Redactieblog

515 x bekeken 8 reacties

België waarschuwt voor Nederlandse kip

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt pluimveehouders en -slachterijen voor Nederlands pluimvee dat mogelijk besmet is met Salmonella Java.

"Het Nederlandse bestrijdingsprogramma voor S. Java is veranderd. Om maatregelen te ontlopen laat een deel van de pluimveehouders hun kippen die verdacht zijn van S. Java buiten Nederland slachten. Dit is aangekaard bij de Nederlandse autoriteiten, maar het is wettelijk niet verboden", aldus de FAVV.

Ook eendagskuikens afkomstig van een moederdierenbedrijf dat besmet is met Salmonella Java worden mogelijk in België opgezet, meldt het agentschap.

S. Java veroorzaakt weinig problemen bij mensen, maar is wel resistent. Hierdoor is het erg lastig een besmet bedrijf of een besmette slachterij weer vrij te krijgen van de ziektekiem. Daarnaast is besmet pluimvee in verband met de resistentie vrijwel niet te behandelen.
Slachtkippen worden voor de slacht niet standaard op S. Java onderzocht. ”Maar in het kader van de voedselketeninformatie kan gevraagd worden naar het voorkomen van S. Java”, adviseert de FAVV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Gratis advies voor de FAVV. Het artikel zegt "het erg lastig een besmet bedrijf of een besmette slachterij weer vrij te krijgen van de ziektekiem(S.Java dus)."
  Hoezo lastig?? Als ik de FAVV, Het Belgische voedselagentschap was, zou ik informatie in gaan winnen in Nederland. Want in Nederland kunnen ze wel makkelijk van deze resistente ziektekiem afkomen, dus moet dat ook kunnen in België. Zeker omdat de hele Nederlandse sector er niets tegen gedaan heeft en politiek Nederland het ook wel goed vond. Dus moet het wel goed en in orde zijn, wat de heel sector en zoveel mensen zullen toch niet FALEN???? FAVV ga contact opnemen met opfokorganisatie De Kuikenaer, een dochteronderneming van Forfarmers. Zie weten precies hoe ze dit moeten doen. Gewoon simpel en heel veel antibiotica gebruiken is het allerbeste. Success verzekerd FAVV!!!!!!
  Zie artikel, http://www.agd.nl/1099152/Nieuws/Agribusiness/Onrust-pluimveesector-over-besmet-koppel.htm

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Patrick, ik heb het al eens eerder aan je gevraagd: wat is er in Godsnaam misgegaan in jouw jeugd?

 • no-profile-image

  Patrick

  @Kritische Lezer, dank voor je antwoordt. Ïk begon al te twijfelen en wilde al met jouw lijst van argumenten en de lange analyse een afspraak maken een katholiek pastoor, die dan mij advies kon geven, zodat ik kon beginnen met bidden en zo vergeving kon krijgen. Maar gelukkig deel ik je enige argument niet. Wel jammer dat ik zo overkom bij jouw dan, alhoewel ik me er ook niet echt druk om maak. Heb je je al afgevraagd of het 'probleem' niet bij je zelf ligt? Je weet dat situaties,verhalen en gebeurtenissen altijd en voor iedereen verschillend zijn door het oog van welk perspectief men kijkt? Vaak gekleurd maar nooit eenduidig.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  tok-tok

 • no-profile-image

  Patrick

  @Kritische Lezer, goed dat je het dan voor de 2e keer vraagt. Kun je eerst uitleggen waarom je dat vraagt? Graag wel meer dan 1 argument en graag een lange analyse. Dan zal ik beoordelen ik ik op je vraag ingaat en ga beantwoorden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waarom meer dan één argument en waarom een lange analyse? Ik heb aan één argument genoeg en kan het kort houden: je komt enorm gefrustreerd op me over (ligt zelfs tegen de grens van haat). Verziek je je eigen leven hier niet mee?

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ik dacht dat ik gek was maar volgens mij is patrick nog veel gekker.

 • no-profile-image

  Patrick

  Kan iemand vertellen hoe en waarom het 'Nederlandse bestrijdingsprogramma voor S. Java is veranderd? ', ook graag wie dat veranderd heeft? Risico ontlopen is natuurlijk weerder om triest, For farmers gebruikte antibiotica om de Java spoorloos te laten verdwijnen. Ook de landbouw lobby heeft voor elkaar gekregen dat diermeel weer mag, en Verburg heeft voor elkaar gekregen, veel minder regels bij dier'genees'middelen. Men snapt niet dat problemen ontstaan mij kleine groep 'ondernemers', grote schandalen hebben hun bestaansrecht in dat. Bij een schandaal worden er nieuwe regels opgesteld, waar iedereen last van heeft.
  De voerhandelaren, boeren en slachters en dus en de hele sector is nog steeds niet professioneel genoeg om die vrijheid te krijgen. Voor velen gaat het allen om omzet, vlees kilo's of voer kilo's en voor de rest niet zeuren over voedsel veiligheid of welzijn. Je vraagt je echt af of je de zo geroemde Nederlandse landbouwsector, wel zo geroemd zou moeten zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.