344 x bekeken

Slappe knieën in Europa

agd.media
Wat iedereen van mijlenver zag aankomen, gaat gebeuren: de invoering van het verbod op de legbatterij in heel Europa wordt uitgesteld.

Landen die hun zaakjes niet tijdig voor elkaar hebben, worden beloond, als het aan de Europese Commissie ligt. Ze hoeven pas volgend jaar juli de kooien het land uit te hebben. Voor landen waar de legkooi wel in de ban is gedaan, zoals Nederland, is dit zuur. Pluimveehouders hier kunnen zich met recht tekortgedaan voelen. Zij hebben geïnvesteerd in alternatieven, maar concurrenten over de grens hoefden dat tot nog toe niet. Als Europa met het uitstel akkoord gaat, beloont het een cultuur die juist met kracht tegengegaan moet worden. Een cultuur die brave voorlopers bestraft, en diegenen beloont die de grenzen van het toelaatbare opzoeken.

Een slechte zaak dus, die bovendien de geloofwaardigheid van Europees beleid geen goed doet. In verband met de financiële crisis klinkt alom het geluid dat landen soevereiniteit moeten afstaan aan Brussel. Maar als datzelfde Brussel niet eens een kooiverbod voor kippen weet af te dwingen, hoe zou het dan de echte grote onderwerpen wel aan kunnen?

Aan staatssecretaris Bleker de taak om in de komende EU-landbouwraad stevig verzet te bieden tegen deze slappe-knieënpolitiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.