

Overigens voeren de heren slechts een kleine achterhoedeschermutseling. Ondanks al hun bemoeiingen blijft de wereldconsumptie van pluimveevlees in een rechte lijn doorstijgen.

Laatste reacties

 • probe14

  De mensen willen een gezond betaalbaar stukje kippenvlees. En dat is volop beschikbaar in ons landje. De kip wordt gezond gehouden, anders wordt hij afgekeurd bij de slachterij.
  De bezetting is aangepast aan het welzijnsbesluit.
  Allemaal feiten die aangeven dat de huidige vleeskuikenhouderij duurzaam is, maar ook efficient. Dit is hard nodig in de huidige economische crisis. Als daar ook een voedselcrisis bij komt zal gangbaar pluimveevlees de winnaar zijn.

 • Derksfourage

  Maar dit is absoluut niet de manier van benaderen ! Wanneer we al beginnen met deze mensen als echte vijhand te zien zijn we al verkeerd bezig, tuurlijk we zitten er niet op te wachten maar de situatie ligt er nu zoals deze is en dus zullen wij met deze mensen in gesprek moeten gaan en samen naar oplossingen zoeken en elkaar duidelijkheid over onze denkbeelden en werkwijzen geven.

 • Mels

  Derksfourage,dat station zijn we gepasseerd toen Pim Fortuin uit hoofde van dit soort mensen vermoord werd,praten is voorbij,hard terug slaan werkt beter want deze mensen werken op de manier van wie het sterkst is wint,nu gaan ze dat niet redden omdat de sector de wet achter zich heeft en voldoet aan alle door de overheid gestelde welzijnsnormen die ook nog een door de supermarkten gerespecteerd worden.Gister gelezen op teletekst dat ze alleen nog duurzaam,diervriendelijk en veilig vlees gaan inkopen,wat een sigaar uit eigen doos voor de consument.Alle vlees in NL is al veilig,diervriendelijk en duurzaam al kan er her en der nog wat gewonnen worden maar dat ligt aan het soort vlees(sterren)wat geproduceerd wordt.

 • bankivahoen

  Praten met dit soort lieden heeft nog nooit geen zin gehad.Het probleem met hun is dat ze zeggen op te komen voor de gewone burger of consument wat werkelijk een gotspe is! Er is maar een heel klein groepje mensen die dit soort media terreur spuwen, de rest van de bevolking ergert zich er ook meer en meer aan .
  Kortom het is inderdaad de vijand van de agrarische sector,niet meer en niet minder.En met de vijand moet je nooit aanpappen dat heeft het verleden bewezen!Sjoerd vd Wouw heeft vandaag ook weer een vol leugens bevattend stuk geschreven in Eindhovens Dagblad.Hij zegt oa. dat als de agrarische sector stopt er heel veel grond zal vrijkomen!!!!! Wat wil hij daar mee gaan doen???
  Raar manneke!

 • Derksfourage

  Nee ! ben ik het absoluut niet mee eens ! als we maar tegen elkaar aan blijven schoppen berijken we toch nooit iets ? En het is wel degelijk mogelijk ! Neem het Rondeel als voorbeeld. Wakker dier heeft zelfs positieve radio spotjes gemaakt voor het rondeel ! Er is wel degelijk veel mogelijk.

 • bankivahoen

  Derksfourage@:Wie schopt er tegen wie? Er is maar 1 partij die schopt hoor!En als je hier en daar je oor goed te luister legt hoor je de eerste vormen van kritiek al over het ronddeel uit de monden van diegene die de zaak eerst bepleitte!Kortom totaal onbetrouwbaare bende is het.

 • Ypma

  Als je de mensen van Wakker dier met een moordenaar gaat vergelijken ben je wel heel slecht bezig en je maakt het imago van de plofkip er niet beter mee.
  Bij plofkippen wordt optimaal gebruik gemaakt van het z.g. hybride-effect. Zo'n kip groeit in ruim 5 weken naar een onvoorstelbaar gewicht. Dat moet wel gepaard gaan met smaakverlies en specifieke extra aandoeningen bij de dieren. In Frankrijk vind je in de goede supermarkt vrijwel geen plofkip aangeboden maar wel de Label Rouge kip. Deze kip leeft 2 keer zo lang en heeft een beter leven en is echt niet zo veel duurder. De smaak is veel beter! Waarom kan dat hier niet? Natuurlijk wel! Bedenk wel dat die scheldende ondernemers hier, een achterhoede gevecht voeren met als gevolg dat er nog meer protest vegetaries bijkomen. Laten ze die energie richten om een mooi, smakelijk en diervriendelijk produkt in de markt te zetten.

 • Nines

  We kunnen wel praten over dieren die in 5 weken tijd tot een onvoorstelbaar gewicht worden gefokt, maar wat is het probleem? In iedere onderneming geldt het dat de zogenaamde 'onderwegtijd' zo kort mogelijk dient te zijn. Oftewel de weg van de bestelling die de klant doet tot de tijd dat het bij de klant ligt. Kippen krijgen uitgebalanceerd dieet, wat is dan nog langer het probleem? Als het niet goed was voor een kip dan merkte de boer dat allang, want dan waren de uitvalspercentages veel hoger. We zouden er bij mensen eens een voorbeeld aan moeten nemen. Al die ouderen die op zich zelf wonen zijn ondervoed, en dat is gezond? NEE. Die kippen krijgen wat ze nodig hebben. Ze krijgen de perfecte temperaturen, het goede eten en voldoende water ter beschikking. Indien nodig krijgen ze medicijnen, maar als het niet nodig is krijgen ze ze niet. Waar ligt nou werkelijk het probleem? Juist; bij wakker dier. Een stel van die Stadsen die nog niet eens weet dat een kip GEEN Q-koorts KAN krijgen.. hoezo verstand van zaken?

 • j.verstraten1

  Verdeel en heers, was eens het motto van een succesvol romeins generaal.
  Wat zullen de leden van Wakker Dier en cs. smullen van het lezen van deze reacties. Bert Vogel zit in Duitsland, duitsland is het grooste afzetgebied van bijv de vrijloop kip( Freiland), ze hebben het daar zelfs uitgevonden. De dierenvrienden lobby heeft een voet tussen de deur bij supermarkten en politiek. Als wij niet hierop anticperen ligt hier straks geen nederlands product.
  meer in het winkelschap, en is de pluimveemester volkomen afhankelijk van de wereldmarkt als hij tenminste van de politiek nog de kans krijgt om hierop te anticperen. Dat is in Duitsland blijkbaar geen probleem maar hier in NL?
  Bert Vogel geeft een goede kijk en heldere analyse van de zgn dierenvriendenclubs maar trekt vervolgens de verkeerde conclusie door ze volkomen te negeren. Aldus een nog eens niet amateur psychologie gestudeerd hebbende melkveehouder.

 • sensia

  Nog nooit is er een kip ontploft. Nee niet letterlijk, maar de intensieve veehouderij is wel een tikkende tijdbom, de ontploffing van resistente bacterieën is al overal aan de gang. In ziekenhuizen moet je melden of je in aanraking bent geweest met vleesvarkens of kalveren. De EHEC- en salmonella bacterie uit de pluimveesector heeft al menselijke doden gemaakt. Kruisbestuiving van bacterieën op kippenmesterijen waar een weegbrug voor mestvarkens naast gelegen is zal nieuwe levensgevaarlijke bacterieën opleveren. Dit allemaal resistent zijn voor antibiotica, want die wordt gewoon verneveld over de dieren. Dit heb ik zelf gezien als dierenartsassistent tijdens mijn stage.

 • bankivahoen

  @sensia:Antibiotica verneveld over dieren??Waar is dit gebeurd?Je had hier op moeten treden en dit aan de hoogste instanties moeten melden! Je vindt het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om te melden? Waarom dan wel op deze site reflecteren? Je bent mede hierdoor misschien wel medeverantwoordelijk!
  Of is er toch een klein leugentje je toetsenbord ontglipt?
  Vergeet niet te leven en relaxen , een leven zonder risico is een illusie!

 • Ishtar

  Goed stuk van Bert Vogel !
  Keurig objectief en niet generaliseerd.
  Topper dus, gaan we nog veel van horen!

 • W Geverink

  Beste @sensia. Weet je zeker dat het geen enting was?

 • Hanneke_vV

  Wat een ontzettende kortzichtige blog van u, meneer Vogel! Ik heb het hier over uw manier van de term ‘plofkip’ naar beneden proberen te halen, door als argument deze term letterlijk te nemen en te vertellen dat er “nog nooit ergens ter wereld een kip is ontploft”.. U als grote pluimveehouder bent als het goed is zeer bekend met de welzijns- en gezondheidsproblematiek van het vleeskuiken? Voor de lezers die hier nog niet bekend mee zijn; in rapport 71 van de Animal Science Group Wageningen is hier in bijlage 3-9 en 3-10 alles over te lezen. Bijlage 3-9 betreft welzijnsproblematiek van vleeskuikens, 3-10 van vleeskuikenouderdieren:

  http://www.wur.nl/NR/rdonlyres/7C9F4419-4661-4757-BD02-2BD9D65191DB/49632/71Bijlage.pdf

  Het rapport komt weliswaar uit 2007, maar de EFSA heeft onlangs (2010) een onderzoek gedaan naar het welzijn van vleeskuikens waarbij zij het volgende concluderen:

  http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/ahaw100728.htm

  Vandaar de term `plofkip´ meneer Vogel. Niet al te letterlijk nemen dus.

 • Hanneke_vV

  En dan de generalisatie die u maakt over dierenbeschermers door twee extreme voorbeelden te noemen van acties waarvan ze beiden jaren geleden hebben plaats gevonden. Dat is dezelfde fout die vaak door dierenbeschermers wordt gemaakt door een filmpje te posten over dierenmishandeling in intensieve veehouderijen en dan te zeggen dat alle veehouders extreme dierenmishandelaars zijn.. Dat siert óók u niet.

  Ik weet uit ervaring dat de term duurzaamheid vaak verward wordt met efficiëntie in de veehouderij, bij alle sectoren (reactie info387). Bij duurzaamheid hoort dierenwelzijn en daarmee de intrinsieke waarde van het dier. Dat is waar dierenbeschermers zoals de mensen van wakkerdier zich hard voor maken. En dat siert ze. Onbaatzuchtig opkomen voor het welzijn van een andere soort. Als u, als groot veehouder, mee de toekomst in wilt gaan waarbij een duurzame wereldvoedselvoorziening centraal staat, kunt u beter meedenken hoe we deze intrinsieke waarde kunnen hervormen. Pas dan bent u naast efficiënt, ook duurzaam bezig.

 • Hanneke_vV

  Ik ben ingenieur op het gebied van gangbare veehouderij; ik begrijp uw frustratie maar niet uw mentaliteit. Ik heb ook geleerd in te zien waar de ideeën van dierenbeschermers vandaan komen, en geloof me, deze zijn zo gek nog niet. U verwijt hen ervan amateur-psychologen te zijn? Misschien moet u eens onderzoek doen naar waar uw sector op afstevent in de toekomst als u zo door gaat. Het is leuk voor uw huidige bedrijfsresultaat dat de consumptie van pluimveevlees blijft stijgen, maar het is al bewezen dat met onze groeiende wereldbevolking het onmogelijk is een dusdanige hoeveelheid dierlijke eiwitten te produceren.. Beter bereidt u zich voor op deze toekomst in plaats van uw tijd te besteden aan het schrijven van dit soort amateuristische en kortzichtige blogs.
  Dat zou u sieren als veehouder.

 • aarthamstra1

  Hanneke-vV beetje naïef te denken dat die jongens en meiden van wakker dier zulke lieverds zijn. Ze vertegenwoordigen extremisten zonder geweten.
  Dat ze daar geen afstand van nemen , MOET ook u aan het denken zetten.
  Voedsel te korten in de wereld zal er nooit zijn. Net als drugs als u maar betaald. Zo niet zal u de honger dood sterven ook in 2070.

 • Ypma

  Nogmaals: een kip moet lekker zijn. Een plofkip die extreem snel moet groeien heeft absoluut geen smaak en ook tal van gezondheidsproblemen. Die gezondheidsproblemen worden door het korte leven van de plofkip gemaskeerd maar die kippen lijden er wel onder en dat levert stress op en dat maakt de kip nog smakelozer.
  Ik fok op maranskippen.Dat is een oud Frans ras van vlees/leg kippen. Die worden na 15 weken geslacht en levert een heerlijke malse braadkip op. Ook slacht ik kippen van ruim 1 jaar oud en dat levert een ongekend heerlijk soep op. Dergelijke braad- en soepkippen zijn hier in de handel niet meer te krijgen behalve voor de restaurants die wel wat behoorlijks voor hun klanten willen neerzetten en contracten afsluiten met fokkers zoals ik.
  Kijk eens naar Brazilië daar levert de kippenindustrie voor elk wat wils in grote hoeveelheden en is ook zorgvuldig tegen ziekten. Het zal niet lang meer duren dat Nederland van de kaart wordt geveegt met al die domme, conservatieve en scheldende plofkipproducenten die maar door gaan tot ze tegen de feiten aanlopen en die feiten zijn dat men geen plofkip meer moet net zo als dat het geval is met de kooi-eieren. Een echte Jan Salie-metaliteit dat ons land verder naar de afgrond duwt. Voor echt ondernemerschap moet je helaas in het buitenland zijn. Ik wees eerder al op de label rouge kip die in frankrijk al jaren op grote schaal wordt aangeboden.

 • Nines

  Bleker zegt dat Nederland wereldwijd voorop loopt in dierenwelzijn en ontwikkelingen in de agrarische branche. Bovendien is Wakker Dier geen heilig clubje waar naar geluisterd dient te worden. Waarom denkt iedereen te mogen oordelen over de sector, terwijl ze zelf nooit binnen zijn geweest? waarom zou van een boer openheid verwacht mogen worden? We kijken toch ook niet wat een verzekeringsbedrijf doet of een bank? Een bankencrisis is er ook geweest; toch gaat niemand wantrouwig alle gangen van een bank na. Je hebt een bepaald vertrouwen en anderzijds heb je hoop dat een bank goed met jouw geld omgaat. Waarom kan een consument er voor een keer niet van uitgaan dat de boer ook zorgzaam met zn beesten omgaat? Alle veehouders die ik ken gaan respectabel met hun dieren om. We proppen de dieren niet vol; uiteindelijk eten ze zelf. Wij eten toch ook wanneer we zin hebben? Vroeger had je het maar te doen me die aardappel die op je bord werd gelegd. Toen draaide men een stuiver om voor het eten. Tegenwoordig kopen & eten we gewoon wanneer het uitkomt. De kippen hebben hetzelfde aanbod. We gaan er niet naast staan en bevelen EET. Ze eten zelf. Bovendien zijn er voldoende boeren die een voeraanbodschema opstellen. Oftewel kippen krijgen niet constant eten voor hun 'kiezen'. De kippen krijgen het ideale klimaat, ze krijgen dag & nachtritme via lichtschema's. Ze krijgen te eten en ze hebben m2 genoeg om te bewegen. Menig flatbewoner zou ze mogen benijden.

 • joannes

  Deze mijnheer Bert Vogel heeft een rijke fantasie om zijn bedrijfsvorm te verdedigen. Wat duidelijk is, is dat hij graag voor zijn economisch gewin gaat en de zielige producent speelt. Hij wil als een patriarch zijn product verkopen zonder dat de consument betrokken is bij hoe zijn kippevlees geproduceerd wordt. Dit alles omdat hij wel weet wat goed is voor zijn kippen of....... voor zijn portemonee. De rijke fantasie om critische consumenten direct in een criminele hoek te plaatsen als of het enkel enkele extremisten zijn. Wanneer hij naar Frankrijk of de US gaat kan hij de zelfde stroming vinden van : consumenten zoeken gezond en etisch verantwoord geproduceerde producten. Wanneer hij zijn gelijk op deze manier zoekt zal hij nog veel weerstand vinden. Hij zou wat meer de boerderij moeten lezen om te weten dat vleeskuiken bedrijven die consumenten bij hun productiemethoden betrekken veel applaus krijgen en een gegarandeerde afzet met kuikens die minder vervelende ziektes vertonen met minder medicijnen. Kortom je maat kennen is ook hier beter dan mensen die je productiemethoden aan de kaak stellen voor criminelen uitmaken.

 • sensia

  Wat een leerzame bijdragen van Hanneke vW. Dit zet de discussie op een hoger plan. Jammer dat de andere schrijvers er niet wat dieper op ingaan.
  Net zoals ze niet ingaan op mijn opmerking over de gevaren van het ontstaan van resistente bacterieën.

 • bankivahoen

  Vind je het leerzaam hanneke@ als ze precies praten zoals het het beste past in jouw straatje?Raar dat zogenaamde dierenvrienden geen medicatie gunnen aan dieren en wel aan mensen. Hoezo begaan met de dieren?

 • Mels

  Hanneke en Sensia komen uit hetzelfde ei als Volkert en Sjoerd en zullen dus bestreden moeten worden zoals zij de veehouderij bestrijden alleen maar voor hun verknipte idealen en wereldbeeld.Voedselveiligheid is in Nederland zelden in het geding en dierenwelzijn door regels van uit het logge Brussel ook niet,Als de consument vraagt om anders dan krijgt ie anders en de echte plofkip bestaat niet,het is onbegrijpelijk dat wakker dier het recht heeft om dit te roepen.Vergeet niet dat het meeste kipvlees geexporteerd wordt naar consumenten die het geen ruk kan schelen hoe hun kip gegroeid is.Het mest verhaal is ook geen probleem en is heel eenvoudig op te lossen door het gebruik van kunstmest te ontmoedigen en mest gebruik aan te moedigen door verschilt te maken in de hoeveelheid fosfaat en stikstof die gebruikt mag worden uit mest en kunstmest.

 • Flyinghollander

  Ach Sensia, ik ken wel meer van die dames, die op koude maandag stage liepen bij een dierenarts en nu denken,dat ze alles begrijpen.
  Waarom zet wakker dier zelf geen voorbeeld bedrijf op, plus openheid over de financiele kant. Omdat hun manier niet kan.
  Klein groep dwingt heel veel mensen op volgens hun ideaal te leven.
  Zelde toch met kooi-ei. Duurzaam,gezond, maar verdwenen.

 • mtsvanaaken

  beste sensia,
  wilt u voortaan de info compleet weergeven bij uw reactie op #10 en niet het alleen voor u geschikte zeggen? Als je in een ziekenhuis komt, wordt er gevraagd of u met varkens of kaveren in aanraking geweest bent en of u IN EEN BUITENLANDS ZIEKENHUIS geweest bent. Wij geen antibiotica bebruiken, goed, maar dan ook een reisverbod van mensen afkondigen.

 • John*

  @hanneke vv, sensia en de rest van de wereldverbeteraars: je moet de producent niet bewerken maar de consument.. deze groep moet je overtuigen zodat wij als producent de marktvraag in kunnen vullen. 95% van de consumenten gaat voor goed en goedkoop. En persoonlijk eet ik ook liever kip dan noten.. en ik denk dat er zo nog vele mensen meer over denken. Maar als je met een goede voorlichting de groep kipeters die bewust kiest voor een langzaamgroeiend vleeskuiken al 50% maakt heb je veel meer bereikt dan hier blijven lobbyen over afschaffing van de intensieve veehouderij want dat zal toch nooit gebeuren.

 • Mozes

  Wat een gekrakeel. De enigste die het werkelijke probleem aanstipt is john* in reactie #26. Wij boeren zijn afhankelijk van het KOOPGEDRAG van de consument. Met dat wat de consument vindt in zijn praatjes kunnen wij niets.

  Dieractivisten voerden jaren actie tegen boeren. Er werden zelfs publiekscampagnes opgezet onder leiding van bekende nederlanders om de boeren nog meer onder druk te zetten terwijl consumenten in hun koopgedrag niets anders vroegen dan goedkoop en veilig. Als boer kon je hier niets mee.
  Dit heeft bij de boeren veel frustratie, wantrouwen en wrok veroorzaakt. Terwijl de consument steun geeft aan de dieractivisten is het niet mogelijk hem zover te krijgen dat hij uit eigen beweging zijn koopgedrag gaat vananderen. De enigste manier is de consument te dwingen door in de supermarkten niets anders meer aan te bieden dan duurzaam geproduceerde producten. Het is belangrijk dat alle supermarkten dit samen doen anders werkt het nog niet. Als bijvoorbeeld alleen de C1000 en Albert Hein dit doen gaan een groot deel van de consumenten naar de Aldi om daar alsnog de plofkip te kopen. En dan nog is het niet zeker dat het werkt omdat ook op de markt kip verkocht wordt waar de consument die alleen goedkoop wil naar kan uitwijken.

  Wordt vervolgt......

  wordt vervolgt....

 • Mozes

  .....vervolg

  Vroeger toen dieractivisten zich alleen bezig hielden met schoppen tegen boeren heb ik hun nooit serieus genomen. Dieren worden met kinderen geindentificeerd waardoor dierwelzijn een ideaal projectiescherm is voor jeugdfrustraties die op boeren werden afgereageerd.
  Pas nu ze zich richten op de supermarkten om het koopgedrag van consumenten dwingend te veranderen kan ik er in mee gaan. Nu kan ik pas geloven dat het echt om dierwelzijn gaat.

  Een verandering in koopgedrag biedt ons boeren de mogelijkheid om op een andere manier te werken dan alleen kostprijs. Als ik een aanvaardbaar inkomen kan halen met varkens in de wei wil ik wel varkenshouder zijn.
  Als melkveehouder is een dier voor mij niet alleen een productiemiddel maar heeft voor mij ook een intrinsieke waarde zoals Hanneke_vV opmerkt. Hier kun je als veehouder pas invulling aan geven als eerst het koopgedrag van de consument verandert.

 • Mozes

  Als je het goed bekijkt is het bizar zoals men tot nu toe dierwelzijn probeerd te verbeteren. Terwijl we in een vrije markt economie leven wil men dierwelzijn regelen aan de aanbodkant alsof wij in een centrale planeconomie leven. Iedereen kan toch op zijn vingers natellen dat dit niet werkt. In een vrije markt economie volgt het aanbod altijd de vraag. Als je zorgt dat aan de vraagkant niets anders dan duurzame producten afgezet kunnen worden kan de aanbodkant niets anders dan hier in volgen.

  Door eisen te stellen aan de aanbodkant terwijl men de vraagkant vrij laat zullen supermarkten en consumenten de plofkip uit het buitenland gaan halen. Resultaat is dat er niets verbeterd maar alleen verplaatst wordt naar het
  buitenland.
  In feite zijn consumenten en actiegroepen jaren bezig geweest het probleem buiten zichzelf te plaatsen. Schoppen tegen de boer terwijl het probleem bij hun zelf lag.

 • jinkehes

  Ongelooflijk dat de redactie van De Boerderij zo'n haatzaaiende blog tolereert. De heer Vogel begaat mijns inziens hier een aantal strafbare feiten.

 • joannes

  Er zijn gewoon 2 markten en de boer kiest. De bulkmarkt voor consumenten die geen vragen stellen en de laagste prijs willen betalen en die ander groep van consumenten die zich afvragen of een dier in ¨dier onvriendelijke , onnatuurlijke ¨ omstandigheden moeten worden gehouden. De laatste groep wordt groter in de westerse markt en dat vertaald zich in bv een supermarkt keten met veel succes: Whole Foods. ( Dieinternationaal veel aandacht krijgt) De consumenten die vlees kopen om het vlees en geen vragen stellen is de ook groeiende markt van ontwikkelende ¨ontwikkelings¨ landen. De vraag die de boer moet stellen is of hij in Nederland voor de westerse of internationale markt wil werken. De vraag die de overheid moet stellen of je in Nederland voor ontwikkelingslanden vlees wil produceren. Hierbij een link naar ¨Whole Foods¨ http://wholefoodsmarket.com/meat/index.php

 • kleitokkers

  Ik geloof niks van die idealen die ze voor spiegelen, het zijn alleen maar idealen waar markt voor is, en waar ze goed voor betaald worden om dit uit te dragen
  Zodra er geen geld meer binnen komt stoppen ze wel. Goh, het zijn net boeren alleen verdienen ze hun geld wel heel makkelijk.

 • ruben1979

  @Sensia, vernevelen van medicijnen is uit den boze, moet vast een enting zijn.
  Wat betreft het gebruik van medicijnen, daar kan ik als trotse vleeskuikenhouder kort over zijn, als jij naar de huisarts gaat met een ontsteking krijg je zo een medicijn voorgeschreven, als mijn kuikens een ontsteking hebben laten we kweken maken zodat we weten welke bacterie we bestrijden willen, als we zover zijn word er een gevoeligheidstest gedaan over de kweek met bacterien (uit onze stal) zodat we weten welk medicijn goed gevoelig is en welke niet.
  Mag jij mij vertellen waar de recistentie weg komt, uit mijn stal of bij die arts weg?

 • joannes

  Je kan de trend voor gezond en transparant productieproces zelfs vergelijken met de prijsknaller: Hier onder zie je links naar de beurskoers (mate van succes) voor Whole Foods en Walmart. Waarbij Whole Foods zich vooral onderscheid in locaal en transparant en Walmart de tradicionele prijs knaller is.
  http://data.cnbc.com/quotes/WMT/tab/2
  http://data.cnbc.com/quotes/WFM/tab/2
  Dat boeren zich verzetten is een normale reactie maar uiteindelijk zullen ze klanten moeten vinden.

 • varkenshouder1

  Sensia en Hanneke, Kunnen jullie niet samen op vakantie gaan in een lekker afrikaans of aziatisch landje, dan weet je gelijk waar de resistente bacterieën vandaan komen. Kun je daarna alle vliegtuigen en boten tegenhouden die ze naar hier brengen !!!

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.